Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται μικροχρηματοδοτήσεις νέας γενιάς και μεγαλύτερης κλίμακας

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους...

Μέσα στο 2018 εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις νέας γενιάς και μεγαλύτερης κλίμακας στην Ελλάδα, ενώ εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να λειτουργήσει και το Ταμείο Μικροχρηματοδοτήσεων. Με τις προωθούμενες αλλαγές ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση δανείων ύψους έως 25.000 ευρώ -με ευνοϊκούς όρους- σε μικρές επιχειρήσεις κάθε μορφής, αλλά και σε φοιτητές, με θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, σύμφωνα με τον οποίο την άνοιξη αναμένεται να προωθηθεί προς νομοθέτηση στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις. Ο κ. Κορκολής έχει ήδη στα χέρια του τα πρώτα παραδοτέα της στρατηγικής μελέτης για την ανάπτυξη των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα και τη σύνδεσή τους με το ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία του νομικού κειμένου και η δημόσια διαβούλευση, ώστε το θεσμικό πλαίσιο να μπει σταδιακά στην αφετηρία.

Το ύψος των κεφαλαίων

Ερωτηθείς για το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν για μικροχρηματοδοτήσεις -ήτοι χρηματοδοτήσεις ύψους έως 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο, που αφορούν δάνεια προς φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, χωρίς όμως τους αυστηρούς όρους των τραπεζών, όπως η υποχρέωση για cash collateral- ο κ.Κορκολής απάντησε: "Ο,τι προκύψει ώς ζήτηση, θα το καλύψουμε", σημειώνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ξεκινήσει το όλο εγχείρημα.

Κληθείς να σχολιάσει αν οι αδειοδοτήσεις των μη τραπεζικών φορέων, που θα αναλάβουν τη χορήγηση των μικροχρηματοδοτήσεων θα γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ή θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας δομής για αυτόν τον σκοπό, ο ίδιος είπε: "Κατά πάσα πιθανότητα, επόπτης των μη τραπεζικών φορέων θα είναι η ΤτΕ. Αν δεν δεχτεί, τότε θα χρειαστεί να δημιουργηθεί κάποιος άλλος φορέας".

Σε ό,τι αφορά δε, τους φορείς που θα παρέχουν τις μικροχρηματοδοτήσεις, σημείωσε ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο κεφάλαιο και να μπορούν να αντλούν χρήματα, είτε από ίδια κεφάλαια είτε μέσω των τραπεζών. 'Ολα αυτά τα ζητήματα -ελάχιστο κεφάλαιο, τρόπος εποπτείας κτλ- θα ρυθμιστούν με το υπό επεξεργασία θεσμικό πλαίσιο.

Και δάνεια «φοιτητικού τύπου»

"Οι μικροχρηματοδοτήσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, και Κοινωνικές Συνεταιριστικές, που ξεκινούν μια επιχειρηματική δράση, μικρή ή μεγάλη, ενώ προβλέπονται και φοιτητικού τύπου δάνεια, για νέους π.χ., που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις και δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες τους. Πρόκειται δηλαδή για δάνεια με κοινωνικό χαρακτήρα και ευελιξία, στα οποία όμως -με εξαίρεση τους φοιτητές- είναι υποχρεωτικό και το mentoring, δηλαδή η επιχειρηματική καθοδήγηση, που μπορεί να καλυφθεί είτε από ίδιους πόρους είτε με αναθέσεις" διευκρίνισε ο κ.Κορκολής.

Μικροχρηματοδοτήσεις δίδονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα και με διαφορετικό τρόπο, από φορείς όπως η AFI (Action Finance Initiative), αλλά και από τράπεζες μέσω του προγράμματος EaSI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, "προς το παρόν, τα αποτελέσματα για όσους οργανισμούς προσπαθούν να λειτουργήσουν εντός του τρέχοντος θεσμικού πλαισίου είναι πολύ περιορισμένα και έχουμε μόνο μερικές δεκάδες χρηματοδοτήσεις, είναι ζήτημα αν φτάνουν τις 100 ή τις 200" εξηγεί ο κ.Κορκολής. Αυτό το χρηματοδοτικό κενό διαπιστώθηκε και αναζητήθηκαν τρόποι σύνδεσης των μικροχρηματοδοτήσεων με το ΕΣΠΑ. Πλέον, το θεσμικό πλαίσιο φαίνεται ότι βρίσκεται εγγύτερα στην αφετηρία. Κατά τον κ.Κορκολή μάλιστα, ήδη υπάρχουν τρεις-τέσσερις φορείς που είναι πλήρως έτοιμοι για να αναλάβουν δράση στο πλαίσιο του microfinancing, εφόσον υπάρξει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ