Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διαστημικό ταξίδι: Από τη Γη στο φεγγάρι μέσα σε 4 ώρες!

Γερμανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι μπορούμε να κάνουμε βόλτα στη Σελήνη, με τεχνολογία της ΝΑΣΑ

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Το επαναστατικό σύστημα διαστημικών ταξιδιών EM Drive τελικά δουλεύει! Αυτό δήλωσαν γερμανοί επιστήμονες που επιβεβαίωσαν ότι η τεχνολογία της ΝΑΣΑ για ταξίδια στο διάστημα με εκπληκτική ταχύτητα, μπορεί να μπει σε λειτουργία. Τι μπορεί να συμβεί; Αν τελικά πετύχει η νέα τεχνολογία, θα πραγματοποιηθεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας: Το ταξίδι από τη Γη στο Φεγγάρι σε 4 ώρες. Πιο κοντά η σελήνη δηλαδή, από τις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι στο Άρη, μπορεί να έπαιρνε περίπου 6 μήνες, αλλά τώρα ίσως παίρνει λίγο περισσότερο από 2 μήνες!

Η NASA αποφάσισε να ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό ερευνητικά προγράμματα πάνω σε αυτή την τεχνολογία και τώρα ένας διακεκριμένος γερμανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε πειράματα στα οποία αποδείχθηκε η λειτουργικότητα της. Το σύστημα βασίζεται σε έναν ηλεκτρομαγνητικό κινητήρα που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε ώθηση χωρίς την παρουσία κάποιου καυσίμου. Ο κινητήρας ονομάζεται EM Drive και «πυρήνας» του είναι ένα κλωβός μέσα στον οποίο αναπηδούν μικροκύματα. Οι μηχανισμοί των άστρων παράγουν ενέργεια που με τη σειρά τους παρέχει ηλεκτρισμό για τα μικροκύματα. Οι ειδικοί όμως υποστήριζαν μέχρι σήμερα ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να επιτευχθεί στις συνθήκες του διαστημικού κενού.

Σύμφωνα με την NASA, οι δοκιμές του EM Drive δείχνουν ότι δεν είναι άπιαστο όνειρο η κατασκευή ενός σκάφους που θα μπορεί να πιάνει ταχύτητες δίνης. Αναφέρουν μάλιστα ότι από τις δοκιμές προκύπτει ότι μπορεί να κατασκευαστεί ένας κινητήρας που θα επιτρέπει σε ένα σκάφος να μεταφέρει επιβάτες και φορτία στη Σελήνη σε 4 ώρες ενώ θα μπορεί να μειώσει τον χρόνο μετάβασης στον Αρη από τους έξι μήνες (με τα σημερινά τεχνικά μέσα) σε 70 μέρες. Επίσης ένα σκάφος με κινητήρα EM Drive θα μπορούσε να κάνει το ταξίδι στο Αλφα του Κενταύρου (που με τη σημερινή τεχνολογία απαιτεί ταξίδι χιλιάδων ετών) σε περίπου εκατό έτη.

Επανάσταση στο διαστημικό ταξίδι!

Ο καθηγητής Μάρτιν Τάτζμαρ επικεφαλής του τμήματος Διαστημικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Δρέσδης παρουσίασε την Τρίτη σε συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροναυτικής και Αστροναυτικής Προώθησης και Ενέργειας μια μελέτη στην οποία καταγράφονται οι έρευνες και τα πειράματα που πραγματοποίησαν αυτός και η ομάδα του πάνω στο σύστημα EM Drive.

Σύμφωνα με τον Τάτζμαρ το σύστημα παράγει την απαραίτητη ώθηση για να κινούνται διαστημικά σκάφη με εκπληκτικές ταχύτητες. «Οι έρευνες και οι μετρήσεις που κάναμε δείχνουν ότι παράγεται η υποσχόμενη ώθηση και αν τελικά αυτό επιβεβαιωθεί από επόμενες μελέτες και πειράματα αυτό σίγουρα θα σημάνει μια πραγματική επανάσταση στην μετακίνηση στο Διάστημα» ανέφερε ο Τάτζμαρ.

Έτοιμος ο «σούπερ-πύραυλος» της ΝΑΣΑ

Το Space Launch System είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων που θα μεταφέρει πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο σύστημα προώθησης επανδρωμένα σκάφη και φορτία. Επιπλέον ο SLS θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερο βάρος, άρα μεγαλύτερα σκάφη και μεγαλύτερα φορτία. H NASA έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του SLS αλλά παράλληλα ειδικοί της αμερικανικής υπηρεσίας μελετούσαν κάθε πτυχή της λειτουργίας και χρησιμότητάς του. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και το πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια των επιτελών της NASA δίνει το πράσινο φως για τη χρήση του SLS.

Η δυνατότητα εκτόξευσης όσο το δυνατόν μεγαλύτερων σκαφών και φορτίων σε όσο το δυνατόν πιο μακρινή απόσταση από τη Γη προσφέρει νέες δυνατότητες στη διαστημική εξερεύνηση. Ενας πολύ ισχυρός πύραυλος θα διευκολύνει μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη ή σε έναν αστεροειδή.

Ο SLS, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, θα έχει ύψος 128 μέτρα και σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα μπορεί να μεταφέρει στο Διάστημα φορτία βάρους πέριξ των 150 τόνων. Θα λαμβάνει ισχύ από τέσσερις μηχανές RS-25. Εχουν ήδη ξεκινήσει οι δοκιμές της μηχανής και αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA, η κατασκευή του πυραύλου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 και θα γίνει τότε και η πρώτη πτήση του. Στην πρώτη του αποστολή ο SLS θα μεταφέρει στο Διάστημα το επίσης νέο διαστημικό σκάφος Orion με το οποίο θα πραγματοποιούνται επανδρωμένες αποστολές.

Η NASA ευελπιστεί ότι την επόμενη τριετία θα πραγματοποιηθεί το παράτολμο σχέδιό της να αρπάξει έναν μικρό αστεροειδή και να τον τοποθετήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και στην πρώτη πτήση του ο SLS θα μεταφέρει μια επανδρωμένη αποστολή σε αυτόν τον αστεροειδή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ