Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το "απόλυτο" success story από εταιρεία της Θεσσαλονίκης!

Συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια και κατατάσσεται στις κορυφαίες εταιρείες στο είδος της

Πέντε χρόνια μετά την ένταξή της στον διεθνή όμιλο PAK Group, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου (ΜΕΛ Α.Ε.) με διαρκείς επενδύσεις αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού όχι μόνο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η ιστορία της ηγετικής εταιρείας στον κλάδο ανακυκλωμένου χαρτονιού σε Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα του τι μπορεί να γίνει αν πάρουμε τα πράγματα αλλιώς. Αν αντί να βουλιάξουμε στις παθογένειες και τα προβλήματα, οδηγηθούμε σε λύσεις, σε επενδύσεις, σε μια εντέλει αισιόδοξη ανάλυση των πραγμάτων.

Η πορεία της ΜΕΛ ξεκινά το 1964 στην Πάτρα με ιδρυτή τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Ηταν τα χρόνια που η αχαϊκή πρωτεύουσα έβλεπε το μέλλον αισιόδοξα και πίστευε ότι μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλη-πύλη προς τη Δύση. Το 1967 διοίκηση και εγκαταστάσεις μεταφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναπτύσσεται ο όμιλος με κατεύθυνση προς τα Βαλκάνια και άλλες χώρες. Στη Βόρεια Ελλάδα, με παρακαταθήκη την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, εξελίσσεται. Ωστόσο, τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατ' ευχήν λόγω σειράς προβλημάτων και της γνωστής τάσης απαξίωσης των βιομηχανιών κατά τη δεκαετία του '80. Το 1984 η ΜΕΛ υπάγεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ενώ το 1998 ιδιωτικοποιείται.

Από τον Μάρτιο του 2012 η ΜΕΛ είναι πλέον μέλος του ομίλου ΡΑΚ. Ενός γκρουπ με βάσεις στα Βαλκάνια και ισχυρή διεθνή παρουσία που προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αναδιαρθρώσει τον όμιλο και να τον καταστήσει ανταγωνιστικό.

Αυτή τη στιγμή και μέσα από διαρκείς επενδύσεις, πέντε χρόνια μετά την αλλαγή καθεστώτος και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, η ΜΕΛ Α.Ε. αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Μια περιφέρεια διευρυμένη και πλεονεκτική για τη βιομηχανία αυτή. Η έδρα και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο ΒΙΠΑΘΕ, το πρώτο ιδιωτικό βιομηχανικό πάρκο στην Ελλάδα, στο 22ό χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Κομβικό σημείο στρατηγικής σημασίας, αφού επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση από κάθε είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι εγκαταστάσεις, επιφάνειας 50.000 τ.μ., εκτείνονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο 230.000 τ.μ.

Οπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευθύμης Ναλμπάνης, «στη ΜΕΛ χρησιμοποιούμε για πρώτη ύλη αποκλειστικά και μόνο αποκόμματα ανακυκλώσιμου χαρτιού, άνω των 110.000 τόνων τον χρόνο, γεγονός που προσδίδει στην εταιρεία μας τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου ανακυκλωτή της χώρας. Ταυτόχρονα, παράγουμε περισσότερους από 100.000 τόνους επιχρισμένου χαρτονιού εκτυπώσεων, το οποίο χρησιμοποιείται στην κυτιοποιία, στις εκτυπώσεις και γενικότερα στην κατασκευή ειδών συσκευασίας - γενικής και τροφίμων. Με το 56% της παραγωγής να προορίζεται για εξαγωγές και το υπόλοιπο 44% για την ελληνική αγορά, τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες στο εξωτερικό, τόσο στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης όσο και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η εταιρεία έχει κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ με σύνολο ενεργητικού 85 εκατ. ευρώ και απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους».

Κωδικός «Επενδύσεις»

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πέμπτη επέτειος της παρουσίας του ομίλου PAK Group στην Ελλάδα μέσω της ιδιοκτησίας του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΛ βρίσκει τη μοναδική ελληνική χαρτοβιομηχανία να ολοκληρώνει το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση και εγκρίθηκε από τον μέτοχο, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα σε περίοδο όπου λίγοι επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Οπως αναφέρει ο κ. Ναλμπάνης, πρόκειται για «ένα σημαντικό σχέδιο που επιβεβαιώνει τη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να στηρίξει την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη περίοδο και ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσει τα παραγόμενα προϊόντα αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της με πρωτοποριακές επενδύσεις. Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο αυτό το επενδυτικό πλάνο περιελάμβανε την κατασκευή, εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας υδάτων δυναμικότητας 17.000 κυβικών μέτρων και δαπάνης σχεδόν 2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας προχωρήσαμε στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ατμού με χρήση βιομάζας δυναμικότητας 20 MW, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ολοκληρώσαμε την αγορά της υπερσύγχρονης γραμμής συσκευασίας MSK, προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, -στοχεύοντας στη βελτίωση της συσκευασίας του τελικού προϊόντος- καθώς και πλήθος άλλων παρεμβάσεων κατά την 4ετία 2013-2016, συνολικής δαπάνης σχεδόν 4 εκατ. ευρώ».

Και προσθέτει ο διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ: «Η πορεία της εταιρείας και τα αποτελέσματα των επενδύσεων σε αυτή την τετραετία έδωσαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να επιτύχουμε την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου με τη διάθεση 11,6 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου μέρους της γραμμής χαρτονοποίησης, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου κατά 20%. Με αυτή την αύξηση στην ποσότητα παραγωγής αναμένεται να προστεθούν 15 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της εταιρείας με πλήθος ευεργετικών αποτελεσμάτων στην κοστολογική διάρθρωσή της».

Η συγκεκριμένη επένδυση ολοκληρώθηκε στις 23/7/2017 και αφορά κατά κύριο λόγο την εγκατάσταση και λειτουργία shoe press - offset press - first press - couch press, την αναβάθμιση του στεγνωτικού τμήματος με προσθήκη κυλίνδρων, την προσθήκη νέας γραμμής πολτοποίησης, την αντικατάσταση του συστήματος ΧΜ1 (drive) και την αναβάθμιση του QCS.

Ενας κλάδος με αντοχές

Η ΜΕΛ βρίσκεται στην κορυφή της εφοδιαστικής αλυσίδας της συσκευασίας, πελάτες της είναι βιομηχανίες καθώς και βιοτεχνίες που χρησιμοποιούν χάρτινες συσκευασίες, από κουτιά και συσκευασίες τροφίμων -γλυκά, λαχανικά, συσκευασμένα κ.λπ.- έως κούτες γενικής συσκευασίας.

Τα οκτώ τελευταία χρόνια της βαθιάς κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας ο κλάδος της συσκευασίας έδειξε πολύ μεγάλες αντοχές, χωρίς μάλιστα να εγγράψει αρνητικές επιδόσεις, παρά την πτώση του βιοτικού επίπεδου και του δείκτη κατανάλωσης. Και αυτό γιατί ο τομέας αποδείχτηκε ένας κλάδος ιδιαίτερα εξωστρεφής με εξαγωγικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζονται και είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Ο άνθρωπος που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πηδάλιο της εταιρείας, ο κ. Ναλμπάνης, είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της αγοράς και των θεμάτων της. Με σπουδές και μεταπτυχιακούς τίτλους στο Μάρκετινγκ, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη ΜΕΛ Α.Ε. το 1999 με τη διοίκηση Οικονόμου αμέσως μετά την ιδιωτικοποίησή της ως υπεύθυνος αγορών. Πέτυχε τη διεύρυνση του κύκλου εργασιών της εταιρείας σε νέες αγορές, αξιοποιώντας τη δυναμική και τις δυνατότητες που πρόσφερε στην εταιρεία το πρώτο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Η πορεία του αυτή άνοιξε τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερες θέσεις και ευθύνες.

Οι μέτοχοι της εταιρείας τον επέλεξαν λοιπόν για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2013. Είναι, επίσης, αντιπρόεδρος της Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου, Θεματικά Πάρκα, Γέφυρα Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΠΑΘΕ) και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ).

Η ΜΕΛ διαθέτει πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας καθώς και ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, έχει πολύ υψηλό μερίδιο αγοράς στη Δυτική Ευρώπη καθώς και σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Ο εξωστρεφής χαρακτήρας της εταιρείας καθώς και οι προοπτικές που αναπτύσσονταν αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα ώστε να εξαγοραστεί από έναν όμιλο διεθνούς επιπέδου όπως είναι η PAK Group.

«ΜΕΛημά ΜΑΣ»

Αυτή τη στιγμή στην εταιρεία που παραμένει στη Μακεδονία σε πείσμα της ευρύτερης αποεπένδυσης στην περιοχή απασχολούνται 200 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι. «Επιπλέον, οι δράσεις της εταιρείας μας, μεταξύ άλλων, υιοθετούν μια υπεύθυνη εταιρική πρακτική ως προς την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας καθώς και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης. Πέραν των δράσεων και επενδύσεων που προανέφερα σχετικά με τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού αποτυπώματός μας, η εταιρεία υλοποιεί και το πρόγραμμα Εταιρικής

Υπευθυνότητας "ΜΕΛημά ΜΑΣ", επενδύοντας στον πολιτισμό και την παιδεία, τομείς συνυφασμένους με την προοπτική υπέρβασης, τη δημιουργικότητα, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη συμβάλλοντας στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών.

Ετσι, μετά από 50 χρόνια ενεργούς παρουσίας και δραστηριοποίησης η ΜΕΛ βρίσκεται πιο δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος παρέχοντας καλύτερα προϊόντα, με κοινωνική υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία. Αυτή την πορεία και τα σχέδιά μας για το μέλλον παρουσιάζουμε στις 6 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια λειτουργίας της ΜΕΛ», αναφέρει ο κ. Ναλμπάνης.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί