Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Thessaloniki Summit: Ανοίγουν προσκλήσεις 133 εκατ. ευρώ για την καινοτομία

Τι είπε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας

Τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται, νοικοκυρεύεται, γίνεται ακόμη πιο εξωστρεφής και φιλική στην επιχειρηματικότητα, έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα βήματα που έγιναν για την μείωση της γραφειοκρατίας.

Χαρακτήρισε το διήμερο συνέδριο ως μια ακόμη σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Β. Ελλάδας και της Κ. Μακεδονίας. Όπως είπε: Είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, διαθέτουμε ισχυρή παραγωγική βάση, εδώ παράγεται 26% ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Είμασταν πρώτοι σε αφίξεις τουριστών για δυο συνεχείς χρονιές στην  καρδιά της θερινής τουριστικής περιόδου, το 70% της οδικής μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας πραγματοποιείται εδώ. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, ακόμα και του νέου ΕΣΠΑ. Είμαστε η μία από τις πέντε περιφέρειες της Ευρώπης που έχει ήδη απορροφήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε χαρακτηριστικά.

Έμφαση στην καινοτομία

Είπε ακόμη ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, «έναν τομέα που μπορεί μαζί με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση να αποτελέσει βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας». Το προσεχές διάστημα ανοίγουν προσκλήσεις 133 εκατ. ευρώ. 104 εκατ. ευρώ για επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, 18 εκατομμύρια για ενδυνάμωση έρευνας, ενίσχυση ιδιωτικών  ερευνητικών υποδομών και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων και 11 εκατ. για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας και βελτίωση παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς προς πολίτες και επιχειρήσεις.  

«Πιστεύουμε ότι για να αλλάξει κάτι επιτέλους στη χώρα, για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να απελευθερώσουμε το επιχειρείν από την κρατική ομηρία, να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας», σημείωσε εξάλλου ο Περιφερειάρχης. Είπε ακόμη ότι είναι ανάγκη να μεταβούμε άμεσα από το θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στο θεσμό της περιφερειακής διακυβέρνησης.

Τα νούμερα

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας το επόμενο διάστημα ανοίγουν οι σχετικές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικού προϋπολογισμού 133 εκ. ευρώ που κατανέμονται ως εξής:

-104 εκ. ευρώ για τα επιχειρηματικά σχέδια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

-18 εκ. ευρώ για την ενδυνάμωση έρευνας, για την ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών και για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων.

-11 εκ. ευρώ για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τη βελτίωση των παρεχόμενων ψηφιακών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Κάθε ανήλικος ηλικίας κάτω των 13 ετών δεν θα μπορεί, χωρίς να συνοδεύεται από έναν ενήλικο, να κυκλοφορεί από τις 23.00 έως τις 06.00 σε δημόσιους...
Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε παιδιά κάτω των 13 σε πόλη στη Γαλλία
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ μιλά για τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών που διατρέχουν όσοι αμελούν τη στοματική τους υγιεινή
Η επικίνδυνη ασθένεια που απειλεί όσους ξεχνούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους