18

ΟΚΤ
2017

Μία θερινή κατοικία αλλιώτικη από άλλες

Το αρχιτεκτονικό «διαμάντι» που φτιάχτηκε με 50.000€, στη Χαλκιδική! (ΦΩΤΟ)

12 Μαρ 201703.47

Γράφει: Τάσος Θωμάς

Ένα αρχιτεκτονικό «διαμαντάκι», μία θερινή κατοικία πολύ διαφορετική από ότι έχεις συνηθίσει. Μακριά από τα πυκνοκατοικημένα χωριά της, η Χαλκιδική μπορεί να είναι περήφανη για το μικρό σπιτάκι με την μεγάλη αρχιτεκτονική αξία.

Η μικρή θερινή κατοικία, που βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο της Σιθωνίας Χαλκιδικής και σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Εύα Σοπέογλου, κέρδισε προ λίγων ημερών το βραβείο «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» στα ετήσια βραβεία της διεθνούς επιθεώρησης «Δομές». Όπως αναφέρουν οι «Δομές»: Επιθυμία των πελατών ήταν ένα ολιγαρκές σπίτι διακοπών με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, σε οικόπεδο με ελαιώνα, θέα προς τη θάλασσα, αλλά και το Άγιο Όρος.

Πώς το κατάφερε αυτό η αρχιτέκτονας κα. Σοπέογλου; Συνδυάζοντας την ψηφιακή τεχνολογία αιχμής με το όραμά της για ένα σπίτι εναρμονισμένο με το περιβάλλον του. Το εξωτερικό περίβλημα του σπιτιού αποτελείται από ελαφρά μεταλλική επιφάνεια που είναι κινητή. Όπως αναφέρουν οι Δομές «Ο σχεδιασμός του περιβλήματος αποτελείται από διάτρητο σχέδιο που θυμίζει ύφασμα, εμπνέεται από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιόδεντρων. Με την κίνηση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας οι εσωτερικοί χώροι γεμίζουν με εναλλασσόμενες σκιάσεις».

Η επιθυμία των πελατών της κα. Σοπέογλου ήταν ένα ολιγαρκές σπίτι στον ελαιώνα τους, ένα σπίτι που θα εκμεταλλευτεί τη σκιά του ελαιώνα, θα την σεβαστεί και θα την αναδείξει. Αξίζει να σημειωθεί πως η κα. Σοπέογλου έχει τελειώσει Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, προτού φύγει για μεταπτυχιακό στην Αμερική και το PennDesign, ενώ πλέον τελειώνει το διδακτορικό της στο Λονδίνο και το «Bartlett School of Architecture». Παράλληλα, είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire. Όπως δήλωσε η ίδια για το σπίτι στη Χαλκιδική: «Αυτή η κατοικία σχεδιάστηκε με τη λογική της κατοίκησης της σκιάς, είναι μια ελάχιστη κατοικία. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της είναι το περίβλημα, ένα λεπτό, μεταλλικό περίβλημα, δεν έχει γυαλί, δεν έχει παράθυρα, δεν έχει πόρτες».

Δείτε τις φωτογραφίες που παραχώρησε στις Δομές.



Δείτε την ταυτότητα του έργου.  

Αρχιτέκτων: Εύα Σοπέογλου

Στατική μελέτη: Εύα Σοπέογλου

Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων: Εύα Σοπέογλου

Βιοκλιματική μελέτη: Εύα Σοπέογλου

Επίβλεψη: Εύα Σοπέογλου

Κατασκευή: METALSO Ηλίας Σοπέογλου

Κόστος: €50.000

Επιφάνεια οικοπέδου: 4.150 τ.μ.

Συνολική επιφάνεια: 21 τ.μ.

Χρόνος μελέτης: 2011-2012

Χρόνος αποπεράτωσης: 2016

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία