Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΘ: «Όχι» στο «ξεπούλημα» του ΟΛΘ και της ΔΕΗ

ΤΑΙΠΕΔ και Κυβέρνηση προχωρούν την πώληση του Λιμανιού προκειμένου να γεμίσουν πρόσκαιρα τα ταμεία, αναφέρει ...

«Όχι» στο «ξεπούλημα» του ΟΛΘ και της ΔΕΗ λέει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) με ξεχωριστές ανακοινώσεις του.

Ειδικότερα, για τον ΟΛΘ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης «εκφράζει την πάγια αντίθεση του στο ξεπούλημα του ΟΛΘ Α.Ε. και συντάσσεται με τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που βλέπουν το λιμάνι της πόλης, του μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής, με τεράστιο ταμειακό απόθεμα, μηδενικό δανεισμό, υψηλή κερδοφορία και σημαντική παρουσία στο χρηματιστήριο να ξεπουλιέται με διαδικασίες που μόνο ερωτήματα προκαλούν».

Ειδικότερα, αναφέρει τα παρακάτω:

«ΤΑΙΠΕΔ και Κυβέρνηση προχωρούν την πώληση του Λιμανιού προκειμένου να γεμίσουν πρόσκαιρα τα ταμεία αδιαφορώντας για το πραγματικό όφελος της χώρας, υπονομεύοντας την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, επιλέγουν να αφήσουν στην αβεβαιότητα τους εργαζόμενους και αρνούνται τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασία τους, μη υπογράφοντας Συλλογικές Συμβάσεις με τους λιμενεργάτες.

Οι "εκτελεστές" του σχεδίου ξεπουλούν τον ΟΛΘ:

*Για 130εκατομμύρια ευρώ, το 67% του μετοχικού κεφαλαίου, τη στιγμή που η καθαρή παρούσα αξία της εταιρείας έχει εκτιμηθεί 1 δις.

*Χωρίς την υποχρέωση επενδύσεων. Δηλαδή, σχεδιάζουν μια βαθύτερη ύφεση μετά την πώληση του.

*Επιχειρώντας να ανατρέψουν τις διαδικασίες για νέες προσλήψεις στον ΟΛΘ. Η Διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ βάζει εμπόδια στην υλοποίηση της πρόσφατης ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ./ΟΛΘ (3.3.2017) για την ολοκλήρωση της προκήρυξης για πρόσληψη 78 εργαζομένων στον ΟΛΘ.

Το Ε.Κ.Θ. βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους του ΟΛΘ και καλεί το ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση να σταματήσουν κάθε ενέργεια πώλησης του κερδοφόρου λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τους καλούμε να μετατρέψουν την κερδοφορία του σε ανάπτυξη και όχι να ξεπουλήσουν όλο το δημόσιο πλούτο και τα εργαλεία ανασυγκρότησης της χώρας.

Αδιαπραγμάτευτα θα υπερασπιστούμε:

ü  Το Δημόσιο Συμφέρον και το Δημόσιο Χαρακτήρα του ΟΛΘ.

ü  Την Ανάπτυξη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της Απασχόλησης.

ü  Τις θεσπισμένες Εργασιακές Σχέσεις και τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις».

Για τη ΔΕΗ

Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης «εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία του με το ξεπούλημα της ΔΕΗ, που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον καθώς πάγια θέση μας αποτελεί το αυτονόητο, ότι το ρεύμα αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να πωλείται».

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει  τη γνωστή τακτική της ανακολουθίας των όσων λέει και των όσων τελικά πράττει. Από τη διαφωνία της στην πώληση της ΔΕΗ, την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει "εθνικό έγκλημα", φτάσαμε σήμερα στην εκποίηση της ΔΕΗ.

Βέβαια, αναρωτιέται κανείς για τη συνολικότερη στάση της κυβέρνησης, όταν ακούει τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, να αμφισβητεί τη νομιμότητα της πώλησης της ΔΕΗ και με δηλώσεις του να τονίζει πως "ο διαγωνισμός είναι στημένος, στελέχη των τεχνικών κλιμακίων είναι βαποράκια συμφερόντων και θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στην δημόσια περιουσία". Και στο τέλος, να μας αφήνει όλους άφωνους τονίζοντας πως μπορεί το παιχνίδι να είναι στημένο, εκείνος όμως θα ψηφίσει την πώληση της ΔΕΗ.

Η Κυβέρνηση φαίνεται πως... χρειάζεται ομαδική ψυχοθεραπεία. Γιατί πως αλλιώς να ερμηνευτεί η κίνηση του Πρωθυπουργού που επέλεξε τη διάσκεψη της Ρώμης για να εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα συνδικάτα (που αγγίζει τα όρια της Δημοκρατικής εκτροπής) και να διαστρεβλώσει για ακόμη μια φορά την πραγματικότητα προσαρμόζοντας την κατά το δοκούν. Επιλέγει να στοχοποιήσει τα συνδικάτα τη στιγμή που επί 26 μήνες διακυβέρνησης αρνείται κατηγορηματικά να συνεργαστεί μαζί τους. Αγνοεί προκλητικά την ύπαρξη των εκπροσώπων των εργαζομένων την ώρα που επιλέγει ως προνομιακούς συνομιλητές τους εργοδότες, συναποφασίζοντας για όλα.

Τα μνημόνια ούτε τα διαπραγματεύονται, ούτε τα υπογράφουν και ούτε τα στηρίζουν τα συνδικάτα. Τα διαπραγματεύονται, υπογράφουν και ψηφίζουν οι Κυβερνήσεις.

Αποφάσεις που είναι αντίθετες στο κοινωνικό σύνολο μας βρίσκουν αντίθετους. Λέμε για ακόμη μια φορά "Όχι στην πώληση της ΔΕΗ". Η  απόφαση για πώληση του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος μας βρίσκει όλους αντίθετους και η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι της». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ