Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γνωρίστε το στρατό των ρομπότ της Amazon!

Αυτά τα ρομπότ φέρνουν την διαδικτυακή σου παραγγελία στο σπίτι σου…

Μία νέα γενιά… προλετάριων εργατών σηκώνει καθημερινά ράφια των 317 κιλών γεμάτα με εγκυκλοπαίδειες ή σχάρες προπανίου και υλικά κήπου. Το νέο εργοστάσιο είναι αχανείς αποθήκες και οι εργαζόμενοι είναι 160 κιλά και… 40 εκατοστά ύψος! Όπως καταλάβατε, δεν αναφερόμαστε σε χριστουγεννιάτικα ξωτικά αλλά στα προηγμένα ρομπότ του διαδικτυακού εμπορικού γίγαντα, την Amazon.

Σε αποκλειστικό βίντεο (δείτε κάτω) που εξασφάλισε το αμερικανικό περιοδικό TIME, μπορούμε να δούμε τα ρομπότ εν ώρα εργασίας στην αποθήκη της Amazon στην Καλιφόρνια. Τα ρομπότ κατασκευάζονται από εταιρεία που εξαγόρασε η Amazon το 2012 με αντίτιμο 775 εκατομμύρια δολάρια, ονόματι Kiva Systems. Τα ρομπότ είναι επιφορτισμένα με τη αρχειοθέτηση και την μεταφορά των προϊόντων προς τους εργαζομένους της εταιρείας, επιτρέποντας έτσι στην Amazon να μεγιστοποιεί τους χρόνους της. Πλέον, περισσότερα από 15.000 τέτοια ρομπότ «εργάζονται» για την εταιρεία.

Βεβαίως, η ίδια η Amazon υποστηρίζει πως αυτά τα ρομπότ δεν στερούν την δουλειά από κανέναν. Ίσα, ίσα, υποστηρίζουν, η αύξηση των χρόνων μεταφοράς θα φέρει ανάγκη για περισσότερους εργαζομένους, οι οποίοι θα χειρίζονται την παραγγελία. Διατηρούμε τις αμφιβολίες μας, καθώς η Amazon μετά από τις καταγγελίες – του 2011 - για τις συνθήκες εργασίες εντός των αποθηκών, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα και να «καταργήσει» τους εργαζομένους. Είναι άλλωστε η ίδια εταιρεία που θέλει να στέλνει τα πακέτα στο σπίτι χρησιμοποιώντας drones – μη επανδρωμένα – μεταφορείς. Όπου μπορεί να «βγάλει» τον άνθρωπο από τη μέση, θα το κάνει.

Δείτε το βίντεο του TIME.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ