Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τo Hotel - Boom για τα 5άστερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής! (ΦΩΤΟ)

Άνοιξαν 8 μέσα σε μόλις δύο χρόνια

Γράφει: Τάσος Θωμάς

Επί δεκαετίες ο τουρισμός της Χαλκιδικής ήταν βασισμένος στο μοντέλο των ενοικιαζόμενων δωματίων και των ξενοδοχείων ενός ή δύο αστεριών. Ειδικά στα παραθαλάσσια χωριά της, αυτού του είδους η ανάπτυξη ήταν οργιώδης και έμοιαζε νομοτελειακή. Τα τελευταία χρόνια όμως κάτι αλλάζει. Μέσα σε επτά χρόνια η Χαλκιδική έχει αποκτήσει 12 καινούργια 5άστερα ξενοδοχεία και αρχίζει να μοιάζει πως μπορεί να «στρίψει» το τουριστικό της προϊόν.

Εν έτει 2009 όταν ακόμη η Ελλάδα έμπαινε στην κρίση που έχει μετατραπεί σε μακροχρόνια ύφεση, η Χαλκιδική – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - μετρούσε μόλις 19 5άστερα ξενοδοχεία, με 3.137 δωμάτια, κάτι που μεταφράζεται σε 6.657 κλίνες. Ίδια ακριβώς ήταν η κατάσταση το 2010, για να ανοίξουν 3 το 2011, φτάνοντας τα 22. Τα επόμενα τρία χρόνια η κατάσταση παραμένει ουσιαστική στάσιμη, καθώς το 2014 η Χαλκιδική μετρά 23 5άστερα. Κάπου εκεί έρχεται η ώρα του «μπαμ».

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Χαλκιδική γίνεται περιοχή επενδύσεων και αποκτά οκτώ (!) καινούργια 5άστερα ξενοδοχεία, αναδεικνύοντας μία τεράστια νέα δυναμική για ένα διαφορετικό είδος τουρισμού από αυτόν που γνωρίζει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, από το 2014 στο 2015 ανοίγουν 4 καινούργια 5άστερα και άλλα τόσα από το 2015 στο 2016.

Για να μιλήσουμε με απόλυτα νούμερα η Χαλκιδική μετρά πλέον 31 5άστερα (από 19 το 2009), ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση σε αριθμό δωματίων – κάτι που αποδεικνύει το μέγεθος των νέων επενδύσεων στην περιοχή – καθώς έχει φτάσει τα 6.037 (από 3.137 το 2009), με 12.772 κλίνες.

Τα «βαριά» ονόματα της Χαλκιδικής  

Κοιτώντας την ιστορία των ξενοδοχείων στη Χαλκιδική υπάρχουν κάποια ονόματα που ξεχωρίζουν. Ο όμιλος GHotels λειτουργεί αυτή τη στιγμή 5 ξενοδοχεία στην περιοχή, τα δύο εκ των οποίων είναι 5άστερα (Simantro και Theophano Imperial Palace). Από κοντά και ο όμιλος P.A.P. Corp. Hotels με τρία ξενοδοχεία, καθώς και άλλοι ισχυροί όμιλοι, με 5άστερα ξενοδοχεία όπως το Eagles Palace Hotel (TOR HOTEL GROUP) στην Ουρανούπολη ή το Aegean Melathron Hotel (Aegean Star) στην Κασσάνδρα. Εξέχουσα παρουσία και ένα διαχρονικό brand name έχουν βεβαίως το Sani Resort αλλά και το Porto Carras Grand Resort.

Το deal που άλλαξε τα δεδομένα

Αναμφισβήτητα η πλέον εμβληματική αλλαγή στο τουριστικό σκηνικό της Χαλκιδικής, πιθανώς και της Ελλάδας, ήταν το deal ανάμεσα στον ξενοδοχειακό όμιλο Σάνη και της αμερικανικής Oaktree Capital Management, το 2014. Έκτοτε, «γεννήθηκε» το brand της Ikos και μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση εκατομμυρίων τα Ikos Olivia (πρώην Gerakina Beach) και Ikos Oceania (πρώην Oceania Club). Φέτος, μάλιστα, αναμένεται να λειτουργήσει και η τελείως νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα, το Sani Dunes.

Τα δυναμικά new entries

Ίσως το ξενοδοχείο που έκανε το μεγαλύτερο πάταγο ήταν το Miraggio Thermal Spa & Resort στο Κάνιστρο (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά). Μία μαρίνα που μπορεί να φιλοξενεί 81 σκάφη, το κέντρο ευεξίας και οι φυσικές θέρμες συγκέντρωσαν τα διεθνή βλέμματα. Από κοντά το Pomegranate Park ή το Blue Lagoon Princess στις Καλύβες, αλλά και το Cronwell Resort Sermilia (το ιστορικό πρώην Φιλίππειο που αγόρασαν Ρώσοι επενδυτές), στα Ψακούδια.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως ο Ιβάν Σαββίδης έχει αγοράσει το Ξενία στο Παλιούρι, δίχως ωστόσο να είναι σαφές το ακριβές σχέδιο.

Eagles Palace Hotel

Ikos

Miraggio Thermal Spa & Resort

Cronwell Resort Sermilia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ