Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η υπερχρήση αντιβιοτικών στα ζώα!

Αυξάνει τη μικροβιακή αντοχή και θα πρέπει να περιοριστεί σε όλη την Ευρώπη

Η χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία τροφοδοτεί την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά και πρέπει να περιοριστεί ή να απαγορευθεί σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι επιστήμονες της επιτροπής Review on Antimicrobia lResistance, που λογοδοτεί απ’ ευθείας στον βρετανό πρωθυπουργό, αναφέρουν στην έκθεση ότι απαιτείται παγκόσμια συμφωνία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κατάχρησης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Όπως εξηγούν, η παγκόσμια χρήση αντιβιοτικών κατά την παραγωγή τροφίμων είναι τουλάχιστον εφάμιλλη με εκείνη για την θεραπεία λοιμώξεων στους ανθρώπους, ενώ πολύ συχνά χορηγούνται στα ζώα αντιβιοτικά τα οποία αποτελούν «τελευταία λύση» για τους ανθρώπους.

Προβλήματα από την κατάχρηση αντιβιοτικών

Όπως λοιπόν η κατάχρηση αντιβιοτικών από τους ανθρώπους οδηγεί στην μικροβιακή αντοχή, έτσι και στην κτηνοτροφία η κατάχρηση αντιβιοτικών δημιουργεί προβλήματα. Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι η σωστή χρήση αντιβιοτικών έχει ζωτική σημασία για την θεραπεία λοιμώξεων στα ζώα και παρέχει σημαντικά οφέλη στην παραγωγή τροφίμων. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, είναι «υπερβολική και ακατάλληλη», καθώς χορηγούνται αντιβιοτικά στα κοπάδια για να αποτραπεί η ανάπτυξη λοιμώξεων ή για να αυξηθεί ο ρυθμός αύξησης του βάρους τους - και αυτό έχει ολέθριες συνέπειες, αφού τα ζώα αποκτούν ανθεκτικά μικρόβια που μετά εύκολα μεταδίδονται στους ανθρώπους.

«Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι σε πολλές χώρες η πλειονότητα των αντιβιοτικών χορηγούνται στα ζώα και όχι στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής λόρδος Τζιμ Ο’Νιλ, ο οποίος είναι οικονομολόγος. «Αυτό συνιστά μεγάλο κίνδυνο μικροβιακής αντοχής για όλους, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη έρευνα στην Κίνα που αποκάλυψε μικρόβια ανθεκτικά στην κολιστίνη - το τελευταίο αντιβιοτικό που χορηγείται στους ανθρώπους όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει». Πόσω μάλλον που πανανθεκτικά μικρόβια εντοπίστηκαν και στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν ότι πρέπει να περιοριστεί η χρήση αντιβιοτικών στην παρασκευή τροφίμων και είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούν με αυτό όσοι χαράσσουν τις πολιτικές. Είναι απολύτως απαραίτητο να μειωθεί δραστικά, σε παγκόσμια κλίμακα, η χρήση αντιβιοτικών και για να γίνει αυτό οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να συμφωνήσουν πως αυτός είναι ένας στόχος που πρέπει απ’ όλους να τεθεί».

Η επιτροπή βασίζει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις της στην ανάλυση 139 επιστημονικών μελετών για την χρήση αντιβιοτικών στην παρασκευή τροφίμων, οι100 εκ των οποίων έδειξαν ότι η τακτική αυτή συσχετίζεται με την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής στους ανθρώπους. Μόνο επτά από τις μελέτες δεν βρήκαν αυτού του είδους την συσχέτιση.

Κοινό όριο στα αντιβιοτικά όπως στη Δανία

Οι ειδικοί συνιστούν να μπει κοινό όριο σε όλες τις χώρες, ώστε να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, τα ψάρια και τα πουλερικά σε ένα συμφωνημένο επίπεδο ανά κιλό. Αν και το όριο αυτό δεν έχει ακόμα καθοριστεί, προτείνουν να εφαρμοστεί αρχικά εκείνο που ισχύει στη Δανία και είναι κάτω από 50 mg αντιβιοτικών ανά έτος και ανά κιλό κόκκινου ή λευκού κρέατος και ψαριού. Η χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα άρχισε την δεκαετία του ’50, όταν έγινε αντιληπτό πως μπορεί να βοηθήσει τα ζώα να πάρουν πιο γρήγορα βάρος.

Η Δανία εγκαίρως αντιλήφθηκε ότι η τακτική αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα μικροβιακής αντοχής και έτσι τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερώσει το προαναφερθέν όριο στην χρήση αντιβιοτικών στη γεωργία. Αν και αρχικά υπήρχαν φόβοι ότι αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς την κτηνοτροφία της και θα αυξήσει το κόστος για τους κτηνοτρόφους, σήμερα είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού κρέατος στον κόσμο, η αύξηση του κόστους ανέρχεται σε μόλις ένα ευρώ ανά ζώο και η συχνότητα της μικροβιακής αντοχής μειώνεται αργά αλλά σταθερά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο
Εκδήλωση σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας - Η Ειρηνοδρομία θα έχει ως σημείο κατάληξης την παραλία της Θεσσαλονίκης το απόγευμα
Πέλλα: Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον Μαραθώνιο