Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θαλάσσιες χελώνες στην υπηρεσία... της επιστήμης

Για τη συλλογή πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον

Για τη συλλογή πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον

Τέσσερις θαλάσσιες χελώνες, «εξοπλισμένες» με δορυφορικά συστήματα εντοπισμού, αφέθηκαν ελεύθερες στη θάλασσα, στον κόλπο Πίραν στη Σλοβενία, στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος συλλογής πληροφοριών για το φυσικό περιβάλλον και τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου απειλούμενου είδους στην Αδριατική. Το διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δικτύου για την Προστασία των Κητωδών και των Θαλάσσιων Χελώνων στην Αδριατική (NETCET).

Βασικός στόχος είναι η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας και της συμπεριφοράς των θαλάσσιων χελώνων στην Αδριατική Θάλασσα, που αποτελούν τη βάση και για την αποτελεσματική προστασία, όπως υπογράμμισαν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Μελετών Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου του Πρίμορσκο.

Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια των συσκευών παρακολούθησης, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν οικότοπους της θαλάσσιας χελώνας στο σλοβενικό τμήμα της Αδριατικής, δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Μπόγιαν Λάζαρ. Για τον ίδιο σκοπό, από τις αρχές Αυγούστου κολυμπούν στα νερά του κόλπου Πίραν και συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες δύο ακόμη θαλάσσιες χελώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ