Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: Να γίνει ισχυρό κέντρο των Βαλκανίων η Θεσσαλονίκη

«Προχωράμε ένα σχέδιο με όραμα για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας»

«Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να ξαναγίνει ένα σημαντικό οικονομικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας».  Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός πριν λίγη ώρα από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit, που πραγματοποίησε το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ο ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ -Delphi Economic Forum.

 «Δεν θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη συμπρωτεύουσα αλλά Κέντρο ισχυρό ολόκληρων των Βαλκανίων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι προχωράμε ένα σχέδιο με όραμα για την αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας καθιστώντας την περιοχή διαμετακομιστικό κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη.

Είπε ότι «είναι μια διαφορετική αντίληψη που εμείς έχουμε για την βόρεια Ελλάδα». Αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι η  επόμενη ΔΕΘ το 2018 θα έχει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το εξαιρετικά σημαντικό, «καθώς η ΔΕΘ ανακτά έναν ιδιαίτερο διεθνή ρόλο που συμβάλει στο δόγμα μας για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Για τον ΣΒΒΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι με τις παρεμβάσεις του εξελίσσεται de facto σε θεσμικό συνομιλητή και εταίρο της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση. Οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου σας θα στηριχθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Σχεδόν εδώ και ένα χρόνο μετά την ίδρυση γραφείου πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη καθιέρωσα την τακτική επίσκεψή μου στην βόρεια Ελλάδα όχι μόνο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Η πρόταση σας για τη σύσταση Εθνικού συμβουλίου Βιομηχανίας έγινε δεκτή και ήδη υλοποιείται», είπε ακόμη.

Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας.

Ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Θεσσαλονίκη για την βιομηχανία και την μεταποίηση, όπως είπε.

Βρισκόμαστε σε θετικό μομέντουμ

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ειδικότερα, σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στη χώρα ο πρωθυπουργός είπε ότι «η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Τώρα πρέπει να δείξουμε αυτοπεποίθηση και μέγιστη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη». Τόνισε ότι ακόμη ότι η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό. Το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Μόνο μέσω της ανάπτυξης θα μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την εργασία και θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο πράγματι βάρος της φορολογίας που μας επέβαλαν τα προγράμματα διάσωσης, είπε ακόμη.

Μίλησε ακόμη για μια ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Για τις επενδύσεις

Για τις επενδύσεις είπε ότι ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους στο περιβάλλον όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές αλλά θα ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας.

Ανέφερε ακόμη ότι η στρατηγική μας για επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να έχει σαν κύριο άξονα τη βιομηχανία και την μεταποίηση.

«Να επενδύσουμε στην καινοτομία και στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις στην φορολογική πολιτική που όλοι διαπίστωναν την αναγκαιότητα τους αλλά δεν τολμούσαν. Εμείς τολμήσαμε να τις φέρουμε, και αρχίζουν να αποδίδουν. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε το πλαίσιο για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση περίπου 100.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 άγγιξαν υψηλό επταετίας, αλλά και στο ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Ανέφερε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα έχει απολύτως ψηφιοποιημένο χαρακτήρα.

«Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός δήλωσε: Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και η Ελλάδα να μπορεί να έχει διατηρήσιμη ανάπτυξη, αύξηση του επιπέδου ζωής, μείωση της ανεργίας, αύξηση των προσδοκιών και της ευημερίας. Αρκεί να το πιστέψουμε και να δράσουμε. Να εμπνεύσουμε ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές. Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και θέλουμε να δώσουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν. Η επόμενη μέρα έχουμε στόχο να βρει μια Ελλάδα ξανά ισχυρή, αυτοδύναμη και πάνω από όλα ποιο δίκαιη.

Να στείλουμε το σήμα ότι είμαστε έτοιμοι να κόψουμε οριστικά τις γέφυρες με το παρελθόν που μας οδήγησε στην κρίση. Οικοδομούμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την χώρα.

Σημειώνεται ότι σε μικρή απόσταση από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης όπου μιλούσε ο κ. Τσίπρας πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο. Κάλεσμα για τη συγκέντρωση είχαν απευθύνει η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ και άλλες συλλογικότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο
«Το ήθελα για τη Γαλλία να συμβεί, γιατί οι πρώτοι που με πήραν από την Ελλάδα ήταν οι Γάλλοι» δήλωσε η μεγάλη ερμηνεύτρια
Τελετή Παράδοσης Ολυμπιακής Φλόγας: Ποια ερμηνεύτρια θα ψάλει τον Εθνικό Ύμνο