Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρώτοι οι Έλληνες στην προστασία από τον ήλιο!

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ξέρουν να προστατεύονται επαρκώς από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου

Σε πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα ως προς την συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της La Roche-Posay έδειξε ότι, η πλειοψηφία των Ελλήνων ξέρουν να προστατεύονται επαρκώς από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη που διεξήχθη από την εταιρεία Ipsos, αποκλειστικά για την La Roche-Posay, έλαβαν μέρος 23 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μεξικό, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ). Σε κάθε χώρα, 500 με 1.000 άτομα (άνδρες και γυναίκες) έδωσαν συνέντευξη (αντιπροσωπευτικά δείγματα από κάθε εθνικότητα, ηλικίας 15-65). Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις σε 19.569 άτομα, από τις 3/12/2014 έως τις 8/1/2015. Οι συνεντεύξεις διενεργήθηκαν διαδικτυακά, εκτός από τη Ρωσία (προσωπικές συνεντεύξεις), τη Βραζιλία, την Ελλάδα και το Μεξικό (τηλεφωνικές συνεντεύξεις).

Τα αποτελέσματα

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι συνήθειες προστασίας των Ελλήνων από τον ήλιο είναι πιο υπεύθυνες από το μέσο όρο των ερωτηθέντων των άλλων χωρών:

Συγκεκριμένα, το 88% των Ελλήνων δήλωσε ότι προστατεύεται από τον ήλιο, και μάλιστα το 34% προστατεύεται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από την εποχή, σε αντίθεση με το 18% του μέσου όρου όλων των χωρών. Το 96% των γονιών, με παιδιά κάτω των 12 ετών, δήλωσε ότι εφαρμόζει πάντα ή συχνά αντηλιακή προστασία στα παιδιά του, σε σχέση με το 87% του μέσου όρου. Επίσης, το 81% των Ελλήνων, έναντι 52% του μέσου όρου, επιδιώκει να παραμένει στη σκιά και το 78% φοράει γυαλιά ηλίου με φίλτρα UV.

Δυστυχώς όμως, υπάρχει ακόμα ένα 17% των Ελλήνων που θεωρεί ότι είναι ασφαλές να εκτίθεσαι στον ήλιο, χωρίς προστασία, όταν το δέρμα έχει ήδη μαυρίσει. Ζώντας, λοιπόν, σε μια ηλιόλουστη χώρα, έχουμε μάθει να εκτιμούμε τα ευεργετικά οφέλη του ήλιου, με το 82% των Ελλήνων να δηλώνει ότι ο ήλιος τους δίνει ενέργεια. Παράλληλα όμως, το 96% συνδέει την έκθεση στον ήλιο με πιθανά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, το 92% γνωρίζει ότι η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι επικίνδυνη, το 76% γνωρίζει ότι ένα έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και το 80% συσχετίζει τον καρκίνο του δέρματος με τον αριθμό και το μέγεθος των σπίλων (ελιές). Επίσης, μόνο 4 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι το μαυρισμένο δέρμα, δείχνει πιο υγιές σε αντίθεση με το 67% σε όλες χώρες.

Συνέπεια, όμως, της εκτεταμένης αυτής γνώσης, το 52% υιοθετεί την καλή συνήθεια να ελέγχει μόνο του τις ελιές του, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ωστόσο, μόνο το 19% πραγματοποιεί κάθε χρόνο, εξέταση σπίλων από το δερματολόγο. Αξιοσημείωτο είναι, όμως, ότι ένας στους δύο έχει ήδη συμβουλέψει ένα αγαπημένο του πρόσωπο να επισκεφτεί το δερματολόγο για τον ίδιο λόγο. Αυτό εξηγείται από τη γενικότερη στάση του Έλληνα απέναντι στους αγαπημένους του, μιας και οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι φροντίζουν περισσότερο για την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, παρά για τη δική τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ