Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παράνομο κάμπινγκ και Airbnb «αγκάθια» για τη Χαλκιδική

Πώς κινήθηκε η φετινή τουριστική χρονιά

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με αύξηση 10% κλείνει η φετινή τουριστική χρονιά για τη Χαλκιδική, σε σχέση με το 2016, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα από τις αγορές για το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού της περιοχής και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο της Philoxenia.

Σε ότι αφορά τη χρονιά που κλείνει, επισημάνθηκε ότι αυξήθηκαν οι αφίξεις από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ παράλληλα επιμηκύνθηκε η τουριστική περίοδος, κατά 10 ημέρες, μέσα στο μήνα Οκτώβριο. Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Γερμανία ξεπέρασαν τις 250.000, από την Αγγλία τις 80.000 ενώ 80.000 ήταν και οι αφίξεις από τη Ρωσία, Ενδιαφέρον υπήρξε εξάλλου από Ολλανδία και Βέλγιο.

Τα μηνύματα για το 2018

Τα μηνύματα από την αγορά για το 2018 είναι θετικά τόσο για τον νομό όσο και για τη χώρα γενικά. Όπως είπε ο κ. Τάσιος, η Βρετανική αγορά επανέρχεται και μέσω των επενδύσεων που  κάνουν μεγάλοι όμιλοι όπως είναι για παράδειγμα η TUI με ξενοδοχεία στις Καλύβες και νέο κλαμπ στο ξενοδοχείο Αριστοτέλης, στην προ του Άθω περιοχή. «Αυτό δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο νομό».

Σε ότι αφορά τη Γερμανική αγορά, ικανοποίηση υπάρχει για το γεγονός ότι δεν μπαίνουν μόνο οι μεγάλοι παίχτες, αλλά και μικρότεροι, το 2018 και 2019, με το να χρηματοδοτούν έργα κυρίως εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων έναντι των διανυκτερεύσεων, δηλαδή της σεζόν που θα προκύψει. «Αντιλαμβάνεστε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μπορέσουμε να εκσυγχρονιστούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτήν την περίοδο η Χαλκιδική λειτουργεί με early booking με εκπτώσεις 20-25% κατά μέσο όρο», όπως είπε ο κ. Τάσιος.

Αρκετά σημαντικές επαφές υπάρχουν και με την Ιταλική αγορά, όπως επίσης και με την Ολλανδική και Βελγική αγορά. Οι Ιταλοί αναζητούν μέσω μεγάλων γραφείων κρεββάτια ξενοδοχείων τα οποία θα μπορούν να τα έχουν είτε κατά αποκλειστικότητα είτε σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης, εμφάνιση στον νομό τα τελευταία δυο χρόνια έχει κάνει και η Γαλλία , κυρίως σε πεντάστερα και σε τετράστερο στην προ του Άθω περιοχή, με ένα σημαντικό συμβόλαιο με την πτήση που υπάρχει Παρίσι-Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Προβληματισμός για τα έργα στο «Μακεδονία»

Κατά τον κ. Τάσιο υπάρχει ένας προβληματισμός για τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, αναφορικά με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων («λένε ότι θα έχουν τελειώσει τον Μάρτιο»). Από την άλλη, το θετικό σε αυτήν την υπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι μέχρι το 2021 η μεγαλύτερη επένδυση της Φραπορτ θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Από 30.000 τ.μ. ο επιβατικός σταθμός θα πάει στα 60.000 τ.μ. και αυτό «κάτι δείχνει», «βλέπουν» ότι θα έχουμε επισκεψιμότητα, και αυτό, όπως είπε, αφορά όλη την περιοχή και η Θεσσαλονίκη θα πάρει ένα σημαντικό μερίδιο.

Επίσης, τέλος του 2018 θα τελειώσει και ο διάδρομος και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να έχουμε υπερατλαντικές πτήσεις ή πτήσεις από την Ασία. Ήδη η Κατάρ μπαίνει στο πρόγραμμα και αυτό είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο.

Για τις επενδύσεις

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Τάσιος είπε ότι τα πράγματα «είναι παγωμένα» και περιμένουν την δεύτερη προκήρυξη του αναπτυξιακού. Είπε ωστόσο ότι η οικογένεια Μεντεκίδη προχωρά στον Αϊ Γιάννη για το 2018 (σ.σ. αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου «Άγιος Ιωάννης Νικήτης»), όπως και ότι υπάρχουν σκέψεις και για άλλες περιοχές.

Η χώρα πρέπει να έχει σταθερότητα και ασφάλεια για να πάμε καλά, υπενθύμισε εξάλλου, ο κ. Τάσιος, εκτιμώντας ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει μάλλον από τον Μάιο. Επεσήμανε εξάλλου ότι υπάρχουν ανοιχτά καταλύματα στη Χαλκιδική και τον χειμώνα (τουλάχιστον 1.000 κρεββάτια), τα οποία δουλεύουν κυρίως Παρασκευή και Σαββατοκύριακα.

Τα ενοικιαζόμενα

Μια πολύ καλή χρονιά είχαν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι θα είναι καλή χρονιά και το 2018. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Χαλκιδικής κ. Δημήτρη Χαδαλή, το 65% των τουριστών προέρχονταν από τα Βαλκάνια, το 15% ήταν Έλληνες και το 20% Βορειοευρωπαίοι. Κύριος στόχος της Ομοσπονδίας είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου γι αυτό, όπως είπε, έχει ξεκινήσει αγώνας για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ένα "πολύ καλό" σύστημα κρατήσεων (http://www.halkidikibooking.eu) το οποίο είναι στον «αέρα» εδώ και 10 ημέρες και θα μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες σε όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας και να κάνει γνωστά τα καταλύματα στην δυτική και βόρεια Ευρώπη. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί εύκολη πρόσβαση των μελών σε αυτήν την αγορά. Επίσης, από τον Δεκέμβριο ξεκινούν και προγράμματα επιμόρφωσης των στελεχών ενοικιαζομένων δωματίων σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ ώστε να προσφέρονται ποιοτικότερες υπηρεσίες.

Τα κάμπινγκ

Από την Ένωση Κάμπινγκ Χαλκιδικής, ο πρόεδρός της κ. Αντώνης Δεληδημητρίου, έκανε λόγο για αύξηση τουριστών φέτος. «Είχαμε περιηγητικό και οδικό τουρισμό ο οποίος προερχόταν φέτος σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την κεντροδυτική Ευρώπη, από τα Βαλκάνια ενώ φέτος υπήρχε και μικρή αύξηση από την Τουρκία. Οι Έλληνες συρρικνώθηκαν», είπε. Πάντως, μεγάλο «αγκάθι» χαρακτήρισε το ελεύθερο κάμπινγκ σημειώνοντας πως είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όπως επισημάνθηκε, η απώλεια εσόδων είναι τεράστια ενώ καταστρέφεται παράλληλα και το περιβάλλον. Τονίστηκε ακόμη ότι δεν υπάρχει αστυνομική δύναμη ικανή να καλύπτει τον πληθυσμό του νομού καθώς και ότι απαιτείται πολιτική βούληση για την επίλυσή του.

Η παραοικονομία

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, που εκλέχθηκε και πρόεδρος της ΠΟΞ, χαρακτήρισε το θέμα της παραοικονομίας στα καταλύματα SOS. «Μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλη απώλεια για εμάς αλλά και για το κράτος. Κατά τον ίδιο πρόκειται για θέμα κεντρικής διοίκησης και πολιτική απόφασης. Όπως επισημάνθηκε πάνω από 5.000 ακίνητα στη Χαλκιδική είναι στην οικονομία διαμοιρασμού (τα 3.600 από αυτά είναι στην πλατφόρμα του airbnb). Για μεγάλο αθέμιτο ανταγωνισμό έκανε λόγο ο κ. Χαδαλής. «Κάποιοι με τα παράνομα καταλύματα δουλεύουν ανενόχλητα και μεις είμαστε σε έναν τεράστιο κλοιό», τόνισε αναφέροντας «για μας στα 100 ευρώ από μια κράτηση τα 70 πάνε στο κράτος κατευθείαν, μέσω ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, φορολογίας κ.λπ. «Πολύ φοβόμαστε ότι με την ασυδοσία που άφησε το κράτος να γίνει θα πάνε πολλά καταλύματα στην παρανομία», είπε ο κ. Χαδαλής.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε και η συνεργασία της Χαλκιδικής με την  Watt και Volt. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας