Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πληρωμή φόρων: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις τραπεζικές προμήθειες

Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της εφαρμογής από αύριο, Δευτέρα,

24 Ιουλίου, της απόφασης για την κάλυψη τραπεζικών προμηθειών, όσον αφορά στην

πληρωμή φόρων, και με αφορμή ερωτήματα φορολογουμένων, διευκρινίζει τα εξής:

Από τη Δευτέρα θα πληρώνω προμήθεια στις τράπεζες, με όποιον τρόπο και αν κάνω τις πληρωμές μου;

Όχι. Η ΑΑΔΕ εξακολουθεί να καλύπτει τις προμήθειες για ΟΛΟΥΣ, όταν οι πληρωμές φόρων γίνονται μέσω Internet Banking, PhoneBanking, ATM, και APS (χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών).

Συνεπώς, οποιοσδήποτε πληρώσει φόρους σε φυσικό κατάστημα θα επιβαρύνεται με τραπεζική προμήθεια;

Όχι. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου. 

Δηλαδή, αν πάνε στο γκισέ να πληρώσουν με μετρητά, χωρίς να κάνουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, θα πληρώσουν προμήθεια;

Για ποιο λόγο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πήρε αυτήν την απόφαση;  

Διότι η πλήρης κάλυψη των τραπεζικών προμηθειών κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο περί τα 19 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτή την απόφαση, εξοικονομούνται 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Έτσι, επιτυγχάνεται και η επιδίωξή μας για πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση και για η απαλλαγή από δαπάνες, που επιβαρύνουν αχρείαστα τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το σύνολο των φορολογουμένων. Παράλληλα, με τα χρήματα, που εξοικονομούνται, μπορούν να χρηματοδοτηθούν κάθε είδους δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.  

Τι προβλέπεται στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Παράταση για την Κω

Στο μεταξύ, παράταση έως τις 31 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους έδρα στη Κω.

Προαναγγέλθηκαν ακόμη και άλλα μέτρα διευκόλυνσης για τους πολίτες της Κω σχετικά με τις προθεσμίες των φορολογικών τους υποχρεώσεων, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών για παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές διευκρινίζει ότι οποιοδήποτε μήνυμα περί εκπρόθεσμης υποβολής, σε περίπτωση που αυτό εμφανιστεί για τεχνικούς λόγους, σε κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Ενημέρωση επαγγελματιών αγροτών

Επίσης, ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει επαγγελματίες αγρότες σχετικά με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτήν τονίζεται:

Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 037-038 στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οι επαγγελματίες αγρότες ελέγχουν την ορθότητα των προσωπικών τους στοιχείων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) όπως είναι δηλωμένα στον πρώην ΟΓΑ. Στη συνέχεια και εφόσον δεν τους έχει ήδη χορηγηθεί, εντός του 2017, βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, θα πρέπει να προσέλθουν στα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποστείλει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία τους προκειμένου να διορθωθεί η ένδειξη του κωδικού 037-038 και να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Όσοι νεοεισερχόμενοι αγρότες έχουν υποβάλλει αίτηση εγγραφής στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η διαδικασία εγγραφής τους από τον Φορέα, καλούνται να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση @minagric.gr τα προσωπικά στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής αίτησης εγγραφής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν για άλλη μια σεζόν με θετικό πρόσημο, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός
ΞΕΕ: Θετικό πρόσημο θα έχει η εφετινή τουριστική χρονιά - Οι μεγαλύτερες προκλήσεις