24

ΣΕΠ
2017

Nanotexnology 2017 από το Σάββατο στην πόλη – Πανευρωπαϊκή διάκριση για το Smartonics

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της διεθνούς καινοτομίας

29 Ιουν 201722.18

Ως ένα από τα τρία καλύτερα έργα της Ευρώπης των τελευταίων τεσσάρων ετών, στον τομέα του, διακρίθηκε πρόσφατα το πρόγραμμα Smartonics που συντόνισε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ένα έργο «τεράστιο» που προκάλεσε ενδιαφέρον από όλη την υφήλιο, αφού παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα εμπορικά και επιστημονικά γεγονότα, από τη Silicon Valley μέχρι το Τόκυο.

 Το έργο διήρκησε τέσσερα χρόνια, υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή 18 πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανιών, εκ των οποίων έξι από την Ελλάδα και είχε προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ (οκτώ από χρηματοδότηση της ΕΕ και τα υπόλοιπα από συμμετοχές των εταιρειών). Από την Ελλάδα, εκτός από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, συμμετείχε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων καθώς και οι εταιρείες ΟΕΤ (Organic Electronic Technologies), Advent (Advanced Energy Technology AE) και Compucon.


Δυο μοναδικές παγκοσμίως πιλοτικές μονάδες

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκαν δυο πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη, μοναδικές στο είδος τους, βασισμένες σε δύο νέες τεχνολογίες. Οι μονάδες λειτουργούν στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN στη   Θέρμη, το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα σε διεθνές επίπεδο. Όπως τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Στέργιος Λογοθετίδης, «το 60% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος ήρθε στην Ελλάδα, ενώ το 80% της τεχνογνωσίας αναπτύχθηκε και βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος».

Σχετικά με τις δυο τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν, ο κ. Λογοθετίδης εξήγησε ότι η τεχνολογία Gas Transport Technology είναι σχετικά νέα και δεν έχει βγει ακόμη στην παραγωγή. Είναι πιο ακριβή αλλά μεγαλύτερης ακριβείας και αξιοπιστίας. Από την άλλη η τεχνολογία roll to roll μπορεί να βρει εφαρμογή σε ρούχα, σπίτια, δρόμους κ.ά. Οι δυο τεχνολογίες θα «τρέχουν» παράλληλα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκαν έξυπνα νανοϋλικά, εργαλεία παρακολούθησης της διαδικασίας εκτύπωσης των Οργανικών Ηλεκτρονικών και μηχανές παραγωγής εύκαμπτων  υλικών Οργανικών Ηλεκτρονικών, αισθητήρων και φωτοβολταϊκών.

Σημειώνεται ότι το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό βρίσκεται στο στάδιο δοκιμών για να τοποθετηθεί στην οροφή συμβατικού μοντέλου της FIAT, με στόχο την ελάττωση 15-17% του κόστους καυσίμων. Υπολογίζεται ότι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό θα παίξει πιο σημαντικό ρόλο και θα έχει πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά.


Το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας που κατευθύνει την έρευνα και την τεχνολογία στα θέματα και εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας & των ΤΠΕ στην Ευρώπη από την ίδρυση του το 1991, είναι να συντονίσει το μεγάλο πρόγραμμα το SmartLine, το οποίο πήρε «συγκρουόμενο» με κολοσσούς της Ευρώπης, «τους οποίους έβγαλε στην άκρη», όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής του Εργαστηρίου καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης. Το έργο SmartLine, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι «συνέχεια» του Smartonics και θα τελειοποιήσει τις μηχανές της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής της Θεσσαλονίκης για να γίνει αυτοματοποίηση


Η δυναμική της νανοτεχνολογίας και η Θεσσαλονίκη

«Θέλουμε να μεγαλώσουμε τη δυναμική της περιοχής» είπε ο κ. Λογοθετίδης ο οποίος κάλεσε τους τοπικούς φορείς να αγκαλιάσουν όλη αυτήν την προσπάθεια για δημιουργία Κέντρου Νανοτεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε ότι η Νανοτεχνολογία δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια αγορά μεγαλύτερη από 3 τρις το 2016 που το 2020 θα υπερβεί τα 5 τρις. Έχει δε άπειρες εφαρμογές στην ενέργεια, τον φωτισμό, τα ηλεκτρονικά, την πληροφορική & επικοινωνίες, την ιατρική και την υγεία, τα τρόφιμα & τη γεωργία, τα υλικά - κατασκευές & κτίρια, τις μεταφορές κλπ. «Γιατί να μην πάρει κομμάτι από αυτήν την πίτα και η Ελλάδα», διερωτήθηκε ο κ. Λογοθετίδης.


Nanotexnology 2017 στη Θεσσαλονίκη

Τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της Διεθνούς Καινοτομίας φέρνει εξάλλου το Nanotexnology 2017, το πολυγεγονός Διεθνών Επιστημονικών, Τεχνολογικών και Επιχειρηματικών Εκδηλώσεων στις Νανοτεχνολογίες – Οργανικά Ηλεκτρονικά & Νανοιατρική, που πραγματοποιείται για 14η συνεχή χρονιά στην πόλη. Ξεκινά στο ξενοδοχείο Porto Palace το Σάββατο 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου και περιλαμβάνει διεθνή συνέδρια, διεθνή σχολεία, διεθνή έκθεση και Β2Β συναντήσεις. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή περισσότερων από 1000 συνέδρων και 50 εταιρειών, πανεπιστημίων και ινστιτούτων,  από 65 χώρες του κόσμου.

Στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών που ξεκινά Σάββατο 1η Ιουλίου παίρνουν μέρος περίπου 80 φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, ενώ στη διάρκεια του Συνεδρίου και της Έκθεσης Νανοτεχνολογίας έχουν προγραμματιστεί 200 B2B συναντήσεις.  

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου είναι την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 18.30 μμ με τρεις διακεκριμένους ομιλητές, τον καθηγητή Seth Marder, τον καθηγητή Henry J. Snaith και τον καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη, ο οποίος θα μιλήσει για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Επιπλέον, στα πλαίσια της NANOTEXNOLOGY 2017, λαμβάνουν χώρα φέτος τα Special Workshops & Round Table.

Σημαντικό μέρος και των φετινών εργασιών του πολυσυνεδρίου θα έχει και ο τομέας της Νανοϊατρικής. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της ελληνικής πλατφόρμας Νανοϊατρικής  που αριθμεί ήδη 120 μέλη, και υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «φέτος στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια Αναγεννητικής Ιατρικής, Νανοϊατρικής και Καρκίνου, νανοτοξικότητας, νανοσωματιδίων για τη μετάδοση φαρμακευτικών ουσιών,  και εφαρμογής νανοϊατρικής στην κλινική πράξη.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Θεσσαλονίκη: Ταξίδια με εισιτήρια από 19 ευρώ στο Μακεδονία – Οι ημερομηνίες

Οικονομία23 Σεπ 201717.49

Νέα προσφορά από την Aegean για Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

Πώς να διαγράψετε το αυτοκίνητό σας από το μητρώο με 20 ευρώ

Οικονομία23 Σεπ 201717.36

Χωρίς το πιστοποιητικό καταστροφής 

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου και η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δράσεων ΕΚΕ Κατερίνα Παταβού στο Πρότυπο Κέντρο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή»

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κοντά στα σωματεία του «Μαζί για το Παιδί»

Οικονομία22 Σεπ 201718.20

Με προσφορά φαρμάκων και υγειονομικού υλικού 

Ταξίδι εξοικείωσης για Ιταλούς εκπροσώπους τουριστικών γραφείων στη Χαλκιδική

Οικονομία22 Σεπ 201718.00

Στοχευμένο πρόγραμμα προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη Δασολόγων και Δασοπόνων

Οικονομία22 Σεπ 201717.40

Στη Δασική Υπηρεσία για το έργο των δασικών χαρτών

Παγκόσμιο βραβείο καλής πρακτικής στα GIS απέσπασε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Οικονομία22 Σεπ 201716.50

Για το νέο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών

φωτ. αρχείου

Αρνητικά τα πρώτα δείγματα οστράκων από τον Σαρωνικό

Οικονομία22 Σεπ 201716.42

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Vodafone World of Difference


ΕΥΑΘ


ΕΛΠΕ

Kosmima 2017 HelexpoΚτήμα Χρηστίδη

Thessaloniki Summit 2017Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Ξύπνησαν μνήμες του 2006 από τη μεγάλη χθεσινή φωτιά στη Μόλα Καλύβα

δείτε το τεύχος

6939


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία