Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι αναφέρει το ΚΕΠΚΑ για τις μονώσεις σε σωληνώσεις φυσικού αερίου

Θα χρειαστούν συμβάσεις καταναλωτή – εγκαταστάτη

Τα μεγάλα προβλήματα θέρμανσης και κυρίως ζεστού νερού που αντιμετώπισαν καταναλωτές φυσικού αερίου κινητοποίησηαν το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ) με σκοπό να διερευνηθούν οι ακριβείς αιτίες της δυσλειτουργίας και να αποφευχθούν παρόμοια στο μέλλον. Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm” ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης, το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να προστατεύονται οι καταναλωτές.

“Θα ψάξουμε νομίζω αρκετό καιρό, γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα να δούμε, είναι ευθύνη του εγκαταστάτη, της μόνωσης, των γενικών συνθηκών; ακολουθήθηκαν όλες οι προδιαγραφές; “ σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ επισημαίνοντας πως ο καταναλωτής θα διασφαλιζόταν από την ύπαρξη μιας σύμβασης με τον εγκαταστάτη, κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.

“Το πιο δύσκολο είναι ότι δεν πήραμε στο χέρι μία σύμβαση που να μας εξασφαλίζει ότι το σύστημα θέρμανσης θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα και στους -10 βαθμούς. Αυτό είναι ένα σημαντικό έλλειμμα στη χώρα μας. Δεν υπάρχει μία σύμβαση που να μας καλύπτει για την εγκατάσταση που κάνουμε. Ειδικά με τα ελεύθερα επαγγέλματα με τα οποία δεν έχει καθιερωθεί και από τη νομοθεσία, να παίρνουμε μία σύμβαση από τον υδραυλικό μέχρι τον ηλεκτρολόγο για τις εγκαταστάσεις που μας κάνουν”.

Ο κ. Τσεμπερλίδης υπογράμμισε ότι το Κέντρο Καταναλωτών επιδιώκει να ενημερώσει την Πολιτεία προκειμένου να νομοθετήσει υπέρ της υποχρεωτικής σύμβασης μεταξύ καταναλωτή και του επαγγελματία που αναλαμβάνει την οποιαδήποτε εγκατάσταση.

“Η εμπειρία μας από άλλα ζητήματα, από άλλα προβλήματα και καταγγελίες, κατέδειξε την ανάγκη, όταν ζητάμε να μας κάνουν μία εγκατάσταση και ειδικά όταν αυτή είναι σημαντική με μεγάλο κόστος θα πρέπει να είναι απαραίτητη μία σύμβαση από το υλικό που χρησιμοποιείται μέχρι τους όρους ασφαλείας. Έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ώστε να υπάρξει μία τέτοια σύμβαση”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ και συμπλήρωσε ότι η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά αυτή την πρόταση , να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να κάνει αυτές τις συμβάσεις υποχρεωτικές, εμείς θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε να το κάνει”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕ.Π.ΚΑ. καλώς μπήκαν οι καυστήρες φυσικού αερίου σε εξωτερικούς χώρους “γιατί η εσωτερική εγκατάσταση απαιτεί πρόσθετες μονάδες ελέγχου του αέρα για περιπτώσεις διαφυγής αερίου. Αν κανείς το έβαζε σε ένα δωμάτιο θα έπρεπε να εγκαταστήσει πρόσθετα μηχανήματα ελέγχου. Ο κ. Τσεμπερλίδης υποστήριξε ότι όπως φαίνεται μέχρι στιγμής χρησιμοποιήθηκαν χαμηλού κόστους μονωτικά στις σωληνώσεις.

“Θεωρώ ότι μονώθηκαν με μονωτικά χαμηλότερου κόστους. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν μονώσεις πάχους 9 χιλιοστών ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μονώσεις των 13 χιλιοστών ώστε να έχουν μεγαλύτερες αντοχές στις χαμηλές θερμοκρασίες”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕ.Π.ΚΑ υπάρχει αλληλογραφία με την Εταιρεία Παροχής Αερίου ( ΕΠΑ Θεσσαλονίκης) “να δούμε τι ζυμώσεις έχουν γίνει και αν υπάρχουν ευθύνες από πλευράς της. Επίσημη απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα, αλλά σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, αναφέρει ότι δεν έχει κάποια ευθύνη γιατί ως εταιρεία χορηγεί το αέριο με όρους ασφαλείας και τα προβλήματα προέκυψαν από τις εγκαταστάσεις και τις ελλιπείς μονώσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ