21

JUL
2018

Πρόταση του δήμου Τεμπών για την ανάπλαση της Κοιλάδας

Τέμπη: Σχέδιο για θεματικό πάρκο στην Κοιλάδα – Από ράφτινγκ μέχρι καγιάκ!

19 Jun 201714.50
Με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας στα Τέμπη και τη διέλευση των οχημάτων εκτός της Κοιλάδας των Τεμπών με την χρήση του νέου αυτοκινητόδρομου, είναι πλέον προφανές ότι η φυσιογνωμία της Κοιλάδας παίρνει άλλο χαρακτήρα. Αυτόν τον χαρακτήρα επιχειρεί να αναδείξει μια πρόταση του δήμου Τεμπών για την ανάπλαση της Κοιλάδας, με την κατασκευή ενός ενιαίου πολυθεματικού-πολυσυλλεκτικού πάρκου στην ιδιαίτερη περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο για την δημιουργία του πάρκου στην Κοιλάδα, που παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τεμπών Κώστας Κολλάτος, ο επισκέπτης θα μπορεί να εμπλακεί σε διάφορες δραστηριότητες όπως:

• Πεζοπορία στα δύο μονοπάτια (Το παραπήνειο στις όχθες του ποταμού Πηνειού και το κλέφτικο στην κορυφογραμμή της Κοιλάδας από την πλευρά του Ολύμπου)

• Βόλτα με τις δρεζίνες, το ποδήλατο και το ποταμόπλοιο

• Αναψυχή στις πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης οι οποίες προβλέπεται να επανενεργοποιηθούν

• Περίπατοι με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον

• Θρησκευτικός Τουρισμός

• Αναρρίχηση

• Εκπαιδευτικές επισκέψεις

• Πολιτιστικές εκδηλώσεις (προβλέπονται η δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου, χώρος προβολών για το φυσικό περιβάλλον, η οργάνωση υπαίθριων φεστιβάλ)

• Ράφτινγκ και καγιάκ

Ο δήμαρχος Τεμπών περιγράφοντας το όραμα του δήμου σημείωσε καταρχήν πως η Κοιλάδα των Τεμπών είναι μια περιοχή «φορτισμένη ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά και θρησκευτικά μέσα από τη διαδρομή αιώνων». Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, η πρόταση - σχέδιο για το πάρκο ξεκίνησε πριν τρία περίπου χρόνια «με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος και η αξία και να την καταστήσει από τόπο διέλευσης σε τόπο προορισμού».

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολλά και δαπανηρά έργα, καθώς κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η ενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και η πρόβλεψη ήπιας χρήσης τους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον για το σύνολο της έκτασής της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολλάτος. Συμπλήρωσε δε πως με τις απαραίτητες παρεμβάσεις που προτείνονται «θα ανακοπεί η απαξίωσή της, θα αναδειχθεί και θα αποτελέσει τόπο επίσκεψης και ανάπτυξης δραστηριοτήτων». Με βάση λοιπόν το σχέδιο, το πάρκο της Κοιλάδας των Τεμπών θα έχει μία αρχή, έναν ενδιάμεσο κόμβο και ένα τέλος.

Η αρχή του πάρκου θα τοποθετηθεί στον παλιό σταθμό Ιτέας, όπου μάλιστα προβλέπεται να κατασκευαστεί στάση προαστιακού, βελτιώνοντας την επισκεψιμότητα του Πάρκου. Ο ενδιάμεσος κόμβος θα βρίσκεται στην Αγ. Παρασκευή, όπου η περιοχή προβλέπεται να αναμορφωθεί και να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και να εμπλουτιστεί ως προς τις χρήσεις που θα λάβουν χώρα.

Το τέλος της Κοιλάδας προβλέπεται στο ύψος του νέου κόμβου στον Πυργετό, εκεί που βρίσκεται το Πετρογέφυρο Πυργετού το οποίο και κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου ο κ. Κολλάτος επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το σχέδιο του δήμου είναι σε γνώση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση της παραχωρησιούχου εταιρείας για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και για την ένταξη των παρεμβάσεων στο ΠΔΕ και το νέο ΕΣΠΑ.

«Θα πρέπει να τονιστεί για ακόμη μία φορά η ανάγκη για τη μη απονέκρωση της Κοιλάδας, των παραλίων και των ορεινών διαμερισμάτων με την κατασκευή ολοκληρωμένου κόμβου στο ύψος του Πυργετού. Η δημοτική αρχή έχοντας και την συμπαράσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού κατάφερε με συντονισμένες προσπάθειες να αναδείξει σε ύψιστο βαθμό την πρόταση «Αξιοποίηση- Ανάδειξη της Κοιλάδας των Τεμπών». Απομένει η μετουσίωση της πρότασης σε οριστικές μελέτες με τη χρηματοδότηση της παραχωρησιούχου εταιρίας καθώς και η ένταξη των παρεμβάσεων στο ΠΔΕ και το νέο ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά δήμαρχος της περιοχής.

Σχετικά με τα οφέλη που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, ο κ. Κολλάτος σημείωσε πως πρόκειται για ένα αναπτυξιακό σχέδιο «που θα τονώσει τη μικροοικονομία της περιοχής» επισημαίνοντας πως «είναι βέβαιο ότι το πρόσημο στο οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό και αξίζει κάθε προσπάθεια στήριξης και υλοποίησης του όλου εγχειρήματος». Επίσης, τόνισε πως η λειτουργία και η εκμετάλλευση του Πάρκου της Κοιλάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός δικτύου σύνδεσης με άλλες κοντινές τοποθεσίες ενδιαφέροντος με τις οποίες θα αλληλοεπιδρά.

Οι τοποθεσίες αυτές είναι ο ιστορικός οικισμός των Αμπελακίων καθώς και τα παράλια της Αιγάνης. (Μεσάγγαλα-Καστρί-Λουτρό), τα οινοποιεία της περιοχής (δρόμοι του κρασιού), το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ραψάνης, ένα δίκτυο πολιτιστικών δομών που περιλαμβάνει από ιστορικά και λαογραφικά Μουσεία ( σε Συκούριο, Ελάτεια, Αμπελάκια, Γόννους), Δημοτικές βιβλιοθήκες (σε Ραψάνη, Μακρυχώρι, Γόννους), τη Δημοτική Πινακοθήκη Γόννων ως και υπαίθρια θέατρα (στα Τέμπη, τα Αμπελάκια και την Αιγάνη).

«Οι ωφελούμενοι από τη λειτουργία του πάρκου είναι οι δημότες των οικισμών πέριξ της Κοιλάδας των Τεμπών.Οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν τόσο από τη λειτουργία του πολυθεματικού πάρκου, όσο και από τις παράπλευρες επιχειρήσεις θα ενισχύσουν την οικονομία της ευρύτερης περιοχής, καθώς είναι βέβαιο ότι το πρόσημο στο οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό» είπε καταληχτικά ο δήμαρχος Τεμπών.


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Σταθάκης: Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ

Οικονομία20 Jul 201818.40

Έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ


ΤΕΕ/ΤΚΜ: Η προβληματική συντήρηση δημοσίων οδών και ο άδικος επιμερισμός ευθυνών

Οικονομία20 Jul 201817.30

Τι ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς για τους μηχανικούς δημοσίου


Κατοχύρωση σήματος για «Μακεδονία» - Τα 3 βήματα και το κόστος

Οικονομία20 Jul 201816.31

Μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα «Μακεδονικά» προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και 2 σε διεθνές επίπεδο

Η ιταλική ΕΝΙ αποτελεί πλέον τον μοναδικό μέτοχο της ZeniΘ

Οικονομία20 Jul 201816.10

Η ιταλική πολυεθνική είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Απ. Τζιτζικώστας: «Επενδύουμε στον αγροδιατροφικό τομέα»

Οικονομία20 Jul 201815.30

Τι είπε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας σε ημερίδα για την κτηνοτροφία και το περιβάλλον

Θεσσαλονίκη: «Απογείωση» για το αεροδρόμιο Μακεδονία με 700.000 επιβάτες!

Οικονομία20 Jul 201814.50

Ανάμεσα στα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση βρέθηκε και πάλι το «Μακεδονία» το μήνα Ιούνιο - Ανοδικά σε σχέση με πέρσι

Στο 180,4% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το α' τρίμηνο

Οικονομία20 Jul 201814.40

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα

«STOP» από το ΔΝΤ στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Οικονομία20 Jul 201814.10

Ζητά από την κυβέρνηση να μην την προχωρήσει κάνοντας λόγο για πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα

Πότε θα καταβληθεί το Κοινωνίκό Εισόδημα Αλληλεγγύης για τον Ιούλιο

Οικονομία20 Jul 201813.40

Με πίστωση εξ' ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών των δικαιούχων


Mediterranean CosmosΜασούτηςCoca-Cola το σχολείοBlue LagoonΕΛΠΕMollersΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Απολύτως αναγκαία η καταχώρηση σημάτων με το όνομα "Μακεδονία"

δείτε το τεύχος

7172


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία