Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο θάνατος του… Καφεκόπτη!

Φόρος και στον καφέ – «Ξαφνικός θάνατος» για τα ελληνικά καφεκοπτεία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχουν περισσότερα από 1000 καφεκοπτεία στην Ελλάδα τα οποία κινδυνεύουν με κλείσιμο. Γιατί; Επειδή μετά τους συνταξιούχος, τους μισθωτούς και τους αγρότες πλήττεται εκ νέου η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση επιβάλλοντας βαρύτατο φόρο στον καφέ.

Η ενημέρωση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΦΕΚΟΠΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης ή ασάφειας: Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η επιβολή της φορολογίας στη σημερινή της μορφή …θα επιβαρύνει και τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες. Η δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα, είναι προφανές ότι πλήττει όλους τους κλάδους της αγοράς, όλες τις επιχειρήσεις και όλες τις ελληνικές οικογένειες.

Τι καταδεικνύουν όλα αυτά; Ότι απλούστατα η επιβολή του νέου φόρου στον καφέ, δημιουργεί μια πραγματικότητα για 1.000 και πλέον ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων απειλείται άμεσα πλέον η βιωσιμότητά τους. Ο κίνδυνος κλεισίματος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πλέον περισσότερο από ορατός, δεδομένου ότι πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία.

Παράλληλα, δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης).

Όπως σωστά επισημαίνεται «η επιβολή του φόρου στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τις εταιρείες που εισάγουν, επεξεργάζονται και διαθέτουν στην αγορά τον ωμό καφέ, οι οποίες είναι ως επί το πλείστον βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών δε, οικογενειακές επιχειρήσεις που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τι προβλέπει ο νόμος που πολλοί χαρακτηρίζουν καταδίκη του κλάδου;

Προβλέπει διαφορετική επιβάρυνση ανά κιλό βάρους στον καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα καφέ και συγκεκριμένα:

  • 2€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του
  • 3€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον ψημένο καφέ
  • 4€ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον στιγμιαίο καφέ
  • 4€ ανά κιλό βάρους που περιέχεται στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο καφέ και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ

Εκεί που πραγματικά εντοπίζεται το ζήτημα  της εφαρμογής του νέου νόμου, είναι ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία. Να το κάνουμε απλούστερο και ακόμα πιο σαφές; Το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία  φτάνει και στο 100%!

Ποια η λογική όλων των παραπάνω οικειοθελών μέτρων κανείς αρμόδιος δεν έχει καταφέρει να απαντήσει πειστικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου
Έγιναν 966 έλεγχοι σε λαϊκές αγορές σε Ξηροκρήνη, Κανάρη, Κλεάνθους, Σόλωνος και Βούλγαρη, όπως επίσης σε Νέα Παραλία και ιστορικό κέντρο
Θεσσαλονίκη: Μέσα σε 2 μήνες κατασχέθηκαν 21.000 προϊόντα παρεμπορίου