Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ακόμη και ένα email... «πληγώνει» το περιβάλλον!

Αυξάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου μαζί με άλλα καθημερινά προϊόντα που δεν μπορείτε να φανταστείτε

Ακόμη κι ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» άνθρακα, αυξάνοντας έτσι τα «αέρια του θερμοκηπίου».

Ένα e-mail εκτιμάται ότι προσθέτει περίπου τέσσερα γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αν μάλιστα έχει ένα μεγάλο συνημμένο αρχείο, τότε η επιβάρυνση φθάνει τα 50 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.

Πέντε τέτοια μηνύματα με φωτογραφίες, βίντεο ή μεγάλα αρχεία κειμένου είναι ισοδύναμα με το να καίει κανείς περίπου 120 γραμμάρια άνθρακα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αν στείλει κάποιος 65 μηνύματα, επιβαρύνει το περιβάλλον όσο όταν οδηγεί ένα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Ένα ανεπιθύμητο μήνυμα (spam), ακόμη κι αν δεν το ανοίξει κανείς, «εκπέμπει» 0,3 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου. Το παγκόσμιο «αποτύπωμα» άνθρακα όλων των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που στέλνονται μέσα σε ένα έτος, είναι ισοδύναμο με τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπουν 3,1 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία καίνε 7,6 δισεκατομμύρια λίτρα βενζίνης ετησίως.

Μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση στη Google «καίει» 0,2 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου αν γίνει από έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή και 4,5 γραμμάρια αν γίνει από κάποιον παλαιό επιτραπέζιο υπολογιστή. Ένα μήνυμα κειμένου από κινητό τηλέφωνο «εκπέμπει» περίπου 0,014 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου.

Η επιβάρυνση από τα e-mails και τις αναζητήσεις είναι έμμεση, αν συνυπολογισθεί ότι για να στείλει κανείς ένα μήνυμα, πρέπει να λειτουργήσει ο υπολογιστής του, το μόντεμ-ρούτερ του, ο κεντρικός υπολογιστής (server) στον πάροχο διαδικτύου κ.α. Όλα αυτά καίνε ρεύμα, το οποίο για να παραχθεί, χρειάζεται καύση ορυκτών καυσίμων, άρα άνθρακα. Επιπλέον, για να κατασκευαστούν οι υπολογιστές και οι ηλεκτρονικές συσκευές που στέλνουν το e-mail, έχει μεσολαβήσει η αναπόφευκτη βιομηχανική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Καθημερινά προϊόντα με οικολογικό αποτύπωμα

Όμως και άλλα καθημερινά πράγματα έχουν το δικό τους περιβαλλοντικό «αποτύπωμα». Μια πλαστική σακούλα σούπερ-μάρκετ έχει αποτύπωμα άνθρακα δέκα γραμμαρίων διοξειδίου, ενώ μια χάρτινη τετραπλάσιο (40 γραμμάρια). Ένα πλαστικό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού «εκπέμπει» σχεδόν 1.150 φορές περισσότερο άνθρακα από ό,τι ένα ποτήρι νερό από τη βρύση.

Ένας καφές καπουτσίνο επιβαρύνει το περιβάλλον πολύ, με 235 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου, κυρίως λόγω των εκπομπών αερίων από την αγελάδα που παρήγαγε το γάλα του καφέ. Ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ χωρίς γάλα έχει «αποτύπωμα» 21 γραμμαρίων.

Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη είναι η τηλεόραση και όσο περισσότερη ώρα κάθεται κανείς μπροστά της, τόσο πιο πολύ επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Δύο ώρες παρακολούθησης σε μια τηλεόραση 24 ιντσών τύπου plasma «εκπέμπει» 440 γραμμάρια διοξειδίου, περίπου όσο το οδήγημα του αυτοκινήτου για 1,6 χιλιόμετρα. Δύο ώρες μπροστά σε μια οθόνη 32 ιντσών τύπου LCD «εκπέμπουν» 176 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

Έρχονται καύσωνες ρεκόρ την επόμενη εικοσαετία!

Ο καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, ανήκει στους δέκα χειρότερους καύσωνες που έχουν πλήξει την Ευρώπη μετά το 1950, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μελέτη προβλέπει -και προειδοποιεί- ότι τις δύο επόμενες δεκαετίες έρχονται χειρότεροι καύσωνες και μπορεί να «χτυπήσουν» οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σιμόν Ρούσο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", ανέπτυξαν ένα νέο δείκτη, που συνυπολογίζει τόσο την ένταση όσο και τη διάρκεια των καυσώνων. Με βάση αυτό τον δείκτη (Heat Wave Magnitude Index daily-HWMId), συνέταξαν το Top 10 των χειρότερων ευρωπαϊκών καυσώνων μετά τα μέσα του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο χειρότερος καύσωνας μετά το 1950 -και με διαφορά από τον δεύτερο στην Κεντρική Ευρώπη το 2003- είναι αυτός που έπληξε τη Ρωσία το 2010 και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο καύσωνας της Ελλάδας του 2007, που διήρκεσε 21 μέρες, βρίσκεται στην έβδομη θέση της πρώτης δεκάδας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα αυξηθεί τόσο ο αριθμός, όσο και η ένταση των καυσώνων στην Ευρώπη, κυρίως εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των ανθρωπογενών «αερίων του θερμοκηπίου».

«Ακόμη κι αν οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες δεν αυξηθούν πάρα πολύ, θα δούμε ακραίους καύσωνες, που θα είναι πιο καυτοί, πιο μεγάλης διάρκειας και πιο συχνοί», δήλωσε ο Ρούσο.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί να υπάρξει πενταπλασιασμός ή και δεκαπλασιασμός των «καυτών» συμβάντων. Αυτό που είναι πιο σίγουρο, είναι ότι πλέον οι καύσωνες μπορεί να πλήξουν οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης, νότιας, κεντρικής ή βόρειας. Όμως οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ποιά κράτη θα πληγούν περισσότερο στο μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Είπε ότι υπήρχε προετοιμασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας - Αντιπαράθεση μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή
Άναψε φωτιές ο Παππάς: Σκληρή κόντρα μετά τις δηλώσεις για συνεννόηση (VIDEO)
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει
«Ένα ακόμα δυστύχημα είναι ότι δυστυχώς επάνω σε αυτή την υπόθεση έχουν ξεκινήσει να παίζονται χίλια δυο παιχνίδια» είπε ο Αντώνης Κανάκης
Ξεσπά ο Αντώνης Κανάκης για Τέμπη: «Σε πιάνει μπόχα, αηδία» - Τα ερωτήματα που θέτει