Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μυστικό μακροζωίας: Το γρήγορο περπάτημα μας χαρίζει 7 χρόνια ζωής!

Ένα γρήγορο περπάτημα μόλις 25 λεπτά την ημέρα μπορεί να προσθέσει έως και επτά χρόνια στη ζωή μας...

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Η τακτική άσκηση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να αυξήσει σημαντικά τα χρόνια ζωής μας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όμως, οι γιατροί τόνισαν ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι αυστηρή, για να είναι ευκολότερο να την ακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι.

Ο καθηγητής Sanjay Sharma, του Νοσοκομείου Αγίου Γεωργίου στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ακόμα και η πιο μέτριας έντασης άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή σε ανθρώπους 50 με 60 ετών ακόμη και 50%!

Ένα έγγραφο που υποβλήθηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο, ανέφερε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι ασκούνται τακτικά μπορεί να είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Μπορεί να μην νικήσουμε τελείως το χρόνο, αλλά σίγουρα με την άσκηση τον καθυστερούμε αρκετά. Μπορούμε να δείχνουμε νεότεροι στα 70 μας και να ζήσουμε 90 και περισσότερα χρόνια. Η άσκηση «εξοικονομεί» από 7 έως 3 επιπλέον χρόνια ζωής. Η άσκηση επίσης λειτουργεί ως αντι-καταθλιπτικό, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας».

Ο καθηγητής Sharma είπε ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει τουλάχιστον 20 έως 25 λεπτά άσκηση την ημέρα, με γρήγορο περπάτημα ή αργό τρέξιμο. «Αν ξέρετε ότι κάτι είναι 20 λεπτά μακριά, προσπαθήστε να το περπατήσετε αν έχετε χρόνο και να μην πάρετε το λεωφορείο», πρόσθεσε. «Οι άνθρωποι με καρδιακή πάθηση, δεν θα πρέπει να τρέξουν, αλλά να περπατούν, χωρίς όμως να χάνουν την ανάσα τους από την προσπάθεια. Μόνο έτσι θα προστατεύσουν την υγεία τους και από τα προβλήματα υγείας και από την καθιστική ζωή»

Άσκηση για όλους, αρχίστε σε οποιαδήποτε ηλικία

Η άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική ανεξάρτητα από την ηλικία σας. Οι άνθρωποι που ξεκινούν από την ηλικία των 70 είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την κολπική μαρμαρυγή, μια διαταραχή ρυθμού της καρδιάς που επηρεάζει περίπου το 10% των ανθρώπων από 80 ετών και πάνω. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα στο πανεπιστήμιο του Saarland στη Γερμανία.

Η έρευνα έδειξε ότι η αεροβική άσκηση υψηλής έντασης και η προπόνηση ενδυνάμωσης έχουν όλα θετικό αντίκτυπο, αλλά η υψηλής έντασης άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ό, τι την άρση βαρών. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η άσκηση βοήθησε την επιδιόρθωση του DNA των εθελοντών. Η καθηγήτρια Christi Deaton, του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Η μελέτη φέρνει λίγο περισσότερη κατανόηση του γιατί η σωματική δραστηριότητα έχει αυτό το αποτέλεσμα. Μας βοηθά να κατανοήσουμε τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης και πως οδηγείται το σύστημα οργάνων μας στη γήρανση του σώματος. Όσο πιο δραστήριοι είστε, και δεν έχει σημασία σε ποια ηλικία ξεκινάτε, τόσο περισσότερο όφελος θα έχετε. Συστήνουμε στους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο να είναι σωματικά δραστήριοι, επειδή είναι επωφελές για αυτούς. Όμως και οι απόλυτα υγιείς άνθρωποι πρέπει επίσης να συνεχίσουν να ασκούνται!».

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας έχει τονίσει εδώ και καιρό την σημασία της άσκησης. Ένας εκπρόσωπος είπε: «Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία».

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με έρευνες του πανεπιστημίου του Κάρντιφ, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική άσκηση, η λογική κατανάλωση, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ και η αποχή από το κάπνισμα είναι τα βήματα που εγγυώνται μακροζωία. Η έρευνα συμπίπτει επίσης με μια μελέτη από τη μονάδα Ιατρικής Έρευνας και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Cambridge, η οποία διαπίστωσε ότι ένα γρήγορο περπάτημα κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σχεδόν κατά ένα τρίτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα