Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνής έκκληση: Αναβάλετε τους Ολυμπιακούς στη Βραζιλία λόγω ιού Ζίκα

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού σε παγκόσμια κλίμακα

Ανοικτή επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με κοινοποίηση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία τονίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο πρέπει να αναβληθούν λόγω του ιού Ζίκα, έστειλαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες.

Η ομάδα των επιστημόνων τονίζει ότι τα νέα ευρήματα για τον ιό, ο οποίος συνδέεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, είναι ανησυχητικά, και ζητάει από τον ΠΟΥ να αναθεωρήσει τις οδηγίες του. Πριν λίγες μέρες πάντως, η ΔΟΕ είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναβολή και μετάθεση των Αγώνων, οι οποίοι επρόκειτο να γίνουν στις 5-21 Αυγούστου.

Ο ιός Ζίκα εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε στη Βραζιλία πριν από ένα χρόνο αλλά πλέον υπάρχουν συνεχή κρούσματα σε περισσότερες από 60 χώρες. Τα συμπτώματα του ιού είναι ήπια, ωστόσο σύμφωνα με τους προαναφερόμενους επιστήμονες, εκτός από την γέννηση μωρών με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει ένα σπάνιο και μερικές φορές θανατηφόρο νευρολογικό σύνδρομο σε ενήλικες.

Η επιστολή υπογράφεται από 125 επιστήμονες, γιατρούς και ειδικούς σε ιατρικά θέματα από πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και του Γέιλ.

Για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για «λόγους δημόσιας υγείας», επικαλούνται την αποτυχία του προγράμματος εξάλειψης των κουνουπιών στη Βραζιλία αλλά και το «αδύναμο» σύστημα υγείας της χώρας.

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν 500.000 επισκέπτες από όλες τις χώρες πάνε στη Βραζιλία για να παρακολουθήσουν τους Αγώνες, ενδεχομένως κολλήσουν τον ιό, και επιστρέψουν στο σπίτι τους», σημειώνεται στην επιστολή. Μεγαλύτερος, όμως, είναι ο κίνδυνος, τονίζουν, αν αθλητές μολυνθούν και επιστρέψουν πίσω, σε φτωχές χώρες όπου ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί έξαρση του ιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ
Συνολικά 32 Ουκρανοί συμμετέχοντες στο τριήμερο σεμινάριο, επωφελήθηκαν από τις γνώσεις έμπειρων νομικών και συμβούλων επιχειρήσεων
Θεσσαλονίκη: Σεμινάριο επιχειρηματικότητας για Ουκρανούς πολίτες διοργάνωσε ο ΔΟΜ