Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρώσος μεγιστάνας ξοδεύει 100.000.000$ για να βρει εξωγήινη ζωή!

Ο διάσημος επιστήμονας Stephen Hawking στην υπηρεσία του Yuri Milner για να βρουν μαζί εξωγήινους…

Ο Ρώσος μεγιστάνας του facebook είναι αποφασισμένος να βρει… εξωγήινη ζωή στον πλανήτη! Είναι μάλιστα τόσο αποφασισμένος όσο τα… 100.000.000 δολάρια που θα δαπανήσει για να προσφέρει στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, τα κορυφαία εργαλεία του κόσμου! Κάπως έτσι, οι αστρονόμοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την πιο εντατική έρευνα για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής της Ιστορίας, «στήνοντας αφτί» για πιθανά ραδιοσήματα προερχόμενα από προηγμένους πολιτισμούς πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.

Κορυφαίοι ερευνητές έχουν εξασφαλίσει το χρόνο σε δύο από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του κόσμου στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για να σαρώσουν το Γαλαξία (σ.σ. ο γαλαξίας στον οποίο ανήκει η Γη και το Ηλιακό Σύστημα) και τους γειτονικούς γαλαξίες, για την εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων που προδίδουν την ύπαρξη ζωής κάπου αλλού. Η αναζήτηση θα είναι 50 φορές πιο «ραδιο-ευαίσθητη», και θα καλύπτει 10 φορές περισσότερο ουρανό, απ’ ό,τι οι προηγούμενες έρευνες για εξωγήινη ζωή.

Το Παρατηρητήριο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια, το μεγαλύτερο κατευθυνόμενο τηλεσκόπιο στον πλανήτη, και το Παρατηρητήριο Parkes στη Νότια Νέα Ουαλία, έχουν συναφθεί για την πρωτοφανή αναζήτηση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016. Παράλληλα, το Αστεροσκοπείο Lick στην Καλιφόρνια θα εκτελέσει την πιο ολοκληρωμένη έρευνα για οπτικές μεταδόσεις λέιζερ που εκπέμπονται από άλλους πλανήτες.

Οι φορείς έχουν υπογράψει συμφωνίες που παραδίδουν στους επιστήμονες χιλιάδες ώρες χρόνου στο τηλεσκόπιο ανά έτος για να «κρυφακούσουν» τους πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τα εκατομμύρια άστρα που βρίσκονται πλησιέστερα προς τη Γη και τους 100 πλησιέστερους γαλαξίες. Τα τηλεσκόπια θα σαρώσουν το κέντρο του Γαλαξία μας και όλο το μήκος του γαλαξιακού επιπέδου.

Breakthrough Listen με Stephen Hawking

Το γιγαντιαίο πρότζεκτ, ονόματι Breakthrough Listen, ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα, στο Royal Society του Λονδίνου, με το διάσημο κοσμολόγο Stephen Hawking στο «τιμόνι», ο οποίος βέβαια θα έχει τη βοήθεια πολλών ακόμη κορυφαίων επιστημόνων. Ανάμεσά τους είναι ο Λόρδος Μάρτιν Ρις, ο βασιλικός αστρονόμος, ο Geoff Marcy, ο οποίος έχει ανακαλύψει τους περισσότερους πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, και ο βετεράνος Αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ, πρωτοπόρος στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI).

Οι «κυνηγοί εξωγήινων» είναι οι τελευταίοι επιστήμονες που επωφελούνται από το μεγάλο τραπεζικό λογαριασμό του Γιούρι Μίλνερ, του Ρώσου δισεκατομμυριούχου, ο οποίος αφού άφησε το διδακτορικό του στη φυσική έκανε την περιουσία του όντας πλέον ένας διαδικτυακός Τιτάνας. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Μίλνερ έχει μοιράσει βραβεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε φυσικούς, βιολόγους και μαθηματικούς, για να αυξηθεί η δημόσια εικόνα των επιστημόνων. Αυτός είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του Breakthrough Listen πρότζεκτ, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων!

Να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα

«Είναι ευθύνη μας ως ανθρώπινα όντα να χρησιμοποιήσουμε τον καλύτερο εξοπλισμό που έχουμε ώστε να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα: είμαστε μόνοι;», δηλώνει ο Μίλνερ στην εφημερίδα Guardian. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην το κάνουμε αυτό». Τα παρατηρητήρια Green Bank και Parkes είναι αρκετά «ευαίσθητα» ώστε να εντοπίσουν ραδιοσήματα με την ισχύ των ραντάρ κοινών αεροσκαφών σε πλανήτες γύρω από τα κοντινότερα 1.000 αστέρια.

Ο Geoff Marcy, από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας είπε: «Η μοναξιά μας μέσα στο ηλιακό σύστημά μας καθιστά φυσικό να κοιτάξουμε πέρα, στα αστέρια και τους γαλαξίες, για να αναζητήσουμε μία επικοινωνία. Ελπίζουμε να μάθουμε αν είμαστε μόνοι ή αν, αντιθέτως, μπορούμε να ενταχθούμε σε μια μεγάλη συλλογική αισθανόμενων όντων, με τους οποίους να μοιραστούμε αυτό το σύμπαν».

Αν μπορεί να γίνει, θα γίνει τώρα

Ο Lewis Ball, διευθυντής αστρονομίας και διαστημικής επιστήμης στην Κοινοπολιτεία Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας Οργανισμό στην Αυστραλία, δήλωσε: «Το ραδιοτηλεσκόπιο του Parkes είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιστημονική ακεραιότητα του προγράμματος μέσω της παροχής κάλυψης του νότιου ουρανού. Το τεράστιο μέγεθός του και η άριστη τεχνολογία δέκτη, παρέχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε εξαιρετικά αδύναμα σήματα που μπορούν να παρέχουν αποδείξεις νοήμονος ζωής αλλού στο σύμπαν».

«Η πιθανότητα εύρεσης εξωγήινης νοημοσύνης μέσω αυτού του νέου προγράμματος είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη αναζήτηση, αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας ανακάλυψης θα είναι εξίσου σημαντικές ή ακόμη πιο σημαντικές απ’ ό,τι οποιοδήποτε επιστημονικό αποτέλεσμα που μπορεί να προβλεφθεί», δήλωσε και συνέχισε «Το νέο πρόγραμμα Seti θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των δυνατοτήτων του Παρατηρητηρίου Parkes για άλλους αστρονόμους και δεν θα εκτοπίσει όλα τα άλλα έργα αστρονομίας υψηλής προτεραιότητας».

Ποιος είναι ο Ρώσος μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ

Ο Ρώσος μεγιστάνας Γιούρι Μίλνερ ξεκίνησε την καριέρα του πλάι στον πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, γνωστό για τη διαμάχη του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το ρωσικό κράτος με αφορμή την εταιρεία Γιούκος. Πλέον, ο Χοντορκόφσκι ζει στην Ελβετία, αυτοεξόριστος, μετά τη χάρη που του δόθηκε από τον Βλ. Πούτιν. Ο Μίλνερ είναι επιχειρηματίας και επενδυτής, του οποίου η επιτυχία οφείλεται στη γρήγορη κατανόηση της επίδρασης των κοινωνικών δικτύων. Σήμερα, κατέχει μετοχές στις εξής επιχειρήσεις Facebook, Zynga, Twitter, Flipkart, Spotify, ZocDoc, Groupon, JD.com, Planet Labs, Xiaomi, OlaCabs, Alibaba.

typosthes.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί