Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο άστατος ύπνος οδηγεί στα καρδιακά προβλήματα

Ο πολύς ή λίγος ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης καρδιοπάθειας

Οι υγιείς άνθρωποι που κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο πρόωρης εμφάνισης καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι κοιμούνται μεν τις ώρες που πρέπει, αλλά κάνουν κακής ποιότητας ύπνου, με συνέπεια να μην ξεκουράζονται.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από περισσότερους από 47.000 νεαρούς και μεσήλικες εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια ύπνου και υποβλήθηκαν σε προηγμένες διαγνωστικές εξετάσεις για να καταγραφεί η δυσκαμψία των αρτηριών τους και να εντοπιστούν τυχόν αποτιτανώσεις στα τοιχώματά τους.

Οι αποτιτανώσεις είναι ιζήματα ασβεστίου που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών πολύ πριν εκδηλώσει ένας άνθρωπος καρδιαγγειακά συμπτώματα και γι’ αυτό αποτελούν «προάγγελο» μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαν-Γουόν Κιμ, από το Κέντρο Μελετών του Νοσοκομείου Kangbuk Samsung, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Όπως αναφέρουν ο δρ Κιμ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ), η ανάλυση των στοιχείων της νέας μελέτης έδειξε ότι το όριο ύπνου για καλή καρδιαγγειακή υγεία είναι οι 7 ώρες κάθε βράδυ.

Τα αποτελέσματα του κακού ύπνου

Όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο ή περισσότερο από αυτό, είχαν αυξημένες ενδείξεις μελλοντικών καρδιολογικών προβλημάτων. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους εθελοντές που κοιμόντουσαν 7 ώρες κάθε βράδυ:

* Οι εθελοντές που κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ, είχαν 50% περισσότερες αποτιτανώσεις στα αρτηριακά τοιχώματα.

* Οι εθελοντές που κοιμόντουσαν 9 ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, είχαν τουλάχιστον 70% περισσότερες αποτιτανώσεις στα αρτηριακά τοιχώματα.

* Οι εθελοντές που ανέφεραν ότι έκαναν κακής ποιότητας ύπνο, είχαν πάνω από 20% περισσότερες αποτιτανώσεις στα αρτηριακά τοιχώματα.

«Επειδή συμπεριλάβαμε στη μελέτη νεαρούς και μεσήλικες άνδρες και γυναίκες δίχως σοβαρά νοσήματα, οι συσχετίσεις που παρατηρήσαμε ανάμεσα στις ακραίες διάρκειες ύπνου και τις πρώιμες ενδείξεις καρδιοπάθειας δεν μπορούν να αποδοθούν σε τυχόν υποκείμενα προβλήματα υγείας», διευκρίνισε ο δρ Κιμ. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι επακριβώς γνωστό πως μπορεί η κατάλληλη διάρκεια ύπνου να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, αφού στη διάρκεια του ύπνου λαμβάνουν χώρα μία σειρά από μεταβολικές αλλαγές, εκκρίσεις ορμονών, επιδιορθώσεις γενετικών σφαλμάτων και ανανεώσεις εγκεφαλικών κυττάρων και εφεδρειών του οργανισμού, που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη φλεγμονή, το στρες και πλήθος άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την καρδιοπάθεια.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την σημασία του επαρκούς και καλής ποιότητας ύπνου κάθε βράδυ για την προστασία της υγείας», κατέληξε ο δρ Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ