Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Απεργιακό «λουκέτο» σήμερα για 24 ώρες – Οι 4 πορείες στη Θεσσαλονίκη

24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα, Πέμπτη – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ...

«Ρολά» κατεβάζουν σήμερα δημόσιος και ιδιωτικός τομέας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συγκεντρώσεις, η μία έξω από το ΕΚΘ και η άλλη στο άγαλμα Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ, αλλά και σε Καμάρα και Αγίας Σοφίας. 

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΘ καλεί σε συγκέντρωση μπροστά από το κτίριό του στις 10.30. Ξεχωριστό κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί απευθύνει το ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είναι προγραμματισμένη στις 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, για τις 10.00 έχουν δώσει ραντεβού πρωτοβάθμια σωματεία και εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην Καμάρα, ενώ την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν μέλη της ΟΚΔΕ στην Αγίας Σοφίας με Εγνατία. 

Προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην κίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς στην απεργία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ με αποτέλεσμα τα αστικά λεωφορεία να κινηθούν με προσωπικό ασφαλείας.

Τα αιτήματα

«Με βασικό σύνθημα «ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΤΕ» οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν, αντιδρώντας στην αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στο νέο προϋπολογισμό, αλλά και σε κάθε μέτρο και στόχευση που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών τους δικαιωμάτων», αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Ενώ όπως αναφέρει το ΕΚΘ, απαιτούμε: Καμία ρύθμιση περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος, σεβασμό από το κράτος και την εργοδοσία της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, «όχι» στις μνημονιακές δεσμεύσεις που φέρνουν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν:

1.   Κατάργηση του Νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016). 2.   Κατάργηση της  τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση. 3.   Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Γενναία αύξηση των μισθών των νέων συναδέλφων. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική μας εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου. 4.   Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. 5.   Κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν. 6.   Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. 7.   Καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στην απεργία, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ ακινητοποιημένα θα είναι τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα καράβια. Σε ότι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη. Κάθε γραμμή θα εξυπηρετείται από ένα λεωφορείο, ενώ κανονικά θα πραγματοποιηθούν τα νυχτερινά δρομολόγια της γραμμής 78Ν.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ειδικότερα, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας.

Αναλυτικά τα όσα ισχύουν βάσει των σιδηροδρομικών κανονισμών σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, αναφέρονται στο παρακάτω σύνδεσμο www.trainose.gr και στο τηλέφωνο 14511.

Σε τροποποιήσεις πτήσεων προχωρά αύριο η Olympic Air λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας (08:00 - 12:00) του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι αλλαγές της Olympic Air αφορούν οκτώ σκέλη πτήσεων εσωτερικού, τα οποία είναι:

* OA10 ATH - JNX Αθήνα - Νάξος 06:50-07:35 αντί 07:05-07:50

* OA11 JNX -ATH Νάξος - Αθήνα 07:55-08:40 αντί 08:10-08:55

* OA2 ATH - AOK Αθήνα - Κάρπαθος 11:05-12:10 αντί 10:30-11:35

* OA3 ΑΟΚ -ΑΤΗ Κάρπαθος - Αθήνα 12:35-13:40 αντί 12:00-13:05

* OA30 ATH - LRS Αθήνα - Λέρος 11:05-12:05 αντί 09:25-10:25

* OA31 LRS - ATH Λέρος - Αθήνα 12:25-13:25 αντί 10:45-11:45

* OA60 ATH -PAS Αθήνα - Πάρος 11:25-12:05 αντί 08:20-09:00

* OA61 PAS - ATH Πάρος - Αθήνα 12:30-13:10 αντί 09:25-10:05.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 2103550500 (από κινητό).

Η απεργία στα πλοία θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι δημόσιες δομές Υγείας και θα εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά, καθώς οι ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών έχουν προκηρύξει 24ωρες απεργίες.

«Περνάμε στην αντεπίθεση. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζουν σε βάρος μας» αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι για το 2018 προβλέπεται «νέα μείωση, κατά 364 εκατ., της ήδη πετσοκομμένης , κατά 22,8% από το 2015, κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία», τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των «ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό».

Οι γιατροί διεκδικούν υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

 Απεργία στα ΜΜΕ

Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Η απεργία του κλάδου θα αρχίσει στις 06:00 την Πέμπτη 14/12 και θα λήξει την ίδια ώρα την Παρασκευή 15/12. Συμμετέχουν σε αυτήν οι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας. Οι  δημοσιογράφοι, διεκδικούν: Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα
«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» αναφέρεις ε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα