Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μην τρώτε από το ψυγείο μετά τα μεσάνυκτα αν θέλετε να έχετε… καλή μνήμη!

Η πέψη σε ώρες που ο οργανισμός θα έπρεπε κανονικά να κοιμάται κρύβει κινδύνους για τον εγκέφαλο μας

Οι μεταμεσονύκτιες επιδρομές στο ψυγείο μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η πέψη τροφής σε ώρες που ο οργανισμός θα έπρεπε κανονικά να κοιμάται κρύβει κινδύνους για τον ιππόκαμπο - την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη δημιουργία των αναμνήσεων.

Στα πειράματά τους οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεωρία τους σε ποντίκια. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσα ποντίκια έτρωγαν την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται δυσκολεύονταν να θυμηθούν την εμπειρία από το ελαφρύ ηλεκτροσόκ που είχαν δεχθεί κάποια στιγμή νωρίτερα. Από τη μελέτη φάνηκε ακόμη ότι κάτι τέτοιο είχε επιπτώσεις και στη μακροχρόνια μνήμη.

Ως γνωστόν, η κατανάλωση τροφής πολύ αργά τη νύχτα συνδέεται με την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη ή στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μέσα από τα πειράματά τους, λοιπόν, οι αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Θολώνει κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου

Τα ποντίκια είναι νυκτόβια όντα και κανονικά τρέφονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τον λόγο αυτόν, οι ειδικοί μοίρασαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες: η μία τρεφόταν κανονικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ η δεύτερη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ολα τα ποντίκια κάποια στιγμή τοποθετήθηκαν σε νέο περιβάλλον και δέχθηκαν ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ. Την επομένη, όταν τοποθετήθηκαν και πάλι στο περιβάλλον όπου είχαν δεχθεί το ηλεκτροσόκ, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που είχαν τραφεί φυσιολογικά (κατά τη διάρκεια της νύχτας) παρουσίαζαν αντιδράσεις φόβου, γεγονός που επιβεβαίωνε ότι θυμόνταν την εμπειρία του ηλεκτροσόκ. Αντίθετα, τα ποντίκια που είχαν τραφεί κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν εμφάνιζαν κάποια αντίδραση.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «eLife», κάτι τέτοιο πιθανότατα συνέβαινε επειδή τα ποντίκια που έτρωγαν όταν κανονικά έπρεπε να κοιμούνται εμφάνιζαν μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CREB, η οποία θεωρείται το «κλειδί» για το κούρδισμα του ρολογιού του οργανισμού αλλά και για την ικανότητα της δημιουργίας των αναμνήσεων.

«Για πρώτη φορά καταφέραμε να δείξουμε ότι τα τακτικά γεύματα που λαμβάνονται σε λάθος ώρες της ημέρας μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα ως προς την ικανότητα της εκμάθησης και της ανάκλησης αναμνήσεων» δηλώνει η κύρια συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντον Λο. «Ακριβώς επειδή πολλοί άνθρωποι τυγχάνει να εργάζονται σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να "θολώσει" κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου» υπογραμμίζει η ίδια.

Οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν ότι τα εν λόγω ευρήματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί για τον άνθρωπο, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν άτομα που κοιμούνται πολύ αργά ή εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Kαταδικάστηκε 49χρονος ΑμεΑ για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη
«Όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα επιδιώκουν το αγοραίο έρωτα, τόσο θα συντηρείται αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο» τόνισε η εισαγγελέας
Θεσσαλονίκη: Kαταδικάστηκε 49χρονος ΑμεΑ για γενετήσιες πράξεις με ανήλικη