Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πότε θα είναι έτοιμο το «Κόκκινο Σπίτι» του Σαββίδη

Εντατικά προχωρούν οι εργασίες για το «στρατηγείο»

Προχωρούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του θρυλικού «Κόκκινου Σπιτιού» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει πλέον στον Ιβάν Σαββίδη.

Όπως αναφέρει το Insider.gr «Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ανακατασκευή του θρυλικού Μεγάρου Λόγγου ή αλλιώς του «Κόκκινου Σπιτιού» στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στον Ιβάν Σαββίδη και αναμένεται να μετατραπεί στο «στρατηγείο» του επιχειρηματία. Οι κατασκευαστικές εργασίες για την μετατροπή του Κόκκινου Σπιτιού ξεκίνησαν στις αρχές του 2017 και απαιτήθηκε πολύ χρόνος για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικοδομικών αδειών, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερης μορφής αρχιτεκτονικό κτίριο.

Έτσι για να ληφθεί η άδεια αλλαγής χρήσης του Μεγάρου, από κατοικία σε χώρους γραφείων, απαιτήθηκε να ληφθούν εγκρίσεις τόσο από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονία, όσο και από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων & Τεχνικών Έργων και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2019, ενώ η αγορά του στοίχισε στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ».

Η ιστορία του «Κόκκινου Σπιτιού»

Το Μέγαρο Λόγγου, όπως ονομάζεται το «Κόκκινο Σπίτι», έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα εκλεκτικισμού του μεσοπολέμου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1920, σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Λ.Τζενάρι. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή του ισογείου και δύο ορόφων, ωστόσο έπειτα από απόφαση του ιδιοκτήτη Γρηγόρη Λόγγου, προστέθηκε και τρίτος όροφος, που έδωσε τη σημερινή μορφή στο κτίριο.

Ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το «Κόκκινο Σπίτι» ως «στρατηγείο», ενώ η μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου προβλέπει τη διατήρηση των δομικών και μορφολογικών στοιχείων του κτιρίου και κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμισή του. Ως προς τη μελέτη συντήρησης του διάκοσμου, προτείνονται επεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων (αποκολλήσεις, απώλειες ζωγραφικών τμημάτων και αποσαρθρώσεις), όπως στερέωση, αισθητική αποκατάσταση και καθαρισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βελόπουλος για Φλώρο: Όσοι ψηφίσατε το γάμο ομοφυλοφίλων δίνετε λαβή σε ακραίους
Συνοδεία της φρουράς της Βουλής απομακρύνθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής, μετά την επίθεση στον Γραμμένο στη Ελληνικής Λύσης
Βελόπουλος για Φλώρο: Όσοι ψηφίσατε το γάμο ομοφυλοφίλων δίνετε λαβή σε ακραίους