Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα απειλή για τις μέλισσες: Θανατηφόρος ιός από μυρμήγκια!

Το περίφημο αργεντίνικο μυρμήγκι απειλή για τις μέλισσες…

Και σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που έχουν οι μέλισσες ήρθαν και τα μυρμήγκια να τους προσθέσουν τα δικά τους! Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύθηκε για τους ιούς στα αργεντίνικα μυρμήγκια (Linepithema humile) έφερε στο φως έναν κακό και θανατηφόρο για τις μέλισσες ιό, αλλά και έναν ακόμη που έχει προκαλέσει έκπληξη στους επιστήμονες.  

Ο πρώτος, που βρέθηκε ότι αναπαράγεται ενεργά στα μυρμήγκια,  αφορά έναν ήδη γνωστό ιό που βλάπτει τις μέλισσες και είναι ο ιός των «παραμορφομένων φτερών». Ο συγκεκριμένος ιός, που μεταφέρεται και με άλλους εχθρούς των μελισσών όπως η βαρρόα, μπορεί να μεταδίδεται μέσω των κοινών λουλουδιών που επισκέπτονται μυρμήγκια και μέλισσες.

Ο δεύτερος είναι ένας ολοκαίνουργιος, για την επιστήμη, ιός που ακούει στο πιασάρικο όνομα λαβ – ένα (LHUV-1). Το κατά πόσο αυτός ο ιός αρρωσταίνει τα μυρμήγκια ή άλλα έντομα είναι κάτι που αναμένεται να διερευνηθεί. Αν βλάπτει αποκλειστικά το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθεί η εξάπλωσή τους.

Αυτό βέβαια προσωρινά είναι ένα μακρινό όνειρο, προς το παρόν η έρευνα είναι στο στάδιο «Ουάου,  να μερικοί ιοί!» όπως δήλωσε στο sciencenews.org ο Φίλιπ Λέστερ που συμμετείχε στην έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ