Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Project 12 εκατομμυρίων για το εμβληματικό Μακεδονία Παλλάς!

Ο Σαββίδης ρίχνει 12.400.000€ για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου-σύμβολο ...

Της Μαρίας Κουζούφη 

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Makedonia Palace που έχει φιλοξενήσει θρυλικές προσωπικότητες και αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζεται να γράψει τις επόμενες σελίδες της λαμπρής ιστορίας του, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ριζικής αναμόρφωσης, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ.

Τα δωμάτια, οι συνεδριακοί χώροι, το lobby και οι εγκαταστάσεις αναψυχής του ξενοδοχείου θα ανακατασκευαστούν πλήρως, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο πολλαπλών εμπειριών, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα.

Το Makedonia Palace δεν θα αλλάξει το χαρακτήρα του, ωστόσο οι βελτιώσεις θα δώσουν μια φρέσκια πνοή και ζωή στο ξενοδοχείο, όπως τονίστηκε. Εξωτερικά, θα γίνουν εργασίες εξυγίανσης του κτιρίου και όχι παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του, όπως επισήμανε η Μαρία Κατσαρού-Βαφειάδη, Lead Architect της MKV Design, ενώ από την είσοδο του κτιρίου θα αφαιρεθούν κάποιες μεταγενέστερες παρεμβάσεις. Ωστόσο, στο εσωτερικό, οι αλλαγές θα είναι θεαματικές, όπως τόνισε η κ. Βαφειάδη. 

Οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι πήραν ήδη μια γεύση από τις αλλαγές που έχουν γίνει στον 8ο όροφο του ξενοδοχείου. Θεαματικές θα είναι και οι αλλαγές που θα γίνουν στο χώρο του ισογείου, όπου θα δημιουργηθούν δυο ζώνες, μία για συνέδρια και εκδηλώσεις και μια για το Lobby, τις εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Μάλιστα, στο ισόγειο θα δημιουργηθεί και χώρος spa 450 τετραγωνικών, στη θέση του παλιού μπαρ. Στόχος της μελέτης ήταν όλοι οι χώροι του ισογείου να έχουν ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, ενώ κοινός παρονομαστής των αλλαγών είναι η λιτή πολυτέλεια, με design που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και διαχρονικό. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στις λεπτομέρειες, καθώς έπιπλα και έργα τέχνης έχουν κατασκευαστεί ειδικά για το ξενοδοχείο. 

Κάθε δωμάτιο διακοσμείται επίσης και με φωτογραφίες της πόλης που τραβήχτηκαν αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Ακόμη, στόχος ήταν να ενισχυθεί η τοπική οικονομία και για τον λόγο αυτόν έχουν χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες κατασκευαστές και προϊόντα. Οι πελάτες θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους ειδικό app μέσω του οποίου θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να ελέγχουν τον φωτισμό και τον κλιματισμό του δωματίου από το κινητό τους, χωρίς να χρειαστεί καν να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Πότε θα γίνουν τα εγκαίνια

Οι εργασίες ανακαίνισης, που όπως επισημάνθηκε έχουν αρχίσει ήδη, αναμένεται να διαρκέσουν έναν χρόνο και θα γίνονται σταδιακά, ανά όροφο, χωρίς να διαταράσσεται η υπόλοιπη λειτουργία του ξενοδοχείου. Έτσι, έως το τέλος του 2016 το ξενοδοχείο θα λειτουργεί κανονικά. Το Makedonia Palace θα κλείσει ωστόσο από τον Ιανουάριο του 2017 προκειμένου να αποπερατωθούν οι εργασίες της ανακαίνισης, ενώ το grand opening είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο του 2017.

Όπως επισημάνθηκε από την Managing Director κ. Maria Goncharova, το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανακαίνισης ξενοδοχείου που έχε υλοποιηθεί ποτέ στη Θεσσαλονίκη. Τονίστηκε ακόμη, ότι μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 70 επιπλέον θέσεις εργασίας που θα στελεχώσουν τις πρόσθετες εγκαταστάσεις (σπα, εστιατόρια, μπαρ).

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η καμπάνια προβολής του REMAKE Project, η οποία θα διαρκέσει όλους τους μήνες της ανακατασκευής. Σύμφωνα με την Marketing Manager του ξενοδοχείου κ. Αντη Παναγιωτίδου, έχει δημιουργηθεί ειδικός δικτυακός τόπος, το remakedoniapalace.com με περιεχόμενο που θα ανανεώνεται, μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί να ρίχνει μια «ματιά» στην εξέλιξη της ανακαίνισης, ενώ θα φιλοξενηθούν και συνεντεύξεις από πελάτες, εργαζομένους, κατασκευαστές και γνωστά πρόσωπα της πόλης. «Θα είναι μια ζωντανή εμπειρία, με άγνωστες ιστορίες και ευτράπελα», όπως ανέφερε η κ. Παναγιωτίδου.

Μια γεύση από το REMAKE Project μπορείτε να πάρετε στο παρακάτω βίντεο

Στοιχεία για το REMAKE Project και την ανακαίνιση των χώρων 

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό, κυρίως των χώρων κοινού και τμηματικά των υποστηρικτικών χώρων, με βελτίωση και εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Στόχος είναι το ξενοδοχείο να διατηρήσει το βασικό συνεδριακό του χαρακτήρα, αλλά με αναβάθμιση της λειτουργικής και αισθητικής οργάνωσης των χώρων του.

Στις στάθμες των δωματίων θα πραγματοποιηθούν εργασίες, διατηρώντας την εσωτερική οργάνωση των δωματίων σε όλους του ορόφους, πλην του 8ου, όπου ενοποιούνται ορισμένα τυπικά δωμάτια  με στόχο την δημιουργία ενός νέου τύπου σουίτας με ανεξάρτητο χώρο καθιστικού.

Θα ανακατασκευαστούν πλήρως τα δωμάτια, οι συνεδριακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις αναψυχής, δημιουργώντας ένα ξενοδοχείο πολλαπλών καθηκόντων που δίνουν αίγλη στη θέση και στην κληρονομιά του και που θα εξυπηρετεί ιδανικά όλα τα είδη των τουριστικών προϊόντων.

Θα δημιουργηθούν νέα ευρύχωρα και μοντέρνα δωμάτια, περιοχές με κήπο και ολοκαίνουργιες εγκαταστάσεις SPA. Ένα υπερσύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με σκοπό να φιλοξενήσει μεγάλες εκδηλώσεις και μια σειρά από εστιατόρια και μπαρ για τους κατοίκους και ακόμα περισσότερα για την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Η νέα δυναμικότητα του ξενοδοχείου περιλαμβάνει 276 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και των σουιτών.

Αρχιτεκτονικό πρότυπο

Καθώς το MAKEDONIA PALACE αποτελεί από μόνο του ένα κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, η ανακαίνισή του δεν βασίζεται σε κάποιο άλλο αρχιτεκτονικό πρότυπο. Η αρχιτεκτονική πρόταση στόχευσε στον σεβασμό της αρχιτεκτονικής του και την ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων που το κάνουν ξεχωριστό. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις γίνονται με στόχο να εκσυγχρονιστεί, χωρίς να παραβιαστούν οι στόχοι του αρχικού αρχιτέκτονα μελετητή και χωρίς την πρόθεση το κτίριο να μοιάζε σε κάτι άλλο, παρά μόνο στον εαυτό του, διατηρώντας αυτά που το κάνουν ξεχωριστό.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι κυρίως το μάρμαρο, το ξύλο, το μέταλλο και το γυαλί σε διαφορετικές εκδοχές τους και σε συνδυασμούς που θα ποικίλλουν από χώρο σε χώρο. Με στόχο την ποιότητα της κατασκευής, την αντοχή, την μεγάλη διάρκεια ζωής, αλλά και την ασφάλεια κατά την χρήση, η τεχνολογία των υλικών που θα χρησιμοποιηθεί είναι η πιο εξελιγμένη, πάντα προσανατολισμένη σε κτίρια ειδικού τύπου, όπως το MAKEDONIA PALACE.

Οι βασικές αλλαγές στο νέο MAKEDONIA PALACE

Η εσωτερική διακόσμηση των χώρων θα ακολουθεί την αρχιτεκτονική οργάνωση των διαφορετικών λειτουργιών σε ζώνες, προσδιορίζοντας και ένα διαφορετικό ύφος ανά ενότητα - συνεδριακά, lobby υποδοχής, εστίαση - με στόχο να εξυπηρετείται αποτελεσματικά η παράλληλη ανάπτυξη όλων των διαφορετικών πεδίων δραστηριότητας. Οι διαφορετικές, ωστόσο, διακοσμητικές απόψεις, που θα επικρατούν σε κάθε λειτουργική ενότητα, θα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, αυτό της λιτής πολυτέλειας, με design που θα είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και διαχρονικό.

Στους κοινόχρηστους χώρους

Στόχος είναι η εναρμόνιση της εσωτερικής διακόσμησης των κοινόχρηστων χώρων με την γενικότερη αρχιτεκτονική του κτιρίου. Τα υλικά και οι γεωμετρίες θα υπηρετούν τη λειτουργία κάθε χώρου, για την δημιουργία ενός φιλόξενου και ευχάριστου περιβάλλοντος

•  Πλήρης ανακαίνιση χώρων reception & lobby εισόδου

• Μερική αναδιάταξη και εκσυγχρονισμός των συνεδριακών χώρων, με ενίσχυση του συνεδριακού χαρακτήρα του ξενοδοχείου, αλλά και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο επίπεδο της διεξαγωγής εκδηλώσεων υψηλών απαιτήσεων.

• Δημιουργία ζώνης χώρων pre-function για αποκλειστική παράλληλη υποστηρικτική λειτουργία κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και ανάπτυξη τους, με απρόσκοπτη λειτουργία των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου

• Μετάθεση του χώρου εστιατορίου και bar σε μία υψηλού αισθητικού επιπέδου ενότητα που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής, προσαρμοσμένες στα διεθνή standards, αλλά πάντα εστιάζοντας στις ανάγκες της πόλης της Θεσσαλονίκης.

• Αναβάθμιση του υπαίθριου χώρου και της πισίνας και συνδυασμένη χρήση του με τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου

Στα δωμάτια

Λιτές γραμμές, χρωματική ισορροπία, διαχρονικές γραμμές και γεωμετρίες, ζεστά και γήινα υλικά, θα δημιουργούν έναν καμβά χαλάρωσης και λιτής πολυτέλειας με στόχο τη δημιουργία ενός ζεστού και οικείου περιβάλλοντος με χρήση ζεστών υλικών και βασικών χρωμάτων.

Δίνεται μεγάλη σημασία στην λειτουργική αναβάθμιση, τόσο των τυπικών δωματίων, όσο και των σουιτών, με στόχο ο κάθε πελάτης να αισθάνεται μοναδικός.

Η ιδιαίτερη θέση του ξενοδοχείο, που του προσφέρει αυτή τη μοναδική επαφή με τη θάλασσα, αλλά και την πόλη, συνδυασμένη με το εκσυγχρονισμένο εσωτερικό περιβάλλον των δωματίων θα αποτελεί χώρο ξεκούρασης, ανανέωσης, αλλά και ένα πολύτιμο παρατηρητήριο της συγκλονιστικής θέας από κάθε δωμάτιο.

Εξελιγμένο πελατολόγιο

Το νέο MAKEDONIA PALACE θα επιδιώξει ανώτερο επίπεδο και πιο εξελιγμένο πελατολόγιο. Όπως τονίστηκε, το αναβαθμισμένο ξενοδοχείο θα βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτικότερη θέση για να διεκδικήσει υψηλότερο επίπεδο πελατών τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών, καταλυμάτων όσο και σε συνεδριακούς χώρους. Το νέο MAKEDONIA PALACE θα αποτελεί μια ισχυρή ανταγωνιστική πρόταση για το International Travel Account από την εγχώρια και τις Βαλκανικές αγορές, τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές, τη ρωσική, τις ΗΠΑ και, φυσικά, την αναδυόμενη κινεζική και τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον μάνατζερ του ξενοδοχείου κ. Βογιατζή, η απόσβεση της επένδυσης αναμένεται σε μια 7ετία ενώ ο ίδιος τόνισε ερωτηθείς σχετικά ότι θα ανέβουν οι τιμές των δωματίων.

Οι 7 συνεργαζόμενες εταιρίες

International Architects: MKV DESIGN

Project Management: FOCAL

Contractor: RED EX

Local Architects & Civil Engineers: METE SYSM SA

M&E Engineers: V. KONSTANTINIDES

Lighting Designers:  ELEFTHERIA DEKO & Associates

Acoustic Consultant: ACOUSTICAL ENGINEERING

Η ιστορία του ξενοδοχείου

To MAKEDONIA PALACE είναι το πρώτο ξενοδοχείο κατηγορίας πολυτελείας της Θεσσαλονίκης και σχεδιάστηκε εξ’ αρχής για αυτόν τον σκοπό.

Η έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας έγινε το 1966 και το 1972 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά του. Έκτοτε έχουν γίνει αρκετές μετατροπές και επεμβάσεις. Οι περισσότερες περιορίστηκαν σε επίπεδο τελειωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων. Η λειτουργική οργάνωση και τα αρχικά δομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία του κτιρίου παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ως έχουν.

Η αρχιτεκτονική του είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των 70’s, το οικόπεδο είναι 14.500 τ.μ., ενώ ο καθένας από τους 8 ορόφους του ξενοδοχείου έχει εμβαδόν 1604 τ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ