Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Παρελθόν» το τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες, έρχεται το γονιδιακό τεστ DNA!

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλάζει το μοντέλο προληπτικών εξετάσεων

Αλλάζει το μοντέλο προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει -αντί για τεστ Παπ- να γίνεται γονιδιακό τεστ (DNA), το οποίο θα δείχνει εάν η γυναίκα φέρει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι 100% αξιόπιστη, έναντι 54% του τεστ Παπ. Στην περίπτωση που βγει θετική για τον ιό, η γυναίκα θα υποβάλλεται πλέον σε τεστ Παπ, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν υπάρχει αλλοίωση στον τράχηλο.

Τα παραπάνω ανέφεραν οι καθηγητές Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός και Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης σχετικά με το κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή της εν λόγω εξέτασης στον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρθηκε, με την εξέταση αυτή, οι θάνατοι από καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% και να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης σημείωσαν ότι τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά της νόσου κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Όπως τόνισαν, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.

Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά.

«Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», υποστήριξε ο καθηγητής ο Θ.Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων.

«Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια» κατέληξε.

Τι πρέπει να κάνετε πριν το τεστ ΠΑΠ

Το τεστ Παπανικολάου είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις για τη γυναίκα και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή της, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Η γυναίκα που θα υποβληθεί στο τεστ ΠΑΠ είναι χρήσιμο να έχει προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα της φροντίζοντας για τα παρακάτω:

-Αποφύγετε να κάνετε κολπική πλύση πριν το τεστ ΠΑΠ

-Μία μέρα πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή

-Για τουλάχιστον 48 ώρες πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικές κρέμες

-Αν κάνετε αγωγή με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας

Πότε πρέπει να γίνεται

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το πέρας της περιόδου, γιατί τότε είναι πιο εύκολο να γίνει και σωστή ψηλάφηση των μαστών από τον γυναικολόγο.

Πώς γίνεται η εξέταση

Ο γιατρός λαμβάνει κύτταρα από την επιφάνεια και το εσωτερικό του τραχήλου, δείγμα το οποίο στέλνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο για λεπτομερή ανάλυση.

Η εξέταση είναι ανώδυνη και μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών αισθάνεται κάποια δυσφορία από τον κολποδιαστολέα.

Από την στιγμή που η γυναίκα έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, μία φορά τον χρόνο.

Ακόμα και αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, είναι πολύ βασικό να συνεχίσει να υποβάλλεται στην εξέταση τεστ παπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ