Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φθηνό φάρμακο για την οστεοπόρωση μπορεί να εμποδίσει το θάνατο από τον καρκίνο του μαστού

Μελέτη δείχνει πως τα διφωσφονικά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Ένα φθηνό και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, θα μπορούσε να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους το χρόνο από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα διφωσφονικά, τα οποία δίνονται για να κρατηθούν τα οστά των ανθρώπων υγιή, εμπόδισαν έναν στους έξι θανάτους από καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Οι ιατρικές δοκιμές έδειξαν ότι τα φάρμακα σταμάτησαν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού από τη διάδοση στα οστά, τον πιο κοινό «τόπο» για δευτεροβάθμιους όγκους, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 18% στα πρώτα δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση.

Οι γιατροί είπαν ότι τα ευρήματα θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην περίθαλψη των ασθενών, με τα διφωσφονικά να συνίστανται για όλες τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Το συγκεκριμένο φάρμακο είχε μικρή επίδραση στις νεώτερες γυναίκες που δεν είχαν περάσει από εμμηνόπαυση.

«Περιμέναμε τα φάρμακα θα βοηθούσαν στην πρόληψη του δευτερογενούς καρκίνου, αλλά το γεγονός ότι αυτό μεταφράζεται σε μια μείωση 18% των θανάτων είναι ακόμη σημαντικότερο απ’ ό,τι αναμέναμε», δήλωσε ο Ρόμπερτ Κόλεμαν, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στο Σέφιλντ της Βρετανίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά δεδομένα για σχεδόν 19.000 γυναίκες που πήραν μέρος σε 26 ξεχωριστές δοκιμές με διφωσφονικά. Οι γυναίκες ωφελήθηκαν από το φάρμακο, ανεξάρτητα από το είδος των διφωσφονικών που πήραν ή το μέγεθος του όγκου του μαστού τους και ανεξάρτητα απ’ το κατά πόσο επρόκειτο για ορμονο-ευαίσθητο όγκο. Περίπου το 80% των καρκίνων του μαστού είναι ορμονο-ευαίσθητοι. Εξίσου σημαντική και η χαμηλή τιμή των φαρμάκων, καθώς τα διφωσφονικά μπορούν να κατασκευαστούν και ως γενόσημα.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού μετά την εισαγωγή του Herceptin (σ.σ. με δραστική ουσία trastuzumab) περισσότερα από 10 χρόνια πριν, όμως αυτή τη φορά μιλάμε για μερικές πένες όχι χιλιάδες λίρες, και συνολικά εκατομμύρια λιγότερα για την NHS (σ.σ. τον βρετανικό ΕΣΥ)», δήλωσε η Βαρώνη Ντέλιθ Μόργκαν, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Breast Cancer Now στη Βρετανία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποίησε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να μείνει «στο ράφι», επειδή δεν υπάρχει κίνητρο για μια φαρμακευτική εταιρεία να εκδώσει το φάρμακο για τον καρκίνο. Αλλά ο καθηγητής Κόλεμαν δήλωσε, πως οι γιατροί θα προσφέρουν το φάρμακο off-label, με πολλά νοσοκομεία της Βρετανίας να απορροφούν το κόστος της θεραπείας. Και συνέχισε λέγοντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αναμένεται να προτείνει διφωσφονικά στην ετήσια έκθεσή της με κατευθυντήριες γραμμές προς τους γιατρούς.

Στις περισσότερες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, προβλέπεται η χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αρωματάσης (σ.σ. ένα είδος ορμονικής θεραπείας η οποία μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα). Αλλά τα φάρμακα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση σε ορισμένες γυναίκες, στις οποίες μετά δίνονται διφωσφονικά για την καταπολέμηση της απώλειας οστού. Περίπου το 10% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στις οποίες χορηγούνται αναστολείς αρωματάσης, αργότερα λαμβάνουν διφωσφονικά για να κρατήσουν τα κόκαλά τους ισχυρά.

«Αυτές οι απλές θεραπείες θα πρέπει τώρα να εξεταστούν για χρήση ρουτίνας στη θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες είτε σε φυσική εμμηνόπαυση, είτε σε ιατρικά προκαλούμενη εμμηνόπαυση, για να επεκταθεί η επιβίωση και η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των θεραπειών κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Κόλεμαν. Λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Lancet.

Η έκθεση παρουσιάστηκε μαζί με μια ξεχωριστή μελέτη που ανακάλυψε πως οι αναστολείς αρωματάσης απέτρεψαν περισσότερους θανάτους από την ταμοξιφαίνη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονο-ευαίσθητο καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές συνδύασαν ιατρικές δοκιμές όπου εμπλέκονταν σχεδόν 32.000 γυναίκες, όπου αποδείχτηκε πως η λήψη αναστολέων της αρωματάσης για πέντε χρόνια μείωσε τον κίνδυνο θανάτου των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με ορμονο-ευαίσθητο καρκίνου του μαστού κατά 40% σε διάρκεια δέκα ετών. Οι γυναίκες που πήραν ταμοξιφαίνη για το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν καμία θεραπεία.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τους αναστολείς της αρωματάσης έχουν συσσωρευτεί εδώ και μία δεκαετία, αλλά χρειάστηκε αυτή η τεράστια και σύνθετη μελέτη, για να κατανοηθούν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα και να παρασχεθεί μια σταθερή βάση για τις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές», δήλωσε ο Πολ Γουόρκμαν, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου.

Ο Ρίτσαρντ Γκρέι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ήταν ο επικεφαλής στατιστικολόγος και στις δύο μελέτες και δηλώνει πως επειδή τα φάρμακα αυτά λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, η συνδυασμένη δράση τους μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου από καρκίνο του μαστού ακόμη περισσότερο.

Ο Νιλ Μπέρι, της βρετανικής οργάνωσης Έρευνα του Καρκίνου δήλωσε: «Τα διφωσφονικά βοηθούν ώστε να κρατηθούν τα οστά υγιή, και αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μειώνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού στα οστά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι αναστολείς αρωματάσης εμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να «φτιάξει» οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, και τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην επιστρέψει η νόσος μετά τη θεραπεία». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί