Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα πικάντικα γεύματα προσφέρουν προστασία και χρόνια ζωής!

Η τακτική κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, όπως πιπεριές τσίλι, οδηγεί σε 14% μείωση του κινδύνου θανάτου...

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Οι άνθρωποι που προτιμούν τα… πικάντικα φαγητά, ίσως προσθέτουν χρόνια στη ζωή τους χωρίς να το ξέρουν, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη, η οποία συνδέει τη συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφίμων με τη μακροζωία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις δίαιτες σχεδόν 500.000 ανθρώπων στην Κίνα περισσότερα από επτά χρόνια. Όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά μία ή δύο μέρες την εβδομάδα είχαν 10% μειωμένο κινδύνου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πικάντικα λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Ο κίνδυνος ήταν 14% χαμηλότερος για εκείνους που έτρωγαν πικάντικα από τρεις ως επτά φορές την εβδομάδα!

Όπως αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ την Τρίτη με επικεφαλής ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να συμφωνηθούν νέες διατροφικές συμβουλές. Οι ειδικοί προειδοποίησαν όμως ότι η μελέτη δεν παρείχε αποδείξεις για να «οδηγήσει σε μια άμμεση αλλαγή στη διατροφή».

Σε ένα συνοδευτικό κύριο άρθρο με την έρευνα, η Nita Forouhi από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη αποδείξεις για πολλά πιθανά οφέλη από τσίλι και την καψαϊκίνη: αντι-οξειδωτικές ιδιότητες, αντι-φλεγμονώδεις και αντι-καρκινικές. Οι επιστήμονες ξέρουν επίσης τα οφέλη για το έντερο και τις ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας από το τσίλι. «Νέες έρευνες είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων βελτιώνει την υγεία και μειώνει άμεσα το κίνδυνο θανάτου, ή αν απλώς ενεργοποιεί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κάποια προστασία για την υγεία μας».

Προστασία από καρκίνο και διαβήτη!

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 79, από 10 γεωγραφικά διαφορετικές περιοχές σε ολόκληρη την Κίνα. Η έρευνα διήρκεσε από το 2004 έως το 2008. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης υπήρξαν 20.224 θάνατοι. Οι συμμετέχοντες με ιστορικό σοβαρής νόσου αποκλείστηκαν, καθώς και παράγοντες όπως η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, την εκπαίδευση, η σωματική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφής, ελήφθησαν υπόψη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν σχετικά με το είδος των πικάντικων τροφών που έτρωγαν και πόσο συχνά τα κατανάλωναν. Το τσίλι πιπέρι, ένα από τα πιο δημοφιλή πικάντικα τρόφιμα που καταναλώνονται στην Κίνα, ήταν το πιο συχνό μπαχαρικό στις απαντήσεις. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν φρέσκο τσίλι έτειναν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, ισχαιμική καρδιακή νόσο και διαβήτη.

Ο Kevin McConway, καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ήταν πιο επιφυλακτικός με την έρευνα. «Ίσως φταίει ο τρόπος που τα μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στην κινέζικη κουζίνα, ή το πώς συνδυάζονται με άλλα πράγματα που τρώνε ή πίνουν με το πικάντικο φαγητό. Ίσως έχει να κάνει με το είδος των ανθρώπων, στην Κίνα, οι οποίοι έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο πικάντικα τρόφιμα. Ο κινεζικός πληθυσμός που μελετήθηκε είναι διαφορετικός από τον πληθυσμό στη Βρετανία και την Ευρώπη, όσον αφορά τις πρακτικές μαγειρικής, τις κοινωνικές σχέσεις, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, της γενετικής, και πολύ άλλα. Για παράδειγμα, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πικάντικου φαγητού και ένα χαμηλότερο ποσοστό θανάτου ήταν εμφανή πραγματικά μόνο σε άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ