Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΕΚΑΠ: Η νέα εποχή Ιβάν Σαββίδη με επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ

Η επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ είναι μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα

Νέα σελίδα στην ιστορία της ανοίγει η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με νέα προϊόντα, στοχεύοντας, παράλληλα, στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών.

Η εταιρεία ΣΕΚΑΠ είναι εγχώριος παραγωγός και διανομέας των καπνικών προϊόντων με έδρα την Ξάνθη και ιδρύθηκε το 1975. Τον Ιούλιο του 2013, το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ), μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak, η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom, του Ιβάν Σαββίδη. Όπως αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ.

Για την νέα εποχή της ΣΕΚΑΠ, αλλά και τα επενδυτικά σχέδια της διοίκησης, μίλησε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ, Άρθουρ Νταβιντιάν (Arthur Davidyan), επισημαίνοντας ότι «με την συγκεκριμένη επένδυση διατηρήσαμε την κοινωνική σταθερότητα στη Βόρεια Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο κ. Νταβιντιάν, το 2007 η εταιρεία υλοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, ύψους 18 εκατ. ευρώ, για την αγορά υπερσύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. Ωστόσο, τη διετία 2011-2013 βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, πολύ κοντά στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ό Όμιλος Agrokom συμμετείχε σε διαγωνισμό για την απόκτηση της πλειοψηφίας και γι' αυτόν τον λόγο ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξή της στο νέο εγχείρημα. «Συζητήσαμε διάφορα μέτρα στήριξης, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Νταβιντιάν και πρόσθεσε: «Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της εταιρείας υπήρχαν πολλά προβλήματα, τα οποία αρχικά υποτιμήσαμε ενώ αρκετά από αυτά συνεχίζουν να υφίστανται. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το εχθρικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που δεν ευνοεί τις ξένες επενδύσεις. Σήμερα έχουμε καταφέρει, μετά από συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις, να γυρίσουμε την εταιρεία σε κερδοφορία και πλέον χαράσουμε τη νέα στρατηγική της με στόχο τη δυναμική της παρουσία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό».

Σήμερα, ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί στους 172, από 268. Δίνονται κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ έχει ξεκινήσει το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που περιλαμβάνει, τόσο εσωτερική εκπαίδευση, όσο και εκπαίδευση στη μητρική εταιρεία Donskoy Tabak, στη Ρωσία. Φέτος θα εκπαιδευτούν 43 υπάλληλοι της εταιρείας. Επίσης, στην εταιρεία υπάρχουν δύο σωματεία.

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία συνολικά έχει πληρώσει στο Δημόσιο το ποσό των 89 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρους και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. Την τελευταία διετία (2013 έως 2015) έχει πληρώσει στο Δημόσιο, συνολικά, 309 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει τον αποκλειστικό διανομέα, με έδρα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει και υποκατάστημά της στη Θεσσαλονίκη. Η δυναμική παραγωγής των τσιγάρων ανέρχεται σε 8 δισ. τσιγάρα ετησίως και το μερίδιο της αγοράς σε 4% (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2015), ενώ τα βασικά σήματα είναι GR, BF και Cooper.

Ο καθαρός κύκλος εργασιών του 2015 ανήλθε σε 22,4 εκατ. ευρώ και συγκριτικά με το 2014 είναι αυξημένος κατά 5,5%. Το EBITDA είναι 4,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 58% σε σχέση με το 2014. Τα τελευταία δέκα χρόνια αυτός ο δείκτης δεν έχει ξεπεράσει το 8%, ενώ σήμερα είναι 18,3%. Από το 2013 έως το 2015 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ. Όλες οι υποχρεώσεις της ΣΕΚΕ απέναντι σε τράπεζες, προμηθευτές και αγρότες έχουν εκπληρωθεί.

Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ.

Η διετία 2014-2016 αποτελεί μία σημαντική περίοδο για τον τομέα του marketing μέσα από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των σημάτων της ΣΕΚΑΠ, με βασικές αλλαγές στο design των σημαντικών σημάτων: GR INTERNATIONAL, BF και COOPER. Ταυτόχρονα, έλαβε μέρος λανσάρισμα σημάτων της μητρικής εταιρείας Donskoy Tabak: SENATOR σε πολυτελή μεταλλική κασετίνα και KISS σε format SLIM.

Μία από τις βασικές κατευθύνσεις της δραστηριότας της εταιρείας είναι η ανάπτυξη των εξαγωγών. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 ανήλθε στα 809.335.325 τεμ. τσιγάρα, ενώ το μερίδιο στον συνολικό όγκο πωλήσεων του κύκλου εργασίας είναι 59,5%. Με την άδεια της μητρικής εταιρείας, η ΣΕΚΑΠ παράγει και στέλνει στη Ρωσία τσιγάρα όπως Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak και COOPER. Για πρώτη φόρα τα ελληνικά τσιγάρα βρίσκονται στις αγορές του Τουρκμενιστάν, της Πορτογαλίας, του Κοσσόβου, της Λιβύης, της Κορέας και της Ουκρανίας. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί καινούρια σήματα της ΣΕΚΑΠ για εξαγωγές: ARISTA, SEKAP PREMIUM GOLD,αλλά και καινούρια είδη οικογενειών COOPER και BROOKS, ενώ διενεργούνται συνεχώς εργασίες για τη δημιουργία καινούριων χαρμανιών τόσο για την εσωτερική, όσο και για την εξωτερική αγορά. Τον Ιούνιο του 2016 λανσάρεται το καινούριο προϊόν Cooper Jack.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ