Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυξημένη ζήτηση για προϊόντα από βούβαλο

Τι πρέπει ωστόσο να προσέξει η πολιτεία και τι ζητούν οι βουβαλοτρόφοι

Ευοίωνες...αλλά υπό προϋποθέσεις, κρίνονται οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της βουβαλοτροφίας στην Ελλάδα. Ενώ παραμένει δυναμικός με πολλαπλά οφέλη τόσο για την τσέπη των κτηνοτρόφων, όσο και την οικονομία και τους καταναλωτές, αν δεν τύχει της απαραίτητης στήριξης, μπορεί να οδηγηθεί στη συρρίκνωση. Ο κλάδος για να συνεχίσει να υφίσταται, πόσο μάλλον να αναπτυχθεί, χρειάζεται στήριξη ξεκαθάρισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας (του μοναδικού στη χώρα), Τρύφων Γιαντσίδης, στο περιθώριο σχετικής εκδήλωσης στις Σέρρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «ναι, μεν, παραμένει δυναμικός με τεράστιες προοπτικές -κυρίως στους τομείς των μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο- αλλά αν δεν διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, τότε θα οδηγηθεί εκ νέου σε συρρίκνωση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, ο οποίος εδρεύει στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, τα βασικά μελανά σημεία της βουβαλοτροφίας και οι απειλές για το μέλλον του κλάδου είναι, μεταξύ άλλων, οι ανεπαρκείς βοσκότοποι, η έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων για ζωοτροφές και η σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων σε κτηνοτρόφους αυτόχθονων φυλών ζώων, καθώς και των ενισχύσεων για βιολογικά προϊόντα. Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι σχετικά εύκολο να αυξηθεί ο αριθμός των βουβαλιών «αρκεί να το επιτρέπει ο χώρος». Και ακριβώς εδώ έγκειται το μεγαλύτερο πρόβλημα των βουβαλοτρόφων. Το θέμα με τις εκχερσώσεις, προκειμένου να δοθεί γη στους ακτήμονες, στερεί το φυσικό περιβάλλον των βουβαλιών που βόσκουν ελεύθερα σε παραλίμνιες περιοχές, και φυσικά και τη βοσκή τους.    

Όπως εξήγησε ο κ. Γιαντσίδης, η κατάσταση επιδεινώνεται από το 1980. Στη δεκαετία του '70 ο υγρότοπος ήταν πλούσιος και υπήρχε άφθονη τροφή για τα ζώα. Το 1982 στήθηκε το φράγμα και τα νερά υψώθηκαν στα 4,5 μέτρα, καλύπτοντας τον υγρότοπο και εξαφανίζοντας τη βοσκή. Οι βουβαλοτρόφοι στη λίμνη Κερκίνης αναγκάζονται να καλλιεργήσουν καλαμπόκι και να βγάλουν άχυρο για να τραφούν τα ζώα, κάτι που αυξάνει το κόστος εκμετάλλευσης και περιορίζει σημαντικά τα κέρδη. Ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βουβαλοτρόφοι είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαντσίδη, αυτό των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Να ξεκαθαρίσει επιτέλους το θέμα των βοσκοτόπων   

Να “τρέξει” επιτέλους η νομοθετική ρύθμιση για τα βοσκοτόπια και να δοθούν τα οριστικά σχέδια διαχείρισης, ώστε να μπορέσει να χαραχθεί μια στρατηγική για και από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ζήτησε ο τακτικός ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα” -Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, Θωμάς Παπαχρήστου, γνωστοποιώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πληροφορίες του λένε ότι είμαστε στο τελικό στάδιο «δηλαδή λίγο πριν την υπογραφή τους».

Υπογραμμίζοντας ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από πλευράς της πολιτείας και των τοπικών αρχόντων ο κ. Παπαχρήστου δεν άφησε στο ..απυρόβλητο τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, σημειώνοντας ότι «μέχρι να πάρουν τις επιδοτήσεις το θέμα των βοσκοτόπων ήταν διαρκώς υψηλά στην επικαιρότητα. Τώρα που τις πήραν γιατί δεν διαμαρτύρονται άλλο πια»; Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε σαφές, ότι οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το θέμα των βοσκοτόπων είναι υψίστης σημασίας για τους ίδιους, αφού είναι το βασικό εργαλείο τους, μετά το ζωϊκό τους κεφάλαιο, για να αυξήσουν την παραγωγή τους, άρα και το εισόδημά τους, αλλά και να ασκήσουν το ίδιο τους το αντικείμενο.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι το 70%, και πλέον, της έκτασης της Ελλάδας προσφέρεται για βοσκή και ειδικά για τη βουβαλοτροφία είπε ότι ανέρχονται σε 200 εκατ. τα στρέμματα υγρολιβαδιών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Τόνισε, δε, ότι η βουβαλοτροφία μπορεί μεταξύ άλλων να αναπτυχθεί στις Πρέσπες και στη λίμνη Άγρα, ενώ σημείωσε ότι η σύνδεση του κλάδου με το βοσκότοπο θα προσδώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγονται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ