Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στη Βουλή η μείωση τιμής τον Ιανουάριο για το φυσικό αέριο

Από τον Σταύρο Καλαφάτη για την περίοδο του παγετού

Να παρέμβει στην ΔΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου το Δημόσιο παραμένει βασικός μέτοχος με το 51%, προς την κατεύθυνση της ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης σε καταναλωτές φυσικού αερίου που υπέστησαν ζημία στις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη κακοκαιρία, καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει, πως κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, λόγω του παγετού επλήγησαν καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς εγκαταστάσεις τοποθετημένες εκτός σπιτιών υπέστησαν σοβαρές ζημίες, που δεν μπορούσαν να προβλεφθούν ούτε να ενταχθεί η αποκατάστασή τους στον οικογενειακό προϋλογισμό.

Ενώ η ΕΥΑΘ για αντίστοιχες περιπτώσεις προέβη σε αντικατάσταση υδρομέτρων και εκπτώσεις στους λογαριασμούς, η ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης παραπέμπει σε εκπτώσεις που ήδη ισχύουν για όλους τους καταναλωτές χωρίς ειδική μέριμνα για περιπτώσεις ζημιών λόγω της κακοκαιρίας.

«Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις δια στόματος υπουργού Επικρατείας για σχετικές ενέργειες, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει καταγραφεί», δήλωσε σχετικά ο κ. Καλαφάτης. «Οι πληγέντες από την κακοκαιρία καταναλωτές όμως, δικαιούνται να αναμένουν κυβερνητική παρέμβαση προς τη ΔΕΠΑ Θεσσαλονικης. Η εταιρεία έχει ηθική υποχρέωση να στηρίξει τους πελάτες της, καθώς φέρει μέρος της ευθύνης για εγκαταστάσεις εκτεθειμένες στον παγετό, αφού η ιδια διενεργεί τον έλεγχο και εγκρίνει την τοποθέτηση πριν τη σύνδεση στο δίκτυο.»

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη ειδικής τιμολογιακής έκπτωσης στους καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης που επλήγησαν από τον παγετό του Ιανουαρίου»

Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ως επί το πλείστον, επλήγησαν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καθώς λόγω του παγετού, οι εγκαταστάσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν τοποθετηθεί εκτός σπιτιών, με ευθύνη και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης η οποία διενεργεί τον έλεγχο πριν τη σύνδεση στο δίκτυο, υπέστησαν πολλές ζημιές.

Για παρόμοιο λόγο, η Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, αποφάσισε και τη δωρεάν αντικατάσταση των υδρομέτρων και την έκπτωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

 Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης απάντησε στις ενέργειες των δήμων πως το θέμα των τιμολογίων είναι θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και παραπέμπει σε έκπτωση ύψους 12%, την οποία όμως, ούτως ή άλλως, προσφέρει σε όλους τους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για ήδη προγραμματισμένη τιμολογιακή πολιτική και δε σχετίζεται με τις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη.

Δεδομένου ότι, τις ημέρες εκείνες οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημιά που δε μπορούσαν να προβλέψουν και να εντάξουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Βερναρδάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τους αρμόδιους του δήμου Θεσσαλονίκης κι υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού των καταναλωτών φυσικού αερίου της Θεσσαλονίκης, που λόγω των εξαιρετικά δυσμενών και απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών επιβαρύνθηκε δυσβάσταχτα, δεδομένου ότι η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στο Δημόσιο και υφίσταται δυνατότητα παρέμβασής σας;

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταύρος Καλαφάτης 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ