Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Big Bang School: Οικολογικό σχολείο με τον… Mr. Coco-mat στη Χαλκιδική! (Video)

Ένα Big Bang School για 300 μαθητές στο Λάκκωμα

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Ένα σχολείο αλλιώτικο από τα άλλα, μέσα στη φύση, φτιαγμένο από υλικά της ελληνικής φύσης (ξύλα, πέτρες, φύκια κ.ά.), με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα και με 300 μαθητές (με δύο τμήματα των 25 μαθητών σε κάθε τάξη) να παίρνουν γνώσεις μέσα από εργαστήρια για την κηπουρική, τη μαγειρική, την ξυλουργική, τη μοδιστρική, αλλά και για την τεχνολογία, θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη του 2018 στο Λάκκωμα Χαλκιδικής.

Εκεί σε μια έκταση 19 στρεμμάτων θα δημιουργηθεί το σχολείο που ονειρεύτηκαν η δημιουργός του «Σχολείου της Φύσης» στον Τρίλοφο, Βέτα Γεωργιάδου, ο δάσκαλος που σε ιδέα του βασίστηκε το «Σχολείο Φύσης και Χρωμάτων» στην Κρήτη, Άγγελος Πατσιάς, και ο επιχειρηματίας, Γιάννης Σωτηράκος, ιδρυτής εταιρειών και του think thank Α2Κ. Και η παρακολούθηση μαθημάτων σε αυτό θα είναι ένα νέο είδος εκπαίδευσης που αφορά τόσο σε μαθητές όσο και στους γονείς τους. Ο λόγος για το Big Bang School, ένα σχολείο που φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το περιβάλλον και με τη δημιουργία.

Το απόγευμα της Τρίτης σε συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Ολυμπιακό Μουσείο οι πρωτεργάτες της ιδέας μίλησαν για το όραμά τους και συζήτησαν με γονείς σε μια εκδήλωση που ξεκίνησε υπό τους ήχους ενός δεκάλεπτου δρώμενου κρουστών.

«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σχολείο στο οποίο το παιδί θα ζει περιπέτειες, που θα μαθαίνει πράγματα απλά, που πλέον, με τις ευκολίες που έχουμε στις ζωή μας, τα έχουμε ξεχάσει», τόνισε ο Άγγελος Πατσιάς.

Στο Big Bang Education, τις ιδέες που θα τρέξουν παράλληλα με το Big Bang School, αναφέρθηκε ο κ. Σωτηράκος. Τόνισε πως θα γίνει Big Bang Web Tv για να γίνουν τα παιδιά δημιουργοί στον οπτικοακουστικό τομέα, ενώ σε τροχιά βρίσκεται στο Big Bang Academy (έχει ήδη γίνει Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Θεσσαλονίκη). «Η φιλοσοφία μας είναι να χρησιμοποιήσουμε δυναμικό εν υπνώσει. Να αξιοποιήσουμε πράγματα που υπάρχουν γύρω μας. Με αυτό το σκεπτικό θα γίνει και το κτήριο που θα στεγάσει το σχολείο. Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά από τη φύση, μειώνοντας έτσι το κόστος κατασκευής», σημείωσε.

Στη σημασία που θα έχει η συμβολή των γονέων εστίασε η κα Γεωργιάδου, λέγοντας πως οι γονείς μπορούν από το να ενισχύσουν οικονομικά στην προσπάθεια κατασκευής του σχολείου μέχρι να συμμετέχουν σε εργαστήρια ή να αναλάβουν τη λειτουργία πχ του κυλικείου.

Ιδιαίτερο χρώμα είχε η ομιλία του Paul Ευμορφίδη ιδρυτή της εταιρείας Coco Mat (και σχεδιαστή του χειροποίητου, ξύλινου και 100% ελληνικού ποδηλάτου) ο οποίος μοιράστηκε προσωπικές του εμπειρίες από την επιχειρηματική του δραστηριότητα και το πώς έφτιαξε το πρώτο του στρώμα, μίλησε για το πώς η συνεργασία μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το σχολείο, ενώ εστίασε και στην αναγκαιότητα που έχει ο άνθρωπος για να έχει επαφή με τη φύση. «Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με τα λεφτά. Το να κάνουμε κάτι είναι θέμα θέλησης και συχνά η φύση μας δίνει τις πρώτες ύλες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε πως την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 6.30 το πρωί 30 γονείς και δάσκαλοι με επικεφαλής τον Ευμορφίδη θα ξεκινήσουν από το Μακεδονία Παλλάς ποδηλατοπορεία τριών ημερών στο πλαίσιο καμπάνιας για το Bing Bang School. Θα κάνουν στάσεις στην Καβάλα και την Ξάνθη και θα καταλήξουν στις 11 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη, στο TedXAlexandroupoli, στο οποίο ομιλητής θα είναι ο Πολ Ευμορφίδης.

Δείτε τις δηλώσεις του Mr. Coco-mat στο Typosthes.gr 

Οι ήχοι από τα κρουστά ξεσηκώνουν! 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ