Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά σε θερμοκήπια και… beach bar (ΦΩΤΟ)

Επίσκεψη Αποστόλου στο Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη...

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση Agrotica, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, περιηγήθηκε στους χώρους του και ενημερώθηκε για της παγκόσμιες πρωτοτυπίες του από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου, κ. Στέργιο Λογοθετίδη.

Ο υπουργός σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για εντυπωσιακή έρευνα και απευθυνόμενος στον κ. Λογοθετίδη είπε «θα μας έχετε σύμμαχο στην προσπάθειά σας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Αποστόλου στις εφαρμογές των εκτυπωμένων εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών για τον αγροτικό τομέα.

«Το ζητούμενο για εμάς είναι πως αυτή η έρευνα θα βρει εφαρμογή σε ένα χώρο όπως ο αγροτικός όπου ένα από τα μεγάλα του προβλήματα είναι το κόστος παραγωγής», τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε εξάλλου, ότι το 2018 έχει ανακηρυχθεί έτος καινοτομίας και έρευνας από το υπουργείο. Ο υπουργός ξεναγήθηκε και σε ένα πιλοτικό θερμοκήπιο που λειτουργεί στο  Κέντρο. Μπορούν δηλαδή να τοποθετηθούν πιο εύκολα σε ένα θερμοκήπιο. Όπως εξήγησε ο κ. Λογοθετίδης, η τεχνολογία με την οποία φτιάχνονται τα οργανικά φωτοβολταϊκά στηρίζεται σε οργανικά υλικά, πολυμερικά και όχι ανόργανα όπως είναι η τεχνολογία που ξέραμε μέχρι σήμερα, το πυρίτιο για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκτυπωθούν με μια εκτυπωτική μηχανή και κάνοντας χρήση μιας μηχανής που εκτυπώνει σε νανομεγέθη και νανοπάχη μπορούμε να παράγουμε μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών, η εφαρμογή των οποίων έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Ο κ. Λογοθετίδης

Είναι όπως είπε ελαφρυά και ημιδιαφανή. «Είναι 50 φορές πιο ελαφρυά από τα συνηθισμένα φωτοβολταϊκά που ξέρουμε. Ενας αγρότης μπορεί να το βάλει απευθείας σε ένα θερμοκήπιο είτε είναι από γυαλί είτε από πλαστικό και να παράγει ενέργεια για να θερμαίνει το χειμώνα το θερμοκήπιο και το καλοκαίρι να ψύχει το χώρο και να ρίξει το κόστος παραγωγής», όπως δήλωσε. 

Ένα εκτυπωμένο φωτοβολταϊκό 1 τ.μ ζυγίζει μισό κιλό ενώ τα συμβατικά περίπου 22 κιλά. Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά έχουν εφαρμογή και αλλού, όπως για παράδειγμα ακόμη και σε καντίνες ή beach bars.  "Δύο τ.μ αυτών των νανοφωτοβολταϊκών, μπορούν να παράξουν ενέργεια για την ψύξη δύο ψυγείων 200 λίτρων έκαστο", όπως είπε ο κ. Λογοθετίδης, παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή στους παρευρισκόμενους.

Ήδη το κέντρο έχει συνεργασία με πολλές εταιρίες, με έμφαση στις ελληνικές, και το επόμενο βήμα είναι επενδυτές να επενδύσουν σε αυτές για να γίνουν πιο παραγωγικές, να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες μηχανές έτσι ώστε το κόστος να πέσει περίπου 15 φορές από ότι είναι σήμερα.

Παρών στην ξενάγηση ήταν και ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τη Μόσχα - Συνελήφθη άνδρας στην Πολωνία
Ο ύποπτος δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει πληροφορίες για το αεροδρόμιο Rzeszów-Jasionka
Σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τη Μόσχα - Συνελήφθη άνδρας στην Πολωνία