Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπέρκλει: Επιστήμονες ξεκλείδωσαν το μυστικό της γονιμότητας!

Νέα ανακάλυψη για τη διαδικασία της αναπαραγωγής ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες…

Χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν από υπογονιμότητα ίσως βρουν και πάλι την ελπίδα σε μια αποκαλυπτική έρευνα του πανεπιστημίου Μπέρκλει. Η νέα έρευνα δείχνει πως τον κρίσιμο μηχανισμό που χρησιμοποιεί το σπέρμα για να αυξήσει τη «δύναμη» του και να γονιμοποιήσει το ωάριο. Η ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας αλλά και την κατασκευή μίας κοινής για άνδρες και γυναίκες αντισυλληπτικής μεθόδου.

Η δρ Melissa Miller, από το πανεπίστημιο του Μπέρκλει, σχολίασε τη νέα ανακάλυψη: «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η γονιμοποίηση είναι σαν το μαραθώνιο, δηλαδή ότι το πιο γρήγορο και δυνατό σπερματοζωάριο πάντα νικάει. Εμείς, πιστεύουμε ότι η γονιμοποίηση είναι ένα ομαδικό παιχνίδι. Τα πρώτα, γρήγορα σπερματοζωάρια χρησιμοποιούν όλη τους τη δύναμη για να λειάνουν το έδαφος για τα υπόλοιπα σπερματοζωάρια που έρχονται από πίσω». Η ειδικός εξήγησε ότι αν καταφέρουν να απενεργοποιήσουν την «έξτρα δυναμική» των πρώτων σπερματοζωαρίων θα φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά σε αντισυλληπτικό χάπι, ενώ αντίθετα αν καταφέρουν να αυξήσουν την κινητικότητα του σπέρματος, θα βοηθήσουν υπογόνιμους ανθρώπους.  

Στην ουρά του σπερματοζωαρίου βρίσκεται ένας υποδοχέας πρωτεΐνης ο οποίος αντιδρά στην γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη την οποία απελευθερώνει το ωάριο. Πρόκειται για ένα δίαυλο ασβεστίου που οι ειδικοί έχουν ονομάσει CatSper. Οταν το σπερματοζωάριο πλησιάζει το ωάριο η ορμόνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ουρά να τινάζεται όπως το μαστίγιο. Αυτή η κίνηση παράγει την απαραίτητη ενέργεια στο σπερματοζωάριο ώστε να καταφέρει να διεισδύσει μέσα στα προστατευτικά κυτταρικά τοιχώματα του ωαρίου. Αν ο υποδοχέας δεν ενεργοποιηθεί όπως είναι ευνόητο προκαλείται πρόβλημα στην γονιμοποίηση.

Η ανακάλυψη στο πώς λειτουργεί αυτός ο κρίσιμος μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών γονιμότητας. Θεραπειών που θα ενεργοποιούν τον συγκεκριμένο υποδοχέα. Από την άλλη πλευρά θα μπορεί να αναπτυχθεί και κάποιο φάρμακο που θα απενεργοποιεί τον υποδοχέα. Αυτό το φάρμακο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως αντισυλληπτική μέθοδος κοινή για άνδρες και γυναίκες. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Ο ήλιος ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα!

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν βέλγοι ερευνητές στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκεντς, με επικεφαλής τον Δρ Φραν Βαντεκερκχοβε, μελέτησαν τα αποτελέσματα των εξωσωματικών γονιμοποίησεων 6.000 γυναικών σε διάστημα έξι ετών και τα συνέκριναν με τις κλιματικές συνθήκες τον μήνα που κάθε γυναίκα ξεκίνησε την προσπάθεια κυοφορίας. Κατά τη διάρκεια των περιόδων με την λιγότερη ηλιοφάνεια, τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων ήταν 14%, ενώ έφτανε στο 19% όταν ο καιρός ήταν καλύτερος.

Συγκεκριμένα, τους μήνες με περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα ηλιοφάνεια, η γονιμότητα ενισχυόταν κατά ένα τρίτο. Ωστόσο, δεν προέκυπτε επιπλέον όφελος μετά τις έξι ώρες ηλιοφάνειας. Οι γυναίκες είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες επιτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης αν εκτίθενται σε καλές καιρικές συνθήκες έναν μήνα πριν και όχι κατά την φάση της σύλληψης.

Η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην θετική επίπτωση των καιρικών συνθηκών στη γονιμότητα, αφού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των ωαρίων. Επίσης, η μελατονίνη είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας. «Η ηλιοφάνεια, η υψηλή θερμοκρασία και η απουσία βροχής έκανε την θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης περισσότερο αποτελεσματική. Κι ενώ η μελέτη εστίασε σε γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, πιστεύουμε ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν εξίσου και τις γυναίκες χωρίς προβλήματα γονιμότητας» υπογράμμισε ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ήλιος φαίνεται να επηρεάζει θετικά και τους άνδρες. Ξεχωριστή μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο έδειξε ότι το σπέρμα είναι περισσότερο ενεργό την Άνοιξη και ακόμα πιο αποδοτικό από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο.

TyposHealth

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ