Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Βόμβες» Σόιμπλε: Είχα ευχηθεί στον Τσίπρα να μην εκλεγεί – Τι λέει για Βαρουφάκη

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Β. Σόιμπλε στα «Νέα»

Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου μιλάει για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αναφέρεται και στις περικοπές των συντάξεων, αποποιούμενος των ευθυνών του, αλλά και σε μία μελλοντική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Ο Σόιμπλε δήλωσε: |δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την περικοπή των συντάξεων|, πετώντας το μπαλάκι στις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες αποφασίζουν το ποια θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμόσουν και σε ποιες κοινωνικές ομάδες. Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για το ότι φαίνεται ο "κακός" στα μάτια των Ελλήνων ανέφερε πως "μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι μας το ζητά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό διότι παραπλανά τους πολίτες, που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Έλληνες μου λένε: "Έχετε απόλυτο δίκιο". Αλλά δε μιλώ καθόλου γι' αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη".

Φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το ελληνικό χρέος «δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι η Ελλάδα δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια. Όλα αυτά είναι καλά. Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί» και σημειώνει ότι «θα φροντίσουμε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση στις αγορές. Και όταν η ελληνική οικονομία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη βοήθεια, θα δούμε αν και εφόσον είναι απαραίτητα περαιτέρω βήματα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του δηλώνει ότι «τρέφει μεγάλη συμπάθεια» για τον ελληνικό λαό, «διότι πρέπει να σηκώσει μεγάλα βάρη. Αλλά η λύση των προβλημάτων για τον ελληνικό λαό βρίσκεται μόνον στη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα. Υπάρχουν βήματα προόδου, δεν γίνονται όμως τόσο γρήγορα όσο τα περιμένει ο κόσμος. Αλλά δεν είναι σωστό να λέγεται ότι φταίνε οι άλλοι».

Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται στην Ελλάδα σήμερα, αυτό που έγινε με τη Γερμανία το 1953, δηλαδή διαγραφή του μισού χρέους ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως: «αυτό είναι μια κάπως περιορισμένη οπτική. Η κατάσταση στην Ελλάδα, ευτυχώς, δεν είναι συγκρίσιμη με της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα λαμβάνει βοήθεια από τον ESM με όρους, όπως όλες οι άλλες χώρες. Όλες αυτές οι χώρες κατόρθωσαν έπειτα από ένα πρόγραμμα να επιστρέψουν στις αγορές. Στην Ελλάδα τώρα τρέχει το τρίτο πρόγραμμα. Άλλωστε, τότε επρόκειτο για τα χρέη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Γερμανία δεν είχε κυριαρχία, αλλά τέσσερις δυνάμεις κατοχής». Ανέφερε, ακόμη, ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι και το τελευταίο με συμμετοχή του ΔΝΤ. «Για την περίπτωση που κάποτε χρειαστούμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, πρέπει να εξελιχθεί ο ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», είπε ο κ. Σόιμπλε, ενώ σε σχετική ερώτηση για το αν αυτό αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι «δεν θα έπρεπε να μιλάμε για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα εργάζεται για να επιτύχει αυτό το πρόγραμμα. Τέτοιες εικασίες είναι επιβλαβείς και για τις αγορές».

Μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης και συγκεκριμένα στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απάντησε στο σχόλιο ότι πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί θα προτιμούσαν να μην έχουν τον αριστερό Τσίπρα πρωθυπουργό στην Αθήνα, τονίζοντας είπε ότι «πρέπει να αποδεσμεύσουμε τη συνεργασία των χωρών μας από τον κομματικό μας προσανατολισμό. Διαφοροποιώ πάντα τη δράση μου ως πολιτικός του CDU από την ευθύνη μου ως υπουργός Οικονομικών» και πρόσθεσε ότι «με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση βελτιώθηκαν κάποια πράγματα. Υπάρχουν βήματα προόδου. Δεν επαρκούν ακόμα, αλλά μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα γίνουν καλύτερα αν ακολουθηθεί με αποφασιστικότητα αυτή η πορεία. Θα είμαι ευχαριστημένος όταν με το πρόγραμμα επιτύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε: να πάνε καλά τα πράγματα για τους Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, χωρίς πρόγραμμα και να μην εξαρτάται από πρόσθετη βοήθεια. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς».

«Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην εκλεγεί»

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: «Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα».

Το έκανε παρόλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Για αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε είναι δική του ευθύνη». Για το ότι για τον κ. Τσίπρα είναι κατ' εξοχήν ακραίος εκφραστής του νεοφιλελευθερισμού «Ανοησίες. Είμαι Χριστιανοδημοκράτης. Ο κ. Τσίπρας δεν με ξέρει τόσο καλά».

«Ο Τσακαλώτος μου τηλεφωνεί για βοήθεια»

«Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής. Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Αν τον ρωτήσετε πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου».

«Δεν μπορώ να ανταγωνιστώ τον Βαρουφάκη»

«Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας