Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το σπουδαίο έργο πνοής για τη «νέα» ΔΕΘ - Με μεγάλο πάρκο

Τι προβλέπει η πρόταση που έχει καταθέσει προς έγκριση η ΔΕΘ-Helexpo...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, με τη ΔΕΘ-Helexpo να έχει ζητήσει έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο για να προχωρήσει στο τελικό master plan.

Η μελέτη που είχε γίνει από το διεθνή εκθεσιακό φορέα πριν τέσσερα χρόνια και η οποία αποδεικνύει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού κέντρου, παράλληλα με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία στην έκταση των 180 στρεμμάτων ενός νέου εκθεσιακού κέντρου και ενός συνεδριακού κέντρου, ενώ περίπου το μισό οικόπεδο θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο.

«Υπάρχει μια μελέτη που έχουμε κάνει εδώ και 4 χρόνια, η οποία αποδεικνύει ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού παράλληλα με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Για αυτήν την πρόταση ζητήσαμε προέγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να προχωρήσουμε σε ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο. Περιμένουμε την προέγκριση για να προχωρήσουμε μέσα στο 2018 στο Master Plan, δηλαδή ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της ανάπλασης. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά», δήλωσε στον Τ.Θ. ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι η προέγκριση θα δοθεί.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι πριν 4 χρόνια η μελέτη αυτή της ΔΕΘ-Helexpo είχε παρουσιαστεί σε όλους τους φορείς και υπήρχε μια ομοφωνία από όλους όσους συμμετέχουν στο ΔΣ της έκθεσης. «Είχε προκριθεί η ανάπλαση σε σχέση με την μετεγκατάσταση. Η διαδικασία τώρα είναι να ζητήσουμε έγκριση από το υπουργείο για να προχωρήσουμε στο τελικό master plan», εξηγεί ο κ. Τζήκας και προσθέτει: Θα το δρομολογήσουμε αν πάρουμε την προέγκριση μέσα στο 2018 και θα ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και ειδικά τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αν όλα πάνε καλά, ακολουθεί η διαδικασία του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ενώ πρέπει να βρεθεί και το χρηματοδοτικό σχήμα. Σε σχέση με το τελευταίο, η αρχική ιδέα, η οποία πρέπει να μελετηθεί, είναι σύμφωνα με τον κ. Τζήκα ότι θα υπάρξει μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Από την μελέτη προκύπτει ότι το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης είναι 125-130 εκατ. περίπου και αφορά το εκθεσιακό κέντρο μαζί με το μητροπολιτικό πάρκο. Αλλά αυτά είναι ζητήματα που θα αποσαφηνιστούν στο Master plan.

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, η μελέτη προβλέπει ότι θα υπάρξει στο οικόπεδο ένα νέο εκθεσιακό κέντρο, ενώ περίπου το μισό οικόπεδο θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και θα δοθεί για χρήση στην πόλη. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία συνεδριακού κέντρου, ενώ λύση θα πρέπει να βρεθεί για το θέμα του πάρκινγκ. Η αρχική μελέτη προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Τζήκα, δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει. «Θα αποφασιστεί με βάση και τις απόψεις των φορέων και της πόλης», σημειώνει. Υπό διερεύνηση είναι και το τι θα γίνει με το υπάρχον συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης. «Είναι πιθανόν να πάμε σε ένα λίφτινγκ του Βελλιδείου», τόνισε ο κ. Τζήκας.

Στην ερώτηση τι θα σημάνει η ανάπλαση αυτή τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΘ- Helexpo όσο και για την πόλη ο κ. Τζήκας τονίζει: «Νομίζουμε ότι θα είναι ένα εμβληματικό έργο γιατί δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος χώρος στο κέντρο της πόλης. Πρέπει να είναι ένα εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο το οποίο θα χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη των επόμενων δεκαετιών, θα βοηθάει στην οικονομία της πόλης, ενώ με τη δημιουργία και του μητροπολιτικού πάρκου θα είναι και επισκέψιμο, θα χρησιμοποιείται από τους πολίτες για λόγους αναψυχής και θα ενταχθεί στην καθημερινή τους ζωή. Θα συνδυάζει δηλαδή την οικονομία με τη ψυχαγωγία και τον πολιτισμό γιατί μέσα σε αυτό το πάρκο θα υπάρχουν και πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως είναι το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης».

Σημειώνεται ότι εκτός από το Μουσείο, μετά την ανάπλαση θα παραμείνει και το Παλαί Ντε Σπορ, όπως και ο εμβληματικός Πύργος του ΟΤΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

test-koronoios
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορωνοϊό, 6 διασωληνωμένοι την τελευταία βδομάδα
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι άνω του 10% και διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με επικράτηση της γρίπης τύπου...
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορωνοϊό, 6 διασωληνωμένοι την τελευταία βδομάδα
Νομικά ο Καλλιάνος για τον πατέρα του - «Τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν» λέει ο Γεωργιάδης
«Το Αττικόν τώρα είπε ότι είχε προβλήματα, τότε γιατί μας έλεγαν ότι είναι υπέροχες οι εξετάσεις του;», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ
Νομικά ο Καλλιάνος για τον πατέρα του - «Τα πρωτόκολλα τηρήθηκαν» λέει ο Γεωργιάδης
Χρηστίδης: Οι εκκλησίες δεν έχουν ανάγκη τον κ. Βελόπουλο για πορτιέρη
«Τα χτεσινά λόγια του κ. Βελόπουλου δείχνουν ότι επί της ουσίας η στάση του εμφορείται μόνο από μικροκομματικά οφέλη» δήλωσε ο κ. Χρηστίδης
Χρηστίδης: Οι εκκλησίες δεν έχουν ανάγκη τον κ. Βελόπουλο για πορτιέρη