Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΛΠΕ: Στόχος η επέκταση και σε νέα ενεργειακά προϊόντα

Τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρ. Στεργιούλης

«Η στροφή σε διαφορετικής μορφής καύσιμα πρέπει και θα γίνει κυρίως από τις εταιρίες πετρελαίου» και το «στοίχημα του μέλλοντος» για τις εταιρίες πετρελαιοειδών είναι ο «σταδιακός μετασχηματισμός τους» σε «εταιρίες πολλαπλών ενεργειακών προϊόντων», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτός ο απαραίτητος σταδιακός μετασχηματισμός που υπηρετεί παράλληλα και τον στόχο της αντιμετώπισης της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, αν και φαίνεται «οξύμωρο» θα περάσει μέσα «από την ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων» τα προσεχή χρόνια.

Ο κ. Στεργιούλης αναφέρθηκε στην «ιστορική συμφωνία του Παρισιού» και τους στόχους που τέθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι «αυτό δεν είναι πια κάτι θεωρητικό που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αλλά υπαρκτό», ενώ σημείωσε ότι οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, απαιτούν και ανάλογες προσαρμογές στην αγορά της ενέργειας.

«Ο στόχος του 2 βαθμών (μείωσης της θερμοκρασίας) μέχρι το 2100 είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Το οποίο σημαίνει ότι η απανθρακοποίηση, η στροφή σε διαφορετικής μορφής καύσιμα πρέπει και θα γίνει κυρίως από τις εταιρίες πετρελαίου. Ο σταδιακός μετασχηματισμός των εταιριών πετρελαίου από διύλιση, σε εταιρίες πολλαπλών ενεργειακών προϊόντων, πρέπει να υπηρετεί και το στόχο της κλιματικής αλλαγής, της απανθρακοποίησης, της σταδιακής απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα. Λίγο οξύμωρο, αυτό, διότι αυτή η σταδιακή απεξάρτηση θα περάσει μέσα από μια ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων» πρόσθεσε ο κ. Στεργιούλης και συνέχισε :

«Περίεργο αλλά πραγματικό. Τα επόμενα, λοιπόν, χρόνια η αύξηση που περιμένουμε κατά 30% περίπου μέχρι το 2040 των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, θα περάσει μέσα από μια ενίσχυση του ρόλου των ορυκτών καυσίμων, του πετρελαίου σαν πρωτεύον και του φυσικού αερίου σαν δευτερεύον».

Ο κ. Στεργιούλης εστίασε στην παρατήρηση ότι τα ενεργειακά προϊόντα αλληλοσυμπληρώνονται και αυτό φαίνεται και σε εποχές ελλείψεων ζήτησης προϊόντων ορυκτών καυσίμων. Τόνισε μάλιστα, ότι οι στρατηγικές και οι σχεδιασμοί κυρίαρχων διεθνών εταιριών έχουν ήδη αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και επικαλέστηκε ως παράδειγμα απόσπασμα από ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της BP, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το 2050 η εταιρία θα έχει το 70% των εσόδων της από ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

«Ξέρετε, πόσο κοντά είναι το 2050; Πρακτικά είναι δύο κύκλοι τεχνολογικών επαναστάσεων, αν σκεφτεί κανείς ότι ο κάθε κύκλος είναι δέκα χρόνια, είμαστε μόλις δύο κύκλους πριν το 2050. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι δραστηριότητες των εταιριών μας» είπε ο κ. Στεργιούλης και πρόσθεσε:

«Από το 2020 και μετά, περιμένουμε εκατό περίπου δισεκατομμύρια επενδύσεων να μεταφέρονται από τον ευρωπαϊκό βορρά, τον πλούσιο ευρωπαϊκό βορρά, στο νότο, με στόχο τον σταδιακό ενεργειακό μετασχηματισμό».

Μιλώντας για το ρόλο και τις προοπτικές των εταιριών του κλάδου, των ελληνικών εταιριών, αλλά και των εταιριών της ευρύτερης περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού, το φθηνότερο κόστος παραγωγής και διύλισης σε χώρες της Ασίας, η μετακίνηση κεφαλαίων και δυναμικού επιβάλλουν μια στρατηγική επέκτασης σε νέα ενεργειακά προϊόντα, συνεργασίας και συνέργειες, με πρώτο καθήκον την «συνκαινοτομία» και δεύτερο, την παραγωγικότητα, κάτι που «πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη οι εταιρίες του κλάδου».

«Η 'Απω Ανατολή δεν περιμένει. Η 'Απω Ανατολή σχεδιάζει προγραμματίζει και επενδύει στην Ευρώπη σε διάφορες δραστηριότητες. Αν, λοιπόν, η Ευρώπη θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να απαντήσει στο θέμα της παραγωγικότητας. Της παραγωγικότητας, όχι μένα από την εξάντληση των κοινωνικών δεδομένων της Ευρώπης, αλλά μέσα από την ανάπτυξη τους, ούτω ώστε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι να είναι εκείνο για το οποίο θα είμαστε περήφανοι και σήμερα και στο μέλλον».

Ο κ. Στεργιούλης υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι, κατά πρώτον, η ανάπτυξη, η επέκταση και η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων τους, μέσα και από συνέργειες όπου είναι δυνατόν, όχι μόνο στην εθνική, στην βαλκανική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. «Οφείλουμε να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό όμιλο της επόμενης τριακονταετίας» είπε ο κ. Στεργιούλης και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να είμαστε παγκόσμιοι παίκτες». Σε ότι αφορά την επιδίωξη τους είναι «να γίνουμε παραγωγοί και τροφοδότες όλων των ενεργειακών προϊόντων». Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο των διαφοροποιημένων δράσεων τους εντάσσεται και η προσπάθεια του ομίλου να παρουσιάσουν φέτος «το πρατήριο του μέλλοντος», ένα νέου τύπου πρατήριο υγρών καυσίμων που θα πουλάει και προϊόντα.

Μιλώντας, νωρίτερα, σε ξένους δημοσιογράφους ο κ. Στεργιούλης ανέφερε ότι τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν την επέκταση τους σε νέα ενεργειακά προϊόντα, επιλέγουν να αναπτύσσουν αμοιβαία επωφελείς συνέργειες με άλλους σημαντικούς παίκτες της ενέργειας, παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στην ενέργεια, μεταξύ αυτών και το τι θα γίνει στη ΔΕΗ, ενώ τους ενημέρωσε για τα οικόπεδα (θαλάσσια και χερσαία στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην Πελοπόννησο) από τις γεωτρήσεις στα οποία προσδοκά σε σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια, στα οποία είτε μετέχουν, ή αναμένουν να τους ανατεθούν, ή διεκδικούν, μόνοι, ή με κοινοπρακτικά σχήματα, καθώς τις προοπτικές τους, με πιο προχωρημένη εργασία στον Πατραϊκό κόλπο, στον οποία έχει ολοκληρωθεί η σεισμική έρευνα και εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του κοιτάσματος ανέρχεται σε πάνω από 100 εκατ. βαρέλια (ΑΠΕ-ΜΠΕ). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ
Δεκτή η αίτηση που είχαν υποβάλει για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να κριθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ