Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσάι: Αυτές είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες!

Το τσάι είναι το πιο συχνά καταναλισκόμενο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό

Περίπου 165 εκατομμύρια φλιτζάνια τσάι καταναλώνονται κάθε μέρα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία – ένα στατιστικό πάρα πολύ ελπιδοφόρο σύμφωνα με επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι το τσάι είναι πάρα πολύ σημαντικό σκέλος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Ο δρ Tim Bond και η δρ Carrie Ruxton από το κέντρο έρευνας για το τσάι Tea Advisory Panel (TAP), εξήγησαν ότι υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι το τσάι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιυπερτασικές ιδιότητες, ενώ μειώνει τη χοληστερόλη και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Με τη σειρά του, πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει και τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, αρθρίτιδα και παχυσαρκίας, ενώ ίσως διαθέτει και προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου. Ο Δρ Tim δήλωσε: «Ειδικότερα, τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από μια πρόσφατη μεγάλη σούπερ μελέτη η οποία διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 27%.

Αυτή η εργασία έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα οδήγησε σε μια σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Δεδομένα από την ίδια μελέτη αποδεικνύουν επίσης μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ή θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά 21%.

Ωφελεί και τα δόντια!

Μια νέα αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου τσάι καθημερινά συσχετίστηκε με 30% μείωση του κινδύνου οστεοπορωτικού κατάγματος. Ο Δρ Tim είπε: «Άλλες εργασίες σχετικά με το πράσινο τσάι που πραγματοποιούνται σε υγιείς συμμετέχοντες έδειξαν ότι μέσα σε μόλις 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού τα κύματα του εγκεφάλου αυξήθηκαν, δείχνοντας ότι το πράσινο τσάι έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική λειτουργία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι το τσάι είναι καλό για τα δόντια σας - λόγω της περιεκτικότητάς του φθορίου.

Ο καθηγητής Robin Seymour δήλωσε: «Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nutrition Bulletin, επανεξέτασε τα επίπεδα φθορίου από 49 διαφορετικά φακελάκια τσαγιού συμπεριλαμβανομένου του μαύρου και του πράσινου τσαγιού. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα φθορίου κυμάνθηκαν από 0,72 έως 1.68mg ανά μερίδα, δηλαδή ένα φλιτζάνι παρέχει τη μισή της Ευρωπαϊκής Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για το φθόριο.

Το πράσινο τσάι φαίνεται να έχει οδοντιατρικά οφέλη για την υγεία. Μια νέα μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην οδοντίνη των δοντιών (το δεύτερο στρώμα του δοντιού). Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το πράσινο τσάι βοήθησε να μειωθεί η φθορά τη διάβρωση της οδοντίνης. Ο καθηγητής Seymour πρόσθεσε: «Έτσι, αν είστε έξω και δεν είχατε την ευκαιρία να καθαρίσει τα δόντια σας, ένα φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση».

Το κέντρο έρευνας TAP κατέληξε, ότι τέσσερα έως έξι φλιτζάνια τσάι μπορεί να ενυδατώσουν όσο και το πόσιμο νερό, ενώ τρία φλιτζάνια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Ο Δρ Tim Bond, δήλωσε: «Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με το τσάι. Όλες όμως οι έρευνες καταδεικνύουν ότι το τσάι πρέπει να είναι μια καθημερινή μας επιλογή με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μαζί με τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη