Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κινεζική «απόβαση» για ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

Επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς αναζητούν οι Κινέζοι - Ελληνοκινεζική Ένωση Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούν Κινεζικοί όμιλοι, σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, οι υποδομές και το εμπόριο, ενώ ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον τους και για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει συγκεκριμένα για ξενοδοχεία στην Ελλάδα και ήδη εκπρόσωποι κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων έχουν επισκεφτεί 10 ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής για την Ελληνοκινεζική Ένωση Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών (ΕΚΕΠΕΣ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Η ΕΚΕΠΕΣ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών αλλά και προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας  και θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το τουριστικό ενδιαφέρον των Κινέζων, ο πρόεδρός της Ένωσης, κ. Δημήτρης Σαμαράς, δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ότι «έχουν δει και ενδιαφέρονται πάρα πολύ για ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα». Από την Άνοιξη μέχρι σήμερα έχουν δει 10 ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, ενώ συζητούν και για αγορά ή είσοδο στο μετοχικό μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική, ενδιαφέρονται και εκεί είτε για αγορά είτε για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο, ενώ δείχνουν ενδιαφέρον και για μεγάλες εκτάσεις για να κτίσουν ξενοδοχεία. Έχουν δει επίσης ξενοδοχεία στην Κρήτη, το Ιόνιο και τη Σαντορίνη, που τους ενδιαφέρει πολύ.

Επίσης, στο θέμα της αγροδιατροφής συζητούν για εξαγορά ή είσοδο στα μετοχικά σχήματα βιομηχανιών της Β. Ελλάδας, καθώς θεωρούν υψηλή τη διατροφική αξία των ελληνικών προϊόντων.

Κινέζικο ενδιαφέρον υπάρχει και για σημαντικές υποδομές της χώρας, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους μαρίνες κ.λπ..

Στον τομέα της εκπαίδευσης τους ενδιαφέρει η εκπαίδευση στελεχών και ήδη έχουν γίνει συναντήσεις με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης για δημιουργία μεταπτυχιακών.

Σε ότι αφορά τον πολιτισμό, τονίστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης ότι σήμερα στην Κίνα καταστρώνεται μεγάλο σχέδιο πολιτισμού και η Ελλάδα είναι μέσα στις 10 χώρες ενδιαφέροντος. Τους ενδιαφέρει όπως είπε ο κ. Σαμαράς, να δημιουργήσουν Κέντρο στην Ελλάδα το οποίο θα ενσωματώνει θέματα πολιτισμού. «Ξεκινάει μια προσπάθεια και μπορούμε να ανοίξουμε πάρα πολλούς ορίζοντες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς αναφορικά με την Ελληνοκινεζική Ένωση Προώθησης Επενδύσεων και Συνεργασιών, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς η Ελλάδα έχει «δύσκολες διαδικασίες στα θέματα της επιχειρηματικότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά γίνονται και B2B επαφές με επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας σε όλους τους τομείς ενώ θα υπάρξουν και συναντήσεις με συναρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα. Αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι η Κίνα θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ. «Πέρα από το καθιερωμένο Περίπτερο που δίνεται στην τιμώμενη χώρα, στόχος είναι η Ένωση να φέρει Κινέζους επιχειρηματίες που να γεμίσουν ακόμη ένα Περίπτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και στη σημασία της ίδρυσης της Ένωσης, αναφέρθηκε ο συμπρόεδρός της, κ. Xiaosong He αλλά και η αντιπρόεδρος της Ένωσης, Betty Xu, η οποία είναι επιχειρηματίας.

Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μια κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης για Κίνα και Ελλάδα, τόνισε η κ. Xu. Μεταξύ άλλων εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις θα γνωρίσουν περισσότερο καρποφόρα αποτελέσματα την επόμενη δεκαετία ενώ διαβεβαίωσε για το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον ομίλων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουφάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι εμπορικοί δρόμοι που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη περνούν από εδώ. Ανέφερε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει για παράδειγμα κέντρο συναρμολόγησης ελαφράς βιομηχανίας που θα προωθεί προϊόντα που παράγονται στην Κίνα στις χώρες της Ευρώπης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη: Εκ μέρους της ΥΜΑΘ που βρισκόταν στην Αθήνα για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο συνεργάτης της κ. Κ. Καρπουχτσής, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλ. Θάνος και εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ο οποίος βρισκόταν εκτός Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Σπ. Πέγκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκάφος της ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε τη διαδρομή συνοριακής περιπολίας στο Δέλτα του Έβρου
Σχοινάς: «Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται και είναι ασφαλή»