Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντίθετος ο Ιατρικός Σύλλογος στην πρόσκληση ΕΟΠΠΥ για οικογενειακούς γιατρούς

Τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία...

Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία, όπως αναφέρει.

Σε ανακοίνωσή του, εκτιμά πως η πρόσκληση ενδιαφέροντος αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του, ενώ προτείνει συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και τον ΠΙΣ με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς.

«Η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών. Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στον χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα», αναφέρει ο ΠΙΣ. «Οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών για τους ασφαλισμένους δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά. Η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής αποτελεί επίσης περιορισμό, ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης» προσθέτει.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες.

«Καλούμε τους ιατρούς να δουν με μεγάλη προσοχή την απαξιωτική αυτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τις συνέπειες που προκαλεί στη λειτουργία τους. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με αίσθημα ευθύνης, προειδοποιεί ότι η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, όπως είναι η έλλειψη ιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων. Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός. Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των νοσοκομείων θα είναι μεγάλο» τονίζει.

Τέλος, ο ΠΙΣ εκτιμά πως η απόσυρση της προκήρυξης και ο σχεδιασμός μίας άλλης είναι η μόνη λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά και την ασφαλή και ευπρεπή ιατρική λειτουργία και σημειώνει ότι το θέμα εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία του για την πιθανότητα να επιλεγεί η δικαστική οδός για την προκήρυξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ