Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Π. Παπαδόπουλος: Τι λέει ο πρόεδρος του ΒΕΘ για Σκοπιανό και Συλλαλητήριο

Ο πρόεδρος του ΒΕΘ απαντά σε τρεις ερωτήσεις του «Τ.Θ.»

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος απαντάει σε τρεις ερωτήσεις του «Τ.Θ.» για το Σκοπιανό, τις εξελίξεις για την ονομασία αλλά και το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. 

-          Θεωρείτε πως είναι μία καλή χρονική συγκυρία για να λυθεί το Σκοπιανό προς όφελος και της Ελλάδας;

Έπειτα από άγονες αναμετρήσεις επί ένα τέταρτο του αιώνα, Αθήνα και Σκόπια αναβιώνουν ξανά τις συζητήσεις για την ονομασία του γειτονικού μας κρατιδίου. Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών πήρε τη μορφή της άρνησης για συμβιβασμό, της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων που επιβεβαίωνε τις ελληνικές υποψίες για τους στόχους των εκεί εθνικιστών, του αποκλεισμού που επέβαλε η Αθήνα τη δεκαετία του ’90, των διαφωνιών και των διενέξεων. Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με τους κυβερνητικούς εταίρους, να ακολουθούν μία διγλωσσία για το ζήτημα, διαφωνώντας ουσιαστικά για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής.

Αναμφίβολα  χάθηκαν πολιτικό στρατηγικό κεφάλαιο και ευκαιρίες για λύσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να αντιμετωπιστεί με την υπευθυνότητα που απαιτείται έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα που δεν θα βασίζεται σε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση όλο αυτό τα διάστημα χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό θέμα με όρους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης λησμονώντας πως μετά από όλη αυτή τη θλιβερή οικονομική κατάσταση που ζει ο ελληνικός λαός, το μόνο που του απομένει είναι η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας.

-          Μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, πως σχολιάζετε τις νεότερες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και προτάσεις για την ονομασία και ποια η δική σας θέση;

Τα πέντε, πιθανά, ονόματα που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν όλα το όνομα Μακεδονία, κάτι που με βρίσκει απόλυτα αντίθετο.

Αναμφίβολα η κυβέρνηση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και γνωρίζει τις πραγματικές λεπτομέρειες, δεν είναι οι φορείς αυτοί που καθορίζουν τις εξελίξεις, ωστόσο θα πρέπει να λάβει υπόψη πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.  Το ζήτημα απαιτεί ουσιαστικές λύσεις, κατά συνέπεια σοβαρούς χειρισμούς. Δεν χρειάζονται κόκκινες γραμμές που καταπατώνται όταν εξυπηρετεί, ούτε μεγαλοστομίες για λύσεις που έρχονται μέσα στο επόμενους μήνες. Ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση έχει αγκάθια. Επιπλέον πέραν του ονόματος θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι ευαίσθητες, παράπλευρες  πτυχές του ζητήματος, όπως η παραχάραξη της ιστορίας, η χρήση των συμβόλων, η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων κ.α.

-          Πώς τοποθετήστε στην διοργάνωση συλλαλητηρίων για την ονομασία και πως θα εκλάβετε ενδεχόμενη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε αυτά;

Δεν θεωρώ πως τα προβλήματα λύνονται με συλλαλητήρια ή πως διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική μίας χώρας. Ωστόσο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους να διαδηλώνει για οτιδήποτε διεκδικεί, ή για ότι τον πληγώνει. Κάτι που συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση καθώς το σκοπιανό απηχεί στις καρδιές των Ελλήνων και δη των Μακεδόνων.

Η τυχόν μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής (κάτι που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες) θα καταδείξει και τις διαθέσεις των Ελλήνων, γεγονός που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση ώστε να διαπραγματευτεί σκληρά και υπεύθυνα για μία ρεαλιστική λύση. Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως τέτοιου είδους εγχειρήματα, όπως αυτό της Κυριακής πρέπει να είναι συγκροτημένα και όχι μέρος σπασμωδικών αντιδράσεων, κατά συνέπεια ευθύνη για τη μεγάλη συμμετοχή, ή όχι θα φέρουν και οι διοργανωτές.

*Από την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας «Τύπος Θεσσαλονίκης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγρίνιο: 15χρονη ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την ανήλικη αδερφή της
Η 17χρονη αδερφή της σωριάστηκε λιπόθυμη – Συνελήφθη η μικρότερη αδερφή και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία
Αγρίνιο: 15χρονη ξυλοκόπησε και έστειλε στο νοσοκομείο την ανήλικη αδερφή της