17

JUL
2018

Τον Μάιο θα εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες

Θεσσαλονίκη: Πότε ξεκινούν έργα στη Στοά Μοδιάνο - Τι ισχύει με τα καταστήματα

12 Jan 201814.43

Τον Μάιο του 2018 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των απαιτούμενων αδειών για την έναρξη της αποκατάστασης της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, ώστε σταδιακά να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναπαλαίωση του εμβληματικού ακινήτου της Θεσσαλονίκης. Εντός του ιδίου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εκκένωση της Στοάς από τους εναπομείναντες καταστηματάρχες, ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ή τις αρχές του 2020 ν’ ανοίξει ανανεωμένη.

Τα παραπάνω προκύπτουν, από δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλων της «Στοάς Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρείας των ομίλων Φάις και Notos Com, στην οποία μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 43,63% που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στο ακίνητο, έναντι ποσού 1,9 εκατ. ευρώ. Όταν ξανανοίξει, η Μοδιάνο εκτιμάται ότι θα αποτελεί υπερσύγχρονη -αν και παραδοσιακή- σκεπαστή αγορά τροφίμων και τουριστική ατραξιόν για την πόλη.

 Άμεση τοποθέτηση ικριωμάτων στήριξης στο υπόγειο

Κατά τους ίδιους κύκλους, άμεσα, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης ικριωμάτων στο υπόγειο της Στοάς για τη στήριξη του δαπέδου. Η παρέμβαση κρίνεται επείγουσα, καθώς το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στο κτήριο (διατηρητέο, τόσο ως ακίνητο, όσο και ως χρήση) και παραδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, «ανέδειξε πολύ σοβαρά στατικά προβλήματα». Το εν λόγω πόρισμα ήταν απαραίτητο, προκειμένου να προχωρήσει η οριστική τεχνική μελέτη του έργου. Η χρήση του υπογείου, μετά την αποκατάσταση του διατηρητέου, θα μείνει ως έχει (δηλαδή αποθήκη).

Δικαίωμα «πρώτης επιλογής» για τους σημερινούς καταστηματάρχες

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικασία εκκένωσης του κτηρίου από τα τελευταία εμπορικά καταστήματα, που ακόμη λειτουργούν εκεί. «Κάθε μέρα φεύγει και ένα κατάστημα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές της «Στοάς Μοδιάνο Α.Ε.», σύμφωνα με τις οποίες στους συνεπείς επιχειρηματίες κι επαγγελματίες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια καταβάλλουν κανονικά τα ενοίκιά τους, «έχουμε ήδη υποσχεθεί ότι θα δοθεί το δικαίωμα της πρώτης επιλογής για να επιστρέψουν στη Στοά όταν αυτή ολοκληρωθεί», κάτι που θα γίνει βέβαια «με τους τότε όρους».

Κληθέντες να απαντήσουν αν έχουν ληφθεί κάποιες πρώτες αποφάσεις για το ύψος των ενοικίων στο νέο κτήριο και κατά πόσο αυτά θα είναι ακόμη προσιτά για τους σημερινούς ενοίκους, οι ίδιοι κύκλοι σχολίαζαν ότι «προφανώς θα είναι υψηλότερα, καθώς θα πρόκειται για ένα εντελώς νέο κτήριο», αλλά είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα βασιστούν στις συνθήκες της αγοράς το 2020.

«Αυτοδικαίως εξωστέοι»

Πάντως, ορισμένοι εκ των σημερινών ενοίκων, δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να αποχωρήσουν αμαχητί από τα καταστήματα που μίσθωναν επί δεκαετίες, χωρίς να δώσουν ακόμη και δικαστικό αγώνα για την παραμονή τους στον χώρο. Ερωτηθέντες για αυτή τη μερίδα των καταστηματαρχών, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν: «Η πραγματικότητα είναι ότι όλοι οι καταστηματάρχες είναι αυτοδικαίως εξωστέοι, καθώς οι συμβάσεις μίσθωσής τους έχουν λήξει εδώ και καιρό, και δεν υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθούν. Τα περί αορίστων μισθώσεων δεν ισχύουν σε αυτή την περίπτωση, καθώς το κτήριο είναι διατηρητέο. Οι περισσότερες συμβάσεις μίσθωσης έχουν λήξει χρόνια πριν, ενώ η τελευταία έληξε τον περασμένο Νοέμβριο». Κατά τις ίδιες πηγές, οι καταστηματάρχες που κατέβαλλαν κανονικά τα ενοίκιά τους για τα καταστήματα ήταν μόλις έξι ή επτά, ενώ οι υπόλοιποι δεν τα είχαν πληρώσει «ακόμη και για έξι ή επτά χρόνια».

Εν αναμονή των εξελίξεων, συνεχίζονται οι συνομιλίες για την αύξηση του ποσοστού που κατέχει η «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», καθώς υπάρχουν ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν τα μερίδιά τους. Μετά τις μεταβιβάσεις, το ποσοστό της εταιρείας θα αυξηθεί σε περίπου 55%.

Υπενθυμίζεται ότι το 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου περιήλθε τον περασμένο Ιούλιο από το ΤΑΙΠΕΔ στην "One Outlet Α.Ε", στην οποία μετέχουν ο όμιλος εταιρειών Φάις με 65% και η Notos Com με 35%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει εξ αδιαιρέτου σε περίπου 60 ιδιοκτήτες). Η "One Outlet AE" είχε υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι αποτίμησης 1,750 εκατ. ευρώ, στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η εταιρεία είχε αποκτήσει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, την οποία συνέστησε το ΤΑΙΠΕΔ για τις ανάγκες του διαγωνισμού.

Στο ακίνητο αναμένεται να γίνουν επενδύσεις της τάξης των 4,5-5 εκατ. ευρώ, αν και το ακριβές ύψος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η ιστορία της αγοράς Μοδιάνο

Ο θεμέλιος λίθος της αγοράς Μοδιάνο μπήκε το 1922. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1925, το όνομα που ήταν γραμμένο στο μέτωπο του συγκροτήματος της Αγοράς, ήταν «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΟΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Στην πορεία όμως, το όνομα του οίκου των πανίσχυρων Μοδιάνο παραγκώνισε εκείνη την επίσημη ονομασία, παρότι η μεγάλη αυτή εβραϊκή οικογένεια ήταν τότε σε κρίση. Το κτήριο της αγοράς κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια που συνέταξαν ο J.Oliphant (ως αρχιτέκτων) και ο Ελί Μοδιάνο (ως μηχανικός και κύριος του έργου). Ο τίτλος στα σχέδια, στη γαλλική γλώσσα, ήταν "Bazar Central Salonique". Η αγορά ήταν χτισμένη στην περιοχή εκείνη, όπου το σχέδιο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Ερνέστ Εμπράρ για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, προέβλεπε να δημιουργηθούν τα "bazaars" της πόλης. Το εμβαδόν του κτιρίου της Αγοράς, είναι 2681 τετραγωνικά και το μέγιστο ύψος 12,4 μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)Τύπος Θεσσαλονίκης

Σε Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία το 60% του «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»

Οικονομία17 Jul 201811.40

Συνολικά έχουν κατατεθεί περίπου 50.000 αιτήσεις και ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 13.502 κατοικίες

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Οικονομία17 Jul 201811.10

Οι δικαιούχοι θα λάβουν €1.000 για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018

Ο Ιβάν Σαββίδης διαψεύδει εμπλοκή του στο Σκοπιανό

Οικονομία16 Jul 201822.53

Τι αναφέρει ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ


Πρωτογενές πλεόνασμα 617 εκατ. στον προϋπολογισμό το α' εξάμηνο του 2018

Οικονομία16 Jul 201819.00

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού

Εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή Χανιά-Πειραιάς-Χανιά των Μινωικών Γραμμών

Οικονομία16 Jul 201818.00

Την ελληνική σημαία στο πλοίο MYKONOS PALACE ύψωσε σήμερα ο Π.Κουρουμπλής


Έναρξη για τα «Μονοπάτια προσβάσιμου τουρισμού» στο δήμο Βόλβης

Οικονομία16 Jul 201817.40

Αρχίζει η υλοποίηση έργων πλήρους προσβασιμότητας σε ΑμεΑ σε δέκα τουριστικά σημεία του δήμου Βόλβης


ΠΚΜ: 634 επιπλέον δικαιούχοι στο πρόγραμμα "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών"

Οικονομία16 Jul 201817.10

Αύξηση δικαιούχων και μετατροπή επιλαχόντων σε δυνητικά δικαιούχουςMediterranean CosmosΜασούτηςCoca-Cola το σχολείοBlue LagoonΕΛΠΕMollersΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης αναφέρει άθλιες συνθήκες διαβίωσης

δείτε το τεύχος

7157


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία