Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σάλος με φόντο… Ιβάν Σαββίδη για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Η απάντηση της Ελλάδας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Σάλος με τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος εξέφρασε τη… δυσαρέσκειά του για τους επενδυτές του ΟΛΘ. Απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση του προτιμητέου επενδυτή και των κεφαλαίων του.

Χαρακτηριστικά ο Πάιατ υπογράμμισε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες φέρνουν τη διαφάνεια και τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν το ίδιο από τους Έλληνες εταίρους τους. Και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά. Έχουμε δει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα, όπως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».

Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προτιμητέος επενδυτής είναι επιχειρηματικό σχήμα που απαρτίζεται από το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Innvest Εquity Partner, τη γαλλικών συμφερόντων Terminal Link και την Belterra Investments συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη.

Ο αμερικανός πρεσβευτής συμπλήρωσε με νόημα ότι υπάρχουν και επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, όπως έδειξε η εμπειρία με την γερμανική Fraport, όπου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι επιτυχής.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο κ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των συντακτών αναφέρθηκε στο ζήτημα και έδωσε τη ξεκάθαρη απάντηση της ελληνικής πλευράς. Όπως είπε «Δεν υπάρχει κάτι ασαφές, κατά τη γνώμη μου, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Έγινε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες είναι εγκεκριμένες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ακριβώς της κοινοτικής νομοθεσίας για τους δημόσιους διαγωνισμούς. Επομένως, δεν βλέπω τον λόγο να ανοίξει μία συζήτηση σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ένας αδιάβλητος, καθαρός, δημόσιος διαγωνισμός, ο οποίος ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και η επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει κανονικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ