Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Deal για δωρεά 1 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία

Η Ρωσία «αγκαλιάζει» ΤΕΑΕΠ και ΟΣΕΠ

Συμφωνία δωρεάς ενός εκατομμυρίου δολαρίων, για την προετοιμασία επιχειρηματικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν στην Παρευξείνια περιοχή, υπέγραψαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και η κυβέρνηση της Ρωσίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βασίλι Νεμπέζνια (Vasily Nebenzya), ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ πρέσβης Μιχαήλ Χρηστίδης και ο πρόεδρος της ΤΕΑΕΠ Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί.

Όπως επισημάνθηκε, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, η χρηματοδοτική αυτή διευκόλυνση που χορηγείται αρχικά από τη ρωσική κυβέρνηση είναι ανοικτή και σε άλλους δωρητές.

Τα κεφάλαια – διευκρινίστηκε από τον κ. Νεμπέζνια – θα χρησιμοποιηθούν από την ΤΕΑΕΠ και τον ΟΣΕΠ για να καλύψουν έξοδα τεχνικής βοήθειας και προετοιμασίας επιχειρηματικών σχεδίων σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως περιφερειακής υποδομές, πράσινη τεχνολογία κ.ά.

Στόχος – όπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος – είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας συνεργασίας η οποία θα είναι ανοιχτή και σε άλλες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις. Υπογράμμισε δε, ότι με την υπογραφή της συμφωνίας δίνεται ώθηση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την επίτευξη της περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Νεμπέζνια εξέφρασε την ελπίδα το παράδειγμα της ρωσικής κυβέρνησης να ακολουθήσουν και άλλοι δωρητές, πρόθυμοι να συμβάλλουν στην περιφερειακή συνεργασία και ανάπτυξη, άποψη που βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο της ΤΕΑΕΠ, Ισάν Ουγούρ Ντελικανλί.

Ο κ. Ντελικανλί επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η παρούσα συμφωνία σηματοδοτεί τη διαθεσιμότητα μίας νέας χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που θα ενισχύσει την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο ΓΓ της Διεθνούς Γραμματείας του ΟΣΕΠ σημείωσε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, καθώς – όπως είπε – πρόκειται για μια νέα χρηματοδοτική “πνοή”, μια πρωτοβουλία που θα συνεισφέρει στην περιφερειακή συνεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί