Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ιδιωτικά συμφωνητικά για οφειλές από γνωστή εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα

Τι απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου σε ερώτηση στη Βουλή

Την κατάσταση που επικρατεί στην ιστορική επιχείρηση «Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ» στο Πολύκαστρο Κιλκίς ανέλυσε η υπουργός Εργασίας, κα. Έφη Αχτσιόγλου, στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ και του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Σάκη Βαρδαλή. Υπενθυμίζεται πως εδώ και μήνες η Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ έχει οδηγηθεί σε αδυναμία καταβολής των οφειλόμενων στους εργαζομένους λόγω του παγώματος των εξαγωγών των καπνικών της προϊόντων.

Η επιχείρηση έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους εργαζομένους της, εκχωρώντας τις απαιτήσεις της από την εξαγορά των καπνικών προϊόντων από ξένη εταιρεία. Αυτή η εξαγορά θα ολοκληρωθεί μόλις αρθεί η παρακράτηση που ισχύει από τον περασμένο Οκτώβρη, όταν και η ΠΑΕΓΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος – θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας) «ξεπαγώσει» τις εξαγωγές.

Όπως είπε η κα. Αχτσιόγλου «την προηγούμενη εβδομάδα το σώμα επιθεώρησης εργασίας του Κιλκίς επικοινώνησε με την επιχείρηση Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ ζητώντας να μάθει γιατί δεν είχαν καταβληθεί οι μισθοί. Όπως μας γνωστοποίησε η εταιρεία, έχει συνάψει ιδιωτικά συμφωνητικά με τους εργαζόμενους, με τα οποία συμφωνητικά εκχωρείται η απαίτηση που έχει η εταιρεία  απέναντι σε τρίτους αγοραστές των προϊόντων της τα οποία θα εξάγει άμεσα μόλις αρθεί η παρακράτηση των εμπορευμάτων της που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις αποθήκες της. Η επιχείρηση αναγνωρίζει πως υπάρχει χρέος προς τους εργαζόμενους, περίπου 5.000 ευρώ στον καθένα, λέει πως τους εκχωρήσει την  απαίτηση για τα χρήματα που θα καταβάλει η ξένη εταιρεία για την αγορά των προϊόντων, τα οποία θα συμβούν μέσα στον επόμενο μήνα.

Λέει πως μέχρι 31 Μαΐου θα έχουν καταβληθεί αυτά. Λέει, επίσης, πως μέχρι οι εργαζόμενοι να εισπράξουν τα χρήματα που τους οφείλονται δεν αποσβήνεται η οφειλή.

Αυτό το επιβεβαιώνει και το σωματείο των εργαζομένων. Εμείς θα παρακολουθήσουμε αν όντως θα καταβληθούν μέχρι 31 Μαΐου οι αποδοχές των εργαζομένων».

Οι έλεγχοι στην Καπνική Μιχαηλίδης από τον Ιούνιο 2016

Η κα. Αχτσιόγλου μίλησε εκτενώς και για τους περασμένους ελέγχους από το σώμα επιθεώρησης εργασίας από τον Ιούνιο του 2016. Όπως είπε από τα έδρανα της Βουλής «Το αρμόδιο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στο Κιλκίς έκανε πρώτη φορά έλεγχο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης τον Ιούνιο του 2016.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η μη καταβολή δεδουλευμένων σε 310 εργαζόμενους για τρεις μήνες, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Το συνολικό ποσό άγγιζε τις 500.000 ευρώ. Η Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατέθεσε μήνυση κατά της επιχείρησης, κατά του εργοδότη. Ο εργοδότης κατέβαλλε τα οφειλόμενα ποσά και στη συνέχεια έτυχε αθωωτικής απόφασης.

Δεύτερο έλεγχο πραγματοποιεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Ιανουάριο του 2017. Ξανά βρίσκει ξανά ότι υπάρχουν δεδουλευμένες αποδοχές που δεν έχουν καταβληθεί σε 220 εργαζόμενους για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2016 και το επίδομα αδείας του 2016. Συνολικό οφειλόμενο ποσό είναι 509.000 ευρώ. Και πάλι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβάλλει μήνυση. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

Τρίτος έλεγχος γίνεται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τον Μάρτιο του 2017. Διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα σε 300 εργαζόμενους για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο καθώς και οι αναλογίες αδειών και επιδομάτων αδείας εποχικού προσωπικού για τους ίδιους μήνες, συνολικού ποσού 300.000 ευρώ. Και πάλι καταθέτει μήνυση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αναμένεται ο ορισμός της δικασίμου.

Μάλιστα, η κα. Αχτσιόλου σημείωσε πως «Είναι προφανές ότι η επιχείρηση έχει μια τακτική μη καταβολής των δεδουλευμένων. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Υπουργείο εξαντλεί όλα τα μέσα που διαθέτει».

«Στραγγαλίζουν την εταιρεία ενώ είναι απολύτως βιώσιμη»

Η Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ έχει 500 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 300 εντάσσονται στο εποχικό προσωπικό. Όπως έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της εταιρείας, Γιώργος Ιωαννίδης, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Καπνοεργατοϋπαλλήλων Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς: «Στραγγαλίζουν την εταιρεία, ενώ είναι απόλυτα βιώσιμη και μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της». Όπως διευκρίνισε «εάν επέτρεπαν στην εταιρεία την εξαγωγή καπνών φέτος βάσει των παραγγελιών που ήδη υπογράφηκαν, θα είχαμε έσοδα ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές μας. Βάσει δε της εμπειρίας της διοίκησης από τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τα έσοδα της εταιρείας συνολικά από τις εξαγωγές της θα υπερέβαιναν τα 30 εκατ. ευρώ». ‘Οπως εξήγησε, η παύση των εξαγωγών της εταιρείας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ποσότητες καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που έχει αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ και δεν μπορεί να πάρει, παρόλο που δεν είναι πουθενά υποθηκευμένοι. Συμπλήρωσε ότι «δεν δίνουν στην Καπνική Μιχαηλίδης τους τίτλους να πάρει τα καπνά από τους παραγωγούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα που έχουν προέλθει από την επεξεργασία καπνών, που ήταν ήδη επεξεργασμένοι και είχαν εισαχθεί από την Τουρκία κατά την περίοδο 2008-2012».

Τ.Θ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ