Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι δήμοι κινούνται εναντίον των διοδίων στη Θεσσαλονίκη

Προς προσφυγή στο ΣτΕ

Την ανάγκη υποστήριξης των περιφερειακών δήμων υπογράμμισαν σήμερα δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα, o πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί το αίτημα για την αναθεώρηση του υφιστάμενου καθεστώτος των ΚΑΠ, διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθούν γραπτώς τα αιτήματα που θέτουν οι περιφερειακοί δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας και υπογράμμισε ότι με τις περικοπές των πόρων που έγιναν στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι συνέπειες των περικοπών στις δομές λειτουργίας τους είναι πιο εμφανείς από ό,τι στους μεγάλους αστικούς δήμους.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ ενέκρινε πρόταση για την εκπόνηση αναγνωριστικής μελέτης για το θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού. Ο κ. Κυρίζογλου, τόνισε ότι οι δήμοι στηρίζουν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την εκπόνηση ειδικού χωρικού σχεδιασμού για το παραθαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΤΕΕ / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μιας συνολικής και ενιαίας πρότασης. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει μια έρευνα με δομημένο ερωτηματολόγιο σε όλους τους δημάρχους του παραθαλάσσιου μετώπου, τις προτεραιότητες κάθε δήμου, προτάσεις για την αξιοποίηση του μετώπου, περιοχές στόχευσης των δράσεων και στοιχεία της στρατηγικής που θα απαιτηθεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση τέθηκαν και μια σειρά από άλλα αιτήματα όπως αυτό του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, να ενισχυθούν οι αστικές συγκοινωνίες της περιοχής, καθώς παρατηρούνται πολλές καθυστερήσεις και εκτελούνται λίγα δρομολόγια με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται το κοινό. Αίτημα στην ΠΕΔ -ΚΜ κατέθεσε και η Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας ζητώντας της να στηρίξει τη μείωση της φορολογίας τους, την απλοποίηση του θέματος των εποχιακών αλλοδαπών εργατών γης και τη συνέχιση της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ. Δίκαια χαρακτήρισε τα αιτήματα της Ένωσης το Δ.Σ. της ΠΕΔ.

Εξάλλου, το Δ.Σ. συντάχθηκε με τις προτάσεις που κατέθεσαν εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στην κατεύθυνση των προσπαθειών του να παραμείνει η ΕΥΑΘ κοινωνική και πραγματικά δημόσια.

Τέλος, συμφώνησε με το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου σχετικά με την κατασκευή σταθμού διοδίων στην εξωτερική περιφερειακή και την Εγνατία Οδό. Σε αυτό το ψήφισμα ζητείται η κοινή προσφυγή δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άμεση αναστολή της υπουργικής απόφασης για τον νέο Σταθμό διοδίων Ωραιοκάστρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ