Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόσο χρόνο αφιερώνουν οι Έλληνες στο internet καθημερινά;

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρόνο αφιερώνουν οι Έλληνες καθημερινά στο διαδίκτυο...

Αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας του Έλληνα αποτελεί το Διαδίκτυο. Περίπου το 1/4 (27,1%) αφιερώνει, προσεγγιστικά, το μισό χρόνο της καθημερινότητας του στην ενασχόληση με το Διαδίκτυο. Παραπάνω από τους μισούς κάνουν χρήση 2-6 ώρες (58,5%), ενώ ένα ποσοστό 14,4% – σημαντικό για τα σημερινά δεδομένα – δηλώνει πως το Διαδίκτυο το απασχολεί λιγότερες από δύο ώρες ημερησίως.

Παραπάνω από τους μισούς κάνουν χρήση 2-6 ώρες, ενώ ένα ποσοστό 14,4% δηλώνει πως το Διαδίκτυο το απασχολεί λιγότερες από 2 ώρες ημερησίως!

Την “προσήλωση” των Ελλήνων στο Διαδίκτυο αποτυπώνει έρευνα, που πραγματοποίησε ομάδα εθελοντών φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και παρουσιάστηκε σε ημερίδα της ΕΚΠΟΙΖΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγια, τα οποία συμπλήρωσαν συνολικά 1.015 άτομα, ηλικίας 15 έως 45+, με μεγαλύτερη συμμετοχή (73,6%) εκείνη των νέων ηλικίας 15-24 ετών.

Η έρευνα ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι, αν και το Διαδίκτυο κρύβει πολλούς κινδύνους, οι Έλληνες χρήστες συχνά είναι απροστάτευτοι και ανίκανοι να τους αναγνωρίσουν και να τους αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων δημοσιοποιεί το ονοματεπώνυμό (88,1%), το φύλο (90,7%) και την ηλικία (75,6%) του, καθώς και τις προτιμήσεις (64,9%) σε ταινίες, μουσική κ.λπ. και τους χώρους όπου συχνάζει (56,2%).

Ένα μικρότερο ποσοστό δηλώνει τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου και τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του σε ποσοστά 19,3%, 23,4% και 11% αντίστοιχα, ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό 2,3% και 2,7% δεν δημοσιοποιεί κανένα στοιχείο ή δημοσιοποιεί κάποιο άλλο στοιχείο, αντίστοιχα.

Το 38,3% των ερωτηθέντων αποκαλύπτει σε μικρό βαθμό πληροφορίες για τον εαυτό του, ενώ το 33,3% σε ένα μέτριο επίπεδο. Το 18,5% δεν αποκαλύπτει καθόλου εύκολα προσωπικές πληροφορίες. Ωστόσο, με μεγάλη ευκολία εκθέτει στο Διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα το 8,4% του δείγματος, ενώ μόλις το 1,4% παραθέτει αβίαστα ατομικά στοιχεία.

Κίνδυνοι

Η έρευνα αποκαλύπτει, εξάλλου, ότι τα 3/4 του δείγματος γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τους κινδύνους του Διαδικτύου (74,8%). Το 18,7% δηλώνει πως τους αντιλαμβάνεται σε μέτριο βαθμό, ενώ ελάχιστη ενημέρωση έχει το 6,5% των ερωτηθέντων (λίγο έως καθόλου). Το 16,1% υποστηρίζει πως χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τρόπους ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 70% χρησιμοποιεί αυτούς σε ικανοποιητικό βαθμό. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό 13,9% δεν εφαρμόζει καθόλου ή (εφαρμόζει) σε μικρό βαθμό τρόπους ασφαλούς περιήγησης του διαδικτύου.

Σε ό,τι αφορά στις ηλεκτρονικές αγορές, που εμπλέκουν αρκετά προσωπικά στοιχεία σε σημαντικό βαθμό, θετικό θεωρείται το γεγονός πως παραπάνω από τους μισούς χρήστες (61,6%) γνωρίζουν τα δικαιώματά τους στις ηλεκτρονικές αγορές. Ωστόσο, είναι σημαντικό το πλήθος των ατόμων, οι οποίοι γνωρίζουν λίγα (24,9%) έως και καθόλου (13,5%) από τα δικαιώματα τους στον τομέα αυτό.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα για “Ψηφιακά Δικαιώματα” διεξήχθη το δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου 2016 και το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ